Επαγγελματικοί φούρνοι μικροκυμάτων: Γιατί να τους επιλέξετε

Οι επαγγελματικοί φούρνοι μικροκυμάτων είναι απαραίτητοι σε κάθε εστιατόριο, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά πολλούς πελάτες. Ωστόσο, οι επαγγελματικοί φούρνοι μικροκυμάτων δεν είναι ίδιοι με τους οικιακούς για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Η ανθεκτικότητα, η ισχύς και οι δυνατότητες χρήσης τους είναι σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα, ακριβώς λόγω των αυξημένων απαιτήσεων μιας επαγγελματικής κουζίνας.

Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σε τι διαφέρουν από τους απλούς και γιατί είναι απαραίτητοι σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης.

Ποιότητα κατασκευής

Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε έναν επαγγελματικό και έναν απλό φούρνο μικροκυμάτων είναι η ποιότητα της κατασκευής. Ο επαγγελματικός φούρνος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει πολύ βαρύτερη χρήση, καθώς μπορεί να λειτουργήσει για πολλές ώρες ακόμα και συνεχούς χρήσης σε καθημερινή βάση. Αντίθετα, ο οικιακός φούρνος μικροκυμάτων είναι κατάλληλος για λίγους κύκλους ζεστάματος μέσα στην ημέρα, καθώς δεν απαιτείται κάτι παραπάνω ακόμα και στο πιο πολυπληθές νοικοκυριό.

Μέγεθος και εργονομία

Εσωτερικό επαγγελματικού φούρνου μικροκυμάτων

Οι επαγγελματικοί φούρνοι μικροκυμάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους οικιακούς, με αποτέλεσμα να μπορούν να θερμάνουν περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα. Παράλληλα, διαθέτουν διάφορα ράφια, ενώ σε πολλά μοντέλα η πόρτα ανοίγει προς τα πάνω και όχι μόνο προς μία πλευρά, όπως στους απλούς φούρνους. Έτσι, επιτρέπουν τη μέγιστη εργονομία στην εμπορική κουζίνα και την ταυτόχρονη παροχή θερμότητας μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων.

Ισχύς

Η ισχύς του φούρνου παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στον χρόνο θέρμανσης όσο και στην αντοχή της συσκευής. Οι οικιακοί φούρνοι μικροκυμάτων έχουν μέγιστη ισχύ έως 1.000 – 1.200 Watt, όταν οι επαγγελματικοί φούρνοι κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 2.200 Watt, ενώ στα πιο ακριβά μοντέλα η ισχύς μπορεί να φτάσει και τα 3.000 Watt. Έτσι, το φαγητό ζεσταίνεται πολύ γρηγορότερα, ενώ παράλληλα η ανθεκτικότητα του φούρνου είναι μεγαλύτερη, καθώς λειτουργεί χωρίς να πιέζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προγραμματισμός

Ρυθμίσεις φούρνου μικροκυμάτων

Οι επαγγελματικοί φούρνοι έχουν διάφορα προγράμματα και κουμπιά για άμεση πρόσβαση σε αυτά. Έτσι, ο σεφ μπορεί να έχει καθορίσει ακριβώς τις συνθήκες μαγειρέματος και θέρμανσης ενός φαγητού. Παράλληλα, το προσωπικό της κουζίνας μπορεί να επιλέξει γρήγορα και χωρίς περιθώριο λάθους το κάθε πρόγραμμα, έτσι ώστε να βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργία της κουζίνας και να μειώνεται ο χρόνος για τη διεκπεραίωση κάθε εργασίας.

Καθαρισμός

Στις επαγγελματικές κουζίνες, ο καθημερινός καθαρισμός είναι απαραίτητος όχι μόνο για τη μέγιστη υγιεινή, αλλά και την αντοχή των συσκευών, καθώς τα υπολείμματα τροφών φράζουν τους σωλήνες και τους αεραγωγούς και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Οι επαγγελματικοί φούρνοι μικροκυμάτων είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο ατσάλι άριστης ποιότητας που δεν λεκιάζει και καθαρίζεται πολύ εύκολα. Επιπλέον, διαθέτουν αποσπώμενα μέρη που μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και να πλένονται τακτικά.

Δείτε επίσης : Εξοπλισμός εστίασης: 10 σημεία που πρέπει να προσέχετε στη συντήρησή του