Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν κατά κάποιο τρόπο κυριαρχήσει στη σύγχρονη κατοικία. Χρησιμοποιούνται ευρέως στις μοντέρνες κατασκευές, σε ότι αφορά τη μόνωση και τη στεγάνωση των χώρων. Η χρήση τους επεκτάθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με την έξαρση που παρουσιάστηκε στην οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας. Η βαθιά οικονομική κρίση δημιούργησε νέες και αντίρροπες τάσεις στον κατασκευαστικό τομέα.
Με τον όρο «κουφώματα» γενικά εννοούνται τα στοιχεία που τοποθετούνται ανάμεσα στα ανοίγματα των τοίχων ενός κτιρίου, με σκοπό να τα κλείσουν, δηλαδή να τα κουφώσουν. Ως προς το χώρο διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Με βάση το υλικό κατηγοριοποιούνται σε ξύλινα, που είναι τα πλέον παραδοσιακά, τα πιο σύγχρονα πλαστικά (pvc) και τα πλέον ενεργειακά και μοντέρνα, αυτά του αλουμινίου.
Πρόκειται για ένα αργυρόλευκο μέταλλο, το περισσότερο σε ποσότητα στο γήινο φλοιό. Αναφέρεται και ως αργίλιο. Έχει διαπιστωθεί ως ένα από τα πιο άφθονα χημικά στοιχεία στον πλανήτη, μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο, που κατέχουν την «πρωτοκαθεδρία». Στη φύση βρίσκεται συνενωμένο με εκατοντάδες διαφορετικά υλικά. Για πρώτη φορά απομονώθηκε το 19ο αιώνα. Οπότε θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως σχετικά σύγχρονο υλικό.
Το αλουμίνιο, ως μέταλλο, με τη διαρκή έκθεσή του στην ατμόσφαιρα αναπτύσσει ιδιότητες, που αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικές στον τομέα των κατασκευών και ιδιαίτερα ωφέλιμες στην οικοδομή. Με το σχηματισμό ενός λεπτού επιφανειακού στρώματος οξειδίου, παρουσιάζεται σε αυτό το φαινόμενο της παθητικοποίησης. Αυτό σημαίνει «αντίσταση» στη διάβρωση». Επίσης, λόγω της χαμηλής του πυκνότητας είναι δεκτικό στη δημιουργία κραμάτων με άλλα μέταλλα.
Η χρήση των κουφωμάτων αλουμινίου στη χώρα μας, εμφανίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ΄60. Πρόκειται για μια εποχή που χαρακτηρίζεται από διαφοροποιήσεις στην κατασκευαστική φιλοσοφία και την ουσιαστική έξαρση της οικοδομικής δραστηριότητας. Συναντώνται νέες τεχνικές και ο θεσμός της «αντιπαροχής» μπαίνει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, με την παράλληλη εξάπλωση του φαινομένου της αστυφυλίας.
Στην πιο σύγχρονη εποχή, με την έντονη ανάπτυξη της οικοδομής, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας και την παροχή δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα, πλέον οι νέες τεχνολογίες εισβάλλουν για τα καλά στον κατασκευαστικό τομέα. Η χρήση του αλουμινίου, ως υλικό στα κουφώματα, καταλαμβάνει περίπου τα τρία τέταρτα της συνολικής αγοράς. Συνδυάζεται με διπλά ή τριπλά τζάμια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και εξαιρετικά μόνωση.
Βασικό προτέρημά του είναι η μοναδική του ανθεκτικότητα προς τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το προαναφερθέν φυσικό του χαρακτηριστικό, σε σχέση με την έκθεσή του στο περιβάλλον, έχει ως αποτέλεσμα να μη διαβρώνεται στην υγρασία και να μην επηρεάζεται από ενδεχόμενη ισχυρή ακτινοβολία του ήλιου. Χρειάζεται μηδενική συντήρηση. Επίσης η ευελιξία του στη χρήση, προσφέρει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές, για αποτελέσματα υψηλής αισθητικής.
Τα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνται ως ενεργειακά, καθώς με τη χρήση τους επιτυγχάνεται η θερμομόνωση, στο μέγιστο βαθμό. Με αυτήν την πρακτική, ο εσωτερικός χώρος του οικήματος προστατεύεται, σε ότι αφορά τη μεταφορά της θερμοκρασίας, από το εξωτερικό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο το σπίτι ή ο επαγγελματικός χώρος διατηρείται σχετικά ζεστός κατά τους χειμερινούς μήνες και δροσερός στους θερινούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη χρήση καλοριφέρ, σομπών και κλιματιστικών. Η πραγματικότητα αυτή μεταφράζεται σε λιγότερο καθημερινό κόστος από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η «αχίλλειος πτέρνα» ίσως για τα κουφώματα αλουμινίου, αποτελεί το γεγονός ότι ο άργιλος, ως υλικό, θεωρείται καλός αγωγός θερμότητας. Αυτό σημαίνει, ότι γενικά σε περίπτωση ζέστης είναι πιθανό αυτή να εισέρχεται και μέσα στο σπίτι. Ωστόσο με τη χρήση νέων τεχνικών το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με επιτυχία, προτού καν προκύψει.
Επίσης διακρίνονται για την ιδιαίτερη στεγανότητα, από την οποία χαρακτηρίζονται. Η ισχυρή ηχομόνωση είναι κατά κάποιο τρόπο απαιτητή, για τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας. Με την ανέγερση των πολυκατοικιών τα τελευταία χρόνια, οι σύγχρονες κατοικίες είναι πλέον πολύ κοντά μεταξύ τους. Επιπλέον οι μεγαλουπόλεις είναι πολύβουες και οι δρόμοι τους θορυβώδεις. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται τα κατάλληλα κουφώματα, για να απορροφηθεί όσο είναι δυνατόν η εξωτερική φασαρία. Αυτά του αλουμινίου καλύπτουν και αυτή την ανάγκη.
Το ζήτημα «ασφάλεια» του χώρου από ανεπιθύμητους εισβολείς, έχει μπει πλέον για τα καλά «στην ατζέντα» των νοικοκυριών. Οι καινούργιες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δημιούργησαν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, με βάση τις στατιστικές και τα στοιχεία της αστυνομίας, οι διαρρήξεις έχουν ποσοτικά εκτοξευτεί. Η κατασκευαστική δομή των κουφωμάτων του αλουμινίου, επιτρέπει την ανάπτυξη τεχνικών, με τη σωστή τοποθέτηση των κατάλληλων υλικών και εργαλειών, ώστε ο χώρος να χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη ασφάλειας. Αυτός ενισχύεται και από τη φυσική ανθεκτικότητα, του εν λόγω μετάλλου.
Αυτό χαρακτηρίζεται και από την ευκολία στη χρήση και τη δυνατότητά του να συνδυάζεται και με άλλα υλικά. Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και κατασκευαστικών πρακτικών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος με τη χρήση του αλουμινίου. Εκτός από το πρακτικό όφελος, υπάρχει και η δυνατότητα για σπουδαία αποτελέσματα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αλλάζει προς το καλύτερο η όλη αισθητική του χώρου. Η σύγχρονη κατοικία χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση των κουφωμάτων αλουμινίου.
Για τους λάτρεις της παράδοσης υπάρχει ο τρόπος, ώστε μένοντας πιστοί σε αυτήν, να μη χάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες που διέπει τη χρήση των μοντέρνων υλικών. Αυτό επιτυγχάνεται με το συνδυασμό του ξύλου με το αλουμίνιο στα κουφώματα, ως επικάλυψη του τελευταίου. Δεν είναι και λίγες οι κατοικίες, που η αισθητική του ξύλου ταιριάζει με την όλη κατασκευαστική δομή του σπιτιού. Με αυτήν την πρακτική συγκεράζεται η παράδοση με την πρόοδο.
Οι τελευταίες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις κατέστησαν απαγορευτική την αγορά κατοικίας, για πολλά νοικοκυριά. Η αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με αντίστοιχα αλουμινίου, αποτελούν μια λύση για τον εκσυγχρονισμό του σπιτιού, ώστε να είναι λειτουργικό. Τα τελευταία χρόνια εκπονούνται και χρηματοδοτικά προγράμματα, για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχεται και με μερική επιδότηση.
Τα κουφώματα αλουμινίου σίγουρα είναι περισσότερο δαπανηρά, σε σχέση με τα αντίστοιχα ξύλινα και από pvc. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι τα πιο ενεργειακά, ασφαλή, ανθεκτικά και με απεριόριστες δυνατότητες για δημιουργίες υψηλής αισθητικής. Οι καταναλωτές, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, πριν την οριστική επιλογή οφείλουν να προχωρήσουν σε έρευνα αγοράς. Η τελική απόφαση πρέπει να αφορά πιστοποιημένα υλικά και αναγνωρισμένους επαγγελματίες. Τα οφέλη, είτε άμεσα είτε μακροχρόνια, θεωρούνται σημαντικά για τα νοικοκυριά.