Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως και πότε είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί;

Η επίσκεψη στον καρδιολόγο και η διενέργεια διαφόρων εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, την παρακολούθηση ή ακόμη και την εύρεση της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων. Πολλοί είναι αυτοί που σε ένα πλήθος εξετάσεων τους ζητείται να πραγματοποιήσουν το τεστ κοπώσεως. Συνεπώς, πρώτο τους ερώτημα δεν είναι άλλο από το πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως. 

 

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για αυτού του είδους την εξέταση, καθώς  και τη διενέργεια της με βάση αυτά που μας είπε ο ειδικός καρδιολόγος Δ. Βραχάτης

Τι είναι το τεστ κοπώσεως; 

Το τεστ κοπώσεως αποτελεί μια εύκολη και αναίμακτη εξέταση, η οποία βοηθά στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Η εξέταση πραγματοποιείται σε κυλιόμενο τάπητα (διάδρομο), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται σε εργομετρικό ποδήλατο. Για την εξέταση, πραγματοποιείται ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής στον κυλιόμενο τάπητα, όσο και για ένα σύντομο διάστημα έπειτα από την παραμονή αυτή. Προτείνεται να γίνεται αυτή η εξέταση σε ανθρώπους και ειδικότερα άνδρες μετά την ηλικία των 35.

Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως; 

 

Το τεστ κοπώσεως πραγματοποιείται σε έναν καρδιολόγο. Πριν την εξέταση, ο ειδικός λαμβάνει ένα ιστορικό του ασθενή, ενώ την ίδια στιγμή αξιολογεί την ικανότητα άσκησης. Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σε περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα δε θα μπορεί να πραγματοποιήσει σωστά την εξέταση. Ο καρδιολόγος πραγματοποιεί κλινική εξέταση, λήψη αρτηριακής πίεσης και ηλεκτροκαρδιογράφημα. 

 

Έπειτα από αυτά τα βήματα ακολουθεί η σύνδεση του εξεταζόμενου στο μηχάνημα της κόπωσης και τοποθετούνται τα απαραίτητα ηλεκτρόδια στον θώρακα, καθώς και περιχειρίδα πιεσομέτρου. Ο εξεταζόμενος στη συνέχεια ανεβαίνει στον κυλιόμενο τάπητα και ξεκινά η διαδικασία του τεστ. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ανά 2-3 λεπτά η ταχύτητα, καθώς και το επίπεδο έργου που παράγεται αυξάνονται. Ο καρδιολόγος κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθεί διαρκώς τόσο τον ασθενή, όσο και τα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. 

 

Ποια είναι η διάρκεια της εξέτασης; 

 

Το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση του τεστ κοπώσεως διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την φυσική κατάσταση, αλλά και την επίτευξη της μέγιστης προβλεπόμενης καρδιακής συχνότητας, σύμφωνα με τα δεδομένα της ηλικιακής ομάδας στην οποία ανήκει ο κάθε ασθενής. Ωστόσο, η μέση διάρκεια της εξέτασης εκτιμάται ότι είναι τα 15 περίπου λεπτά. 

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται το τεστ κοπώσεως; 

 

Γενικότερα, το τεστ κοπώσεως είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό διαφόρων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα της στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, είναι απαραίτητη εξέταση στις παραπάνω περιπτώσεις: 

  • Οικογενειακό ιστορικό ή προδιάθεση εμφάνιση κάποιας νόσου 
  • Εμφάνιση ενοχλήσεων, ζαλάδων, αισθήματος παλμού, δύσπνοιας 
  • Εμφάνιση αρρυθμιών 
  • Ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου 
  • Στα πλαίσια προαθλητικού ελέγχου 
  • Στα πλαίσια προεγχειρητικού ελέγχου 
  • Στα πλαίσια ελέγχου καταλληλότητας μιας θεραπείας 

Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν την εξέταση; 

Το τεστ κοπώσεως είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αύξηση των απαιτήσεων του καρδιακού έργου, για την εκδήλωση πιθανών ασθενειών που δεν μπορούν να ανιχνευθούν σε κατάσταση ηρεμίας. 

 

Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις κάποιας έντονης νόσου, όπως οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, εμφάνιση μυοκαρδίτιδας, ή ακόμη και σοβαρό επεισόδιο στένωσης αορτής. 

 

Υπάρχει κάποια προετοιμασία πριν το τεστ κοπώσεως; 

 

Η προετοιμασία πριν τη διενέργεια της εξέτασης είναι απλή. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής και υγρών περίπου 3 ώρες πριν την εξέταση, ενώ συστήνεται να φορά άνετα ρούχα και παπούτσια για τη μη παρεμπόδιση της εξέτασης.  Επιπλέον, κατόπιν πάντοτε συνεννόησης με τον γιατρό τους, οι ασθενείς θα πρέπει να διακόψουν την λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, 2-3 ημέρες πριν την εξέταση. 

 

Πηγή πληροφοριών

Τεστ Κοπώσεως Καλλιθεα | Καρδιολόγος Δ. Βραχάτης