Πως να συντηρήσετε εύκολα και με ασφάλεια μια τραπεζαρία μασίφ

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε σίγουρα θα ανήκετε στην πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν στη κατοχή τους μια τραπεζαρία μασίφ! Βλέπετε, το ξύλο είναι το πιο αγαπητό υλικό όσον αφορά τις τραπεζαρίες. Παράλληλα, μπορεί να είναι λίγο δύσκολη η διαδικασία καθαρίσματος και συντήρησής του. Για παράδειγμα αν το αφήνετε για καιρό σκονισμένο, είναι πιθανό να δημιουργήσει γρατζουνιές. Το αφήσατε κοντά στο καλοριφέρ; Θα κάνει ζάρες. Αφήσατε ένα παγωμένο ποτήρι με νερό πάνω; Μόλις «παντρευτήκατε» σημάδια από το ποτήρι που μοιάζουν με δαχτυλίδια!

Παρόλα αυτά είναι πολύ εύκολο να καθαρίσετε και να διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση μιατραπεζαρία μασίφ. Ας δούμε παρακάτω πως.

Καθαρίζετε την σωστά

Αρχικά πρέπει να απομακρύνετε τη σκόνη, ψίχουλα και ό,τι άλλο υπάρχει πάνω στην τραπεζαρία σας πριν τη πλύνετε. Με ένα πανί από μικροίνες ξεσκονίζετε την επιφάνεια του τραπεζιού προς μια φορά. Έπειτα, με ένα καθαρό πανί ή βετέξ και ένα διάλυμα από λίγο υγρό πιάτων και χλιαρό νερό καθαρίζετε την επιφάνεια για να απομακρύνετε τυχόν λεκέδες ή υπολείμματα τροφών. Καλό είναι βέβαια πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε σαπούνι να κάνετε μια μικρή δοκιμή σε μια άκρη του τραπεζιού σε περίπτωση που δεν είναι κατάλληλο. Αφού πλύνετε την τραπεζαρία, πρέπει να τη στεγνώσετε. Με ένα καθαρό πανί αφαιρείτε όση υγρασία έχει μείνει πάνω στην επιφάνεια.

Konstantaras.net - Τραπεζαρία Μισέλ

Ξεσκονίζετε συχνά

Τα μικρά σωματίδια σκόνης μπορεί να μοιάζουν ακίνδυνα. Όμως αν είναι πολλά μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια μιας τραπεζαρίας μασίφ. Οπωσδήποτε πρέπει να ξεσκονίζετε το τραπέζι μια φορά την εβδομάδα με ειδικό ξεσκονόπανο, ή ένα βαμβακερό πανί, ή ένα πανί από μικροίνες. Μην επιλέγετε ειδικά βερνίκια που υπόσχονται να κρατήσουν μακριά τη σκόνη. Καθώς περιέχουν σιλικόνες που εμποτίζουν το ξύλο και το καταστρέφουν.

Χρησιμοποιείτε λάδι και ξύδι

Αν η τραπεζαρία μασίφ έχει σημάδια από ποτήρια που είναι σαν δαχτυλίδια τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να τα αφαιρέσετε με τον παρακάτω τρόπο. Ανακατεύετε ίση ποσότητα ξυδιού και ελαιόλαδου και εφαρμόζετε το διάλυμα με ένα μαλακό πανί πάνω στον λεκέ. Προσοχή όμως, να ακολουθείσετε τη φορά του ξύλου. Έπειτα αφαιρείτε τα υπολείμματα με ένα άλλο, καθαρό πανί.

Konstantaras.net - Τραπεζαρία Βικτώρια

Να την τοποθετείτε μακριά από το καλοριφέρ

Είναι μεγάλο λάθος να τοποθετείσετε μια τραπεζαρία μασίφ κολλητά σε ένα καλοριφέρ, ή άλλη εστία θερμότητας. Οι εναλλαγές θερμοκρασίας από υψηλή σε χαμηλή και το αντίθετο θα καταστρέψουν το ξύλο και αυτό θα ζαρώσει ή θα «σκάσει». Αν η τραπεζαρία σας έχει επιπλέον φύλλα για να μακραίνει και είναι ξεχωριστά από το τραπέζι τοτε βάλτε τα σε ένα χώρο που έχει παρόμοια θερμοκρασία με αυτόν στον οποίο έχετε την τραπεζαρία σας. Προσοχή: Μην αποθηκεύετε τα φύλλα τραπεζαρίας μασίφ σε αποθήκες ή πατάρια όπου υπάρχει πολλή υγρασία.

 

Αν θέλετε και εσεις να αγοράσετε την κατάλληλη τραπεζαρία μασίφ για το σαλόνι σας μπορείτε να  επισκεφθείτε την εταιρεία χειροποίητων επίπλων Κonstantaras.