Ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης: πότε είναι απαραίτητη

Οι κατακλίσεις αποτελούν μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια του δέρματος των ασθενών με μειωμένη κινητικότητα. Κατάκλιση είναι η κυτταρική νέκρωση τμήματος του δέρματος λόγω παρατεταμένης άσκησης πίεσης ή τριβής σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται ειδικό στρώμα, το οποίο θα κάνει ελαφρύ μασάζ και θα εναλλάσσει τα σημεία πίεσης, ώστε να ανακουφίζεται ο ασθενής. Έτσι, η ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης κρίνεται σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία. Τι πρέπει, όμως, ακριβώς να γνωρίζετε;

Τι είναι το αερόστρωμα κατάκλισης;

Στην αγορά ή ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης, τοποθετείται στο κρεβάτι του ασθενούς ένα ειδικό στρώμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αεροθαλάμους, οι οποίοι αποτρέπουν τη δημιουργία ελκών λόγω της κατάκλισης και την ταχεία επούλωση των πληγών που μπορεί ήδη να υπάρχουν. Κάθε θάλαμος φουσκώνει και ξεφουσκώνει με διαφορετική πίεση σε κάθε σημείο, ώστε να παρέχεται μασάζ στον ασθενή και να αλλάζουν συνεχώς τα σημεία, στα οποία ασκείται η πίεση και η τριβή. Έτσι, όχι μόνο ο κατάκοιτος δεν κινδυνεύει από κατακλίσεις αλλά και απαλλάσσεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το κοπιώδες έργο της συνεχούς αλλαγής θέσης του.

ενοικιαση αεροστρωματοςΠότε είναι απαραίτητη η ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης;

Το αερόστρωμα κατάκλισης απαιτείται όταν κάποιο άτομο είναι κατάκοιτο στο κρεβάτι, έχει πολύ μειωμένη κινητικότητα, είναι σε πλήρη ακινησία λόγω νευρολογικού προβλήματος, έχει κατάγματα λεκάνης ή σπονδυλικής στήλης ή είναι τετραπληγικό. Σε όλες δηλαδή τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν κινείται αρκετά, ώστε να εφαρμόζεται σε διαφορετικά σημεία του σώματος η πίεση και να μην κινδυνεύει από πληγές στο δέρμα του. Για ασθενείς, στους οποίους προβλέπεται παρατεταμένη περίοδος ακινησίας συνιστάται η αγορά του στρώματος, όμως αν είναι ένα παροδικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα ή μια εγχείριση, τότε η ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι χωρίς το αερόστρωμα;

Η αγορά ή η ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης δεν έχει να κάνει απλώς με το να νιώθει άνετα ο ασθενής και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα οι φροντιστές του. Στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς το αερόστρωμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αφού η πίεση, η τριβή και η υγρασία πάνω στο δέρμα μπορεί να οδηγήσουν σε τμηματική απώλεια του πάχους του δέρματος και νέκρωση του υποδόριου ιστού. Το δέρμα προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, πράγμα που σημαίνει ότι αν υπάρξει εκτεταμένη καταστροφή του στο τελευταίο στάδιο της κατάκλισης, τότε σταδιακά θα καταστραφούν και οι μύες, τα οστά και τα όργανα εκτεθειμένα σε μολύνσεις και τραυματισμούς.

Πώς πρέπει να είναι το στρώμα;

Ο ιδανικός εξοπλισμός κατά των κατακλίσεων πρέπει να μειώνει διαβαθμισμένα την πίεση στον ασθενή και να ελαχιστοποιεί τις δυνάμεις τριβής και διατίμησης. Απαιτούνται αρκετές δοκιμές, μέχρι ο ασθενής να νιώσει απόλυτα άνετα ξαπλώνοντας στο στρώμα και γι’ αυτό το λόγο η ενοικίαση αεροστρώματος κατάκλισης είναι προτιμότερη από την απευθείας αγορά. Παράλληλα, πρέπει το στρώμα να μειώνει στο ελάχιστο την εφίδρωση του ασθενή, διότι η υγρασία επίσης δημιουργεί πληγές κατάκλισης και δεν επιτρέπει την επούλωσή τους, ενώ τα πλήρως λειτουργικά αεροστρώματα δεν εμποδίζουν την ιατρική και νοσηλευτική πράξη.