Στοματική υγιεινή για παιδιά: Πώς να την κάνετε πιο διασκεδαστική

 

Όταν ένα παιδί είναι μωρό ή πολύ μικρό, η στοματική του υγιεινή είναι αποκλειστική ευθύνη των γονιών. Όταν, όμως, αρχίζει να μεγαλώνει, τα πράγματα δυσκολεύουν. Τα παιδιά τις περισσότερες φορές βαριούνται να βουρτσίσουν τα δόντια τους, το αποφεύγουν ή το κάνουν βιαστικά, όμως αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη στοματική τους υγεία και την ανάπτυξη των νεογιλών αλλά και των μόνιμων δοντιών.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια μυστικά, για να δελεάσετε τα παιδιά σας να φροντίζουν σχολαστικά τα δόντια τους και να μάθουν από μικρά αυτή την τόσο ευεργετική συνήθεια.

Ας δούμε παρακάτω μερικές πολύ αποτελεσματικές στρατηγικές:

  • Κάντε το βούρτσισμα ρουτίνα. Bασική προυπόθεση είναι η επιλογή της κατάλληλης οδοντόκρεμας και οδοντόβουρτσας.Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα και όταν κάτι γίνεται δεύτερη φύση, είναι πιο πιθανό να γίνεται κάθε μέρα. Φτιάξτε μια ρουτίνα που λειτουργεί καλά για τα παιδιά σας (π.χ. να πλένουν τα δόντια τους αμέσως μετά το φαγητό) και εφαρμόστε την κάθε μέρα χωρίς εξαιρέσεις.
  • Ανταμείψτε τις καλές συνήθειες. Όταν τα παιδιά σας ολοκληρώνουν σωστά το βούρτσισμα ή χρησιμοποιούν νήμα, ορίστε ένα σύστημα ανταμοιβής. Μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε ένα διάγραμμα, όπου προσθέτετε πόντους και αυτοκόλλητα κάθε μέρα, ώστε να κερδίσει στο τέλος της εβδομάδας το παιδί κάποιο προνόμιο.
  • Βάλτε σε λειτουργία έναν χρονοδιακόπτη. Το σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 2 λεπτά, όμως ακόμα και οι ενήλικες δυσκολεύονται να αντιληφθούν πόσος χρόνος περνάει και αν αφιέρωσαν όσο έπρεπε στο βούρτσισμα των δοντιών τους.

  • Κάντε το βούρτσισμα ενδιαφέρον. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε την προσοχή τους σε κάτι ενδιαφέρον, όσο βουρτσίζουν τα δόντια τους. Αυτό μπορεί να είναι να τους λέτε μια ιστορία ή να βάζετε στο φουλ το αγαπημένο τους τραγούδι.
  • Eπιλέξτε εξειδικευμένα προϊόντα παιδικής στοματικής υγιεινής. Οδοντόβουρτσες με τους αγαπημένους τους ήρωες, οδοντόκρεμα σε ευφάνταστα σχέδια και στοματικό διάλυμα σε κάποιο ζωηρό χρώμα μπορούν να έχουν εξαιρετική επίδραση στο να κάνουν τα παιδιά πιο περίεργα για αυτή τη διαδικασία. Ορισμένες οδοντόκρεμες, μάλιστα, έχουν βρώσιμα κομφετί και στοιχεία που λαμπυρίζουν, για να τα κάνουν όλα πιο διασκεδαστικά για τα παιδιά. Το σημαντικό είναι το παιδί να έχει τα δικά του προϊόντα στοματικής υγιεινής, ώστε να νιώθει το αίσθημα της ιδιοκτησίας και να θέλει περισσότερο να ασχοληθεί με αυτά.
  • Διδάξτε τη σωστή τεχνική. Εάν το παιδί σας δεν ξέρει πώς να κάνει κάτι σωστά, θα το αποφεύγει. Αν μάθει τα μυστικά, τότε θα νιώθει περήφανο και θα θέλει να το επαναλάβει.
  • Δείξτε τους το καλό παράδειγμα. Βουρτσίστε τα δόντια σας ενώ το κάνουν και τα ίδια, διδάσκοντάς τους γιατί είναι σημαντικό. Αν πρόκειται για μια οικογενειακή υπόθεση, τότε όλοι θα συνηθίσουν στη ρουτίνα και ο ένας θα προκαλεί τον άλλο για την τήρησή της.

 

Ευχαριστούμε το pharmasea.gr για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε.