Πότε η μόνωση του σπιτιού σας είναι απαραίτητη

Η μόνωση των κτιρίων έχει γίνει υποχρεωτική στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα, η επιλογή της μόνωσης ταράτσας, της θερμομόνωσης ή της στεγανοποίησης επαφιόταν στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, ο οποίος τις περισσότερες φορές είτε λόγω κόστους είτε λόγω άγνοιας των προσφερόμενων επιλογών δεν προχωρούσε σε αυτή την επένδυση για το σπίτι του. Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες επέλεγαν λύσεις που τελικά αποδεικνύονταν πρόχειρες και κακοφτιαγμένες, καθώς δεν υπήρχε νόμος που να ορίζει τις προδιαγραφές που έπρεπε να ακολουθηθούν. Πλέον, καθώς η μόνωση κατέστη υποχρεωτική και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό του ακινήτου προς ενοικίαση ή πώληση, οι νεόδμητες κατασκευές είναι επαρκώς μονωμένες.

μονωσεις ταρατσών monoiso.gr

Όμως, πόσοι έχουν την πολυτέλεια να διαμένουν σε σπίτια ηλικίας μικρότερης των 25 χρόνων; Οι περισσότεροι από εμάς μένουμε σε κάποιο ακίνητο που μετράει χρόνια στην πλάτη του και που χτίστηκε πριν η μόνωση και οι προδιαγραφές της γίνουν υποχρεωτικές με νόμο. Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα πιθανό ο χώρος σας να είναι ανεπαρκώς ή και καθόλου μονωμένος. Φυσικά τη διαπίστωση αυτή μπορεί να την κάνει εμπεριστατωμένα ένας μηχανικός ή συνεργείο που θα μελετήσει τις επιφάνειες του ακινήτου και θα καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση, όμως θα πρέπει να υποψιαστείτε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη μόνωση του σπιτιού σας αν συμβαίνουν κάποια ή και όλα από τα παρακάτω.

Το πρώτο δείγμα έλλειψης ή ανεπάρκειας της μόνωσης είναι το μεγάλο μηνιαίο ύψος του λογαριασμού ρεύματος ή πετρελαίου. Αν ξοδεύετε πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό σας, για να ζεστάνετε το χώρο σας το χειμώνα και να τον δροσίσετε το καλοκαίρι, τότε πιθανότατα δεν ευθύνεται το ότι βρίσκεστε στον τελευταίο όροφο. Σαφώς τα ρετιρέ έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις από τους χαμηλότερους ορόφους, όμως με μια σωστή μόνωση ταράτσας οι απαιτήσεις αυτές θα διαφέρουν αισθητά λιγότερο από πριν και όχι πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους ορόφους.

Θα πρέπει επίσης να σας προβληματίσουν οι κρύοι τοίχοι και τα πατώματα το χειμώνα, που γίνονται πολύ ζεστά το καλοκαίρι. Εάν, ενώ καταφέρνετε να φέρνετε σε μια ισορροπία τη θερμοκρασία του αέρα, οι τοίχοι και τα πατώματα αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν αυτή την πορεία, τότε πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε σοβαρά την ιδέα της θερμομόνωσης.

Περισσότερο θα πρέπει να θορυβηθείτε, αν παρατηρήσετε σε τοίχους και ταβάνια σκούρα σημάδια ή ακόμα χειρότερα σημάδια μούχλας. Τα πρώτα υποδεικνύουν τη συσσώρευση υγρασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην εμφάνιση μυκήτων και μούχλας. Στην τελευταία αυτή περίπτωση σημαίνει ότι η κατάσταση έχει προχωρήσει αρκετά με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο ακόμα και η υγεία σας, ενώ η όποια παρέμβαση σε αυτό το στάδιο θα κοστίσει παραπάνω και ίσως χρειαστούν πολύ πιο εκτεταμένες επισκευές.

Για να μην φτάσετε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο καλό είναι να επαγρυπνείτε για την κατάσταση του σπιτιού σας. Ακόμα και αν δεν έχετε παρατηρήσει τίποτα από τα παραπάνω, μπορείτε να ψάξετε στην ταράτσα σας για σημεία, όπου εμφανίζονται ρωγμές ή εσοχές όπου λιμνάζει το νερό. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με κάποια εξειδικευμένη στις μονώσεις εταιρεία, η οποία θα σας προτείνει τις κατάλληλες λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος.