Εξοπλισμός εστίασης: 10 σημεία που πρέπει να προσέχετε στη συντήρησή του

Ο εξοπλισμός εστίασης είναι αναμφίβολα μια μεγάλη επένδυση, όταν κάποιος ανοίγει ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια. Ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικός, το να διατηρηθεί για πολλά χρόνια σε καλή λειτουργία πρέπει να είναι το ζητούμενο σε κάθε επιχείρηση. Διότι δεν είναι μόνο το αρχικό κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να αποσβεστεί, αλλά και η ποιότητα του φαγητού που σερβίρεται, η οποία εξαρτάται εν πολλοίς τόσο από τη διατήρηση των υλικών στα ψυγεία όσο και από την προετοιμασία του φαγητού στις αντίστοιχες συσκευές ψησίματος και τηγανίσματος. Ακόμα δε περισσότερο, αν έχει επιλεγεί μεταχειρισμένος εξοπλισμός εστίασης, τότε είναι κομβικής σημασίας να γίνεται σωστή συντήρηση, έτσι ώστε να μην ξοδευτούν πολλά χρήματα στην αποκατάσταση συνεχών βλαβών που ενδέχεται να προκύπτουν εκτός εγγύησης. Τα παρακάτω 10 σημεία είναι αυτά που πρέπει να προσέξετε σε κάθε συσκευή, για να συντηρηθεί σωστά και να σας γλιτώσει από πολλά χρήματα.

Δείτε για εξοπλισμό εστίασης στο www.serkoararat.gr

Ψυγεία και καταψύκτες

  • Φλάντζες: Πιθανές ρωγμές έχουν ως αποτέλεσμα να διαφεύγει αέρας από τις μονάδες, ενώ αν έχει μαζευτεί βρομιά στις φλάντζες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής τους.
  • Φίλτρα αέρα: Ο έλεγχος των φίλτρων αέρα πρέπει να γίνεται εκτός από τα ψυγεία και τους καταψύκτες και στις παγομηχανές. Αν έχει μαζευτεί σκόνη, τότε η συσκευή δεν θα αερίζεται σωστά.
  • Πηνία: Τα πηνία είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία της μονάδας, οπότε σιγουρευτείτε ότι είναι καθαρά.
  • Σωλήνες αποστράγγισης: Οι σωλήνες και τα δοχεία αποστράγγισης μαζεύουν συχνά λάσπη, κάτι που θα έχει ως επίπτωση να παγώσουν και να μπλοκάρουν.
  • Στεγνή μονάδα: Το να κρατάτε όλη την εγκατάσταση στεγνή όχι μόνο είναι θέμα ασφαλείας αλλά και εξασφαλίζει ότι δεν θα παγώσουν τα επιμέρους εξαρτήματα.

Για κάθε πρόβλημα προκύψει και χρειαστείτε service ψυγείου επισκεφθείτε το www.coolservice.gr

ψυγειο

Φριτέζες

  • Διαρροή αερίου: Μία φορά το μήνα καλό είναι να ελέγχετε τη φριτέζα ότι δεν έχει κάποια διαρροή αερίου. Αυτό θα το καταλάβετε είτε από τη μυρωδιά είτε αν δείτε φυσαλίδες όταν πλένετε με σαπούνι τους σωλήνες παροχής.
  • Ανεμιστήρες: Το να καθαρίζετε τους ανεμιστήρες της φριτέζας είναι επίσης πολύ σημαντικό και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε μια πιθανή βλάβη στη συσκευή.
  • Βράσιμο: Η προσθήκη βραστού νερού για λίγα λεπτά μία φορά την εβδομάδα θα απομακρύνει τα υπολείμματα λίπους, τα οποία αν συσσωρευθούν μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη φριτέζα.

Φριτεζα

Ψηστιέρες

  • Καθαρισμός επιφανειών: Ο καθαρισμός των επιφανειών, στις οποίες ψήνεται φαγητό, απομακρύνει τις παχιές συσσωρεύσεις λίπους. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με ζεστό νερό και σαπούνι, εκτός αν ο κατασκευαστής δίνει άλλες οδηγίες.
  • Φίλτρα λίπους: Στις μονάδες εξάτμισης υπάρχουν φίλτρα λίπους. Αν σε αυτά έχει συγκεντρωθεί πολύ μεγάλη ποσότητα υπολειμμάτων λίπους, τότε η ροή του αέρα ενδέχεται να περιοριστεί. Το πώς πρέπει να γίνει ο καθαρισμός αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης, αλλά είναι πολύ πιθανό τα φίλτρα να χρειάζονται αντικατάσταση.

ψηστιερα