Είναι γνωστό ότι το άγχος αποτελεί καθημερινότητα για τους περισσότερους από εμάς, είναι όμως ταυτόχρονα ευρέως γνωστό ότι το άγχος είναι εχθρός της υγείας και της ευζωίας μας. Πώς, λοιπόν, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να καταφύγουμε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή ή στα φάρμακα; Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση άγχους υπάρχουν πολλές, ωστόσο, αν το άγχος κυριεύει το μυαλό μας, παρακωλύει πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητας και δυσκολεύει τη ζωή μας σε βαθμό που μας παραλύει, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούμε για ψυχοθεραπεία σε κάποιον ψυχοθεραπευτή, ο οποίος και θα αποφασίσει αν πρέπει να στραφούμε για κάποιο χρονικό διάστημα και ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή μας σε αγχολυτικά φάρμακα.
Η πρώτη πρακτική συμβουλή για την αντιμετώπιση άγχους σχετίζεται με τη δύναμη του μυαλού μας. Σαφώς και δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα με το να πιέζουμε τον εαυτό μας να μη νιώθει άγχος, όμως αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε, μπορούμε να αποσυμπιέσουμε τον εγκέφαλό μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να κατευθύνουμε τη σκέψη μας προς τη λογική ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Οι ρεαλιστικοί στόχοι και το να προσπαθούμε να πετυχαίνουμε μικρά βήματα κάθε φορά είναι το κλειδί, για να είμαστε ήρεμοι και να μην φτάνουμε το σώμα και το μυαλό μας στα άκρα. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, δεν είναι κακό να μην μπορούμε να αλλάξουμε κάτι και στην τελική είναι σοφό το να αποδεχόμαστε τα πράγματα έτσι όπως έρχονται.
Από εκεί και πέρα, εφόσον επέλθουν στη ζωή μας γεγονότα και αλλαγές που μας στρεσάρουν, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Βαθιές, αργές αναπνοές από το διάφραγμα θα μας ανακουφίσουν προσωρινά, ενώ για πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καλό είναι να εντάξουμε στη ζωή μας την άσκηση, τον καθαρό αέρα, την αποφυγή της καφεΐνης και το σεξ. Το γέλιο αποτελεί επίσης ένα φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του άγχους. Μια καλή κωμωδία, ένα ανέκδοτο ή ομαδικά κοινωνικά παιχνίδια, όπως η παντομίμα, διεγείρουν το χιούμορ μας, μια λειτουργία που ανευρίσκεται μόνο στο ανθρώπινο είδος και στόχο έχει την αντιμετώπιση του άγχους και τη νοητική απομάκρυνση από τη σκληρή πραγματικότητα.
Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις δυνάμεις που οι ίδιοι έχουμε μέσα μας, για να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση που ανακύπτει και ενδεχομένως μας στρεσάρει. Η συζήτηση με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο θα μας κάνει να ξεδώσουμε και να ξεσπάσουμε, να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να βρούμε λύσεις που θα μας βοηθήσουν. Η περισυλλογή, η προσωπική δηλαδή συζήτηση με τον εαυτό μας, είναι επίσης ισχυρό αγχολυτικό που καταφέρνει να θέτει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη της οργάνωσης. Με την οργανωτικότητα προλαμβάνουμε πολλά απρόοπτα, βάζουμε τη ζωή μας και τις υποθέσεις μας σε μία τάξη και νιώθουμε πιο ασφαλείς. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μη μας γίνει βραχνάς η οργάνωση, να μη χάσουμε την ψυχική μας ευελιξία και να μην οδηγηθούμε ποτέ στην εσφαλμένη παραδοχή ότι μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα.