Βελτίωση ακοής: 5 απλά πράγματα που θα βοηθήσουν σημαντικά

Είτε έχετε διαγνωστεί με απώλεια ακοής είτε όχι, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να επιδεινωθεί, καθώς και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία ταυτόχρονα.
Η βελτίωση ακοής είναι σε αρκετά σημεία θέμα θέλησης, μαζί φυσικά με τις απαραίτητες ιατρικές ενέργειες που πρέπει να κάνετε, ώστε να βοηθηθείτε σημαντικά.

Φορέστε τα ακουστικά σας

Εάν έχετε διαγνωστεί με απώλεια ακοής και ο ακοολόγος σας συνέστησε ακουστικά βαρηκοΐας ως τρόπο αντιμετώπισης, θα βοηθήσετε πολύ τον εαυτό σας, αν τα φοράτε όπως πρέπει.
Τα αυτιά σας στέλνουν ηχητικά σήματα στην ακουστική περιοχή του εγκεφάλου, όπου γίνεται η επεξεργασία των αναγνωρίσιμων ήχων. Λόγω της απώλειας ακοής, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αυτά τα σήματα και μπορεί σταδιακά αυτή η περιοχή να επέλθει σε αχρηστία. Τότε, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βελτιωθεί η ακοή σας.
Η ακοή σας δεν είναι το μόνο μέρος του σώματός σας που ωφελείται όταν φοράτε τα ακουστικά σας. Η γενική υγεία βελτιώνεται επίσης, καθώς πια δεν χρειάζεται να καταβάλλετε προσπάθεια, για να συνεννοηθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτή την ενέργεια μπορείτε να την επενδύσετε κάπου αλλού, όπως σε μια βόλτα στο πάρκο. Επιπλέον, βελτιώνεται η ψυχική σας υγεία, αφού πια δεν νιώθετε απομονωμένοι, κάτι που έχει ισχυρή συσχέτιση με την κατάθλιψη, το άγχος και τον θυμό.

Ασκηθείτε


Η άσκηση είναι ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη γενική υγεία σας. Έχει, όμως, οφέλη και για την ακοή σας. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στα αυτιά. Η καλή ροή του αίματος είναι απαραίτητη για την υγεία των κυττάρων στο εσωτερικό αυτί που είναι υπεύθυνα για τη συλλογή και τη μεταφορά του ήχου στον εγκέφαλο.

Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν περιμένετε έναν καλό λόγο να σταματήσετε το κάπνισμα, σας έχουμε έναν: το κάπνισμα συνδέεται με την απώλεια ακοής σύμφωνα με πολλές έρευνες. Αυτό συμβαίνει επειδή η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα φράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, αποτρέποντας τη ροή οξυγόνου στο εσωτερικό αυτί. Η νικοτίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στο ακουστικό νεύρο, αποτρέποντάς τους να επεξεργαστούν σωστά τον ήχο.

Χαμήλωσε την ένταση των ήχων


Αναμφίβολα, ο ευκολότερος τρόπος, για να προληφθεί η απώλεια ακοής είναι η μείωση του θορύβου στο περιβάλλον σας. Η έκθεση σε θόρυβο αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας ακοής μαζί με την ηλικία. Για να αποφύγετε αυτή την αιτία επιδείνωσης της ακοής, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
• Μάθετε ποιοι θόρυβοι στο περιβάλλον σας βλάπτουν τα αυτιά σας (85 ντεσιμπέλ ή πιο δυνατά).
• Φορέστε προστατευτικά ακοής κάθε φορά που γνωρίζετε ότι θα εκτεθείτε σε δυνατό θόρυβο.
• Μειώστε την ένταση της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και της μουσικής. Αν διαπιστώσετε ότι χωρίς πολύ υψηλή ένταση δεν μπορείτε να ακούτε, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν ακοολόγο, γιατί αυτό κατά πάσα πιθανότητα φανερώνει ότι υποφέρετε από βαρηκοΐα.

Προγραμματίστε μια αξιολόγηση ακοής


Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την ακοή σας είναι να κάνετε μια αξιολόγηση ακοής. Σε αυτόν τον έλεγχο, θα διαπιστωθεί από έμπειρο ακοολόγο σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η ακοή σας και αν θα πρέπει να κάνετε κάτι, για να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενη απώλεια ακοής.
Μάθετε περισσότερα για τον έλεγχο ακοής που προσφέρουν τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής