Ενοικίαση αυτοκινήτων και κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέξετε για τα ταξίδια σας

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω κάτω στα ταξίδια και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται πώς θα είναι το τοπίο του τουρισμού κατά την εξέλιξη αυτής της λαίλαπας αλλά και μετά. Πολλά ζητήματα ανακύπτουν στον κλάδο αυτό και γενικά συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες. Η μία είναι το τι μπορεί να γίνει για τις κρατήσεις που ήδη έχουν γίνει και αν ο καταναλωτής θα χάσει τυχόν προκαταβολές που έχει δώσει. Η δεύτερη αφορά την ασφάλειά μας και το τι θα πρέπει να προσέξουμε, όταν ταξιδεύουμε ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς.

Όσον αφορά στην ενοικίαση αυτοκινήτων, τα πράγματα είναι αρκετά ευκολότερα σε σχέση με άλλα ταξίδια, όπως με το αεροπλάνο ή το πλοίο, όμως αξίζει να προσέξουμε μερικά ζητήματα που θα διευκολύνουν τη ζωή μας και θα κάνουν αυτό το τόσο χρήσιμο μέσο μετακίνησης στις διακοπές μας βολικότερο και ασφαλέστερο.

Αλλαγή ή ακύρωση κράτησης

Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα δίνουν τη δυνατότητα για αλλαγή ή ακύρωση της κράτησης χωρίς χρέωση, εφόσον ο πελάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που υφίστανται αυτή τη στιγμή. Σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε το συντομότερο με την εταιρεία, για να επιβεβαιώσετε αυτή τη δυνατότητα και για να ενημερωθείτε για το μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ή την ακύρωση.

Επιστροφή του οχήματος

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ενδέχεται να μη μπορείτε να επιστρέψετε το όχημα που νοικιάσατε, επειδή για παράδειγμα νοσήσατε ή πρέπει να μπείτε σε καραντίνα ή ο τόπος επιστροφής βρίσκεται υπό περιορισμό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία και καλό είναι να μη μπείτε μέσα στο αυτοκίνητο ούτε να ακουμπήσετε τα κλειδιά για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.

Καθαρισμός του αυτοκινήτου

Αν σχεδιάζετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, ρωτήστε την εταιρεία ποιες διαδικασίες καθαρισμού ακολουθεί. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο έχει καθαριστεί σχολαστικά στο εσωτερικό του, πριν μπείτε για πρώτη φορά σε αυτό. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από τους υπεύθυνους να προμηθεύσουν το αυτοκίνητο με αντισηπτικό τζελ, έτσι ώστε να μπορείτε να περνάτε με αυτό το τιμόνι και το λεβιέ ταχυτήτων, κάθε φορά που εισέρχεστε στο αυτοκίνητο, αφού ήσασταν έξω.

Απολύμανση του αυτοκινήτου

Σας προτείνουμε, επίσης, να ενημερωθείτε σχετικά με το πρωτόκολλο καθαρισμού που ακολουθεί η εταιρεία στην περίπτωση που κάποιος προηγούμενος πελάτης ανιχνεύθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι περισσότερες εταιρείες για ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ελλάδα συνεργάζονται με ειδικούς για την απολύμανση και αφήνουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να περάσει, μέχρι να θέσουν ξανά το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία.

Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, τίποτα δεν σας εμποδίζει να χαρείτε το καλοκαίρι σας και να απολαύσετε την ευεργετική επίδραση του ήλιου και της ζέστης στην Ελλάδα.