Μεταχειρισμένο κινητό: πώς θα καταλάβετε ότι είναι κλεμμένο

Τα μεταχειρισμένα κινητά αποτελούν τις περισσότερες φορές μια καλή λύση για όποιον θέλει να αγοράσει ένα επώνυμο και εξελιγμένο smartphone χωρίς να δώσει μια περιουσία. Ωστόσο, μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα που έχει σημαντικές ηθικές, νομικές αλλά και λειτουργικές συνέπειες: να είναι κλεμμένα. Στα περισσότερα μεταχειρισμένα κινητά, όπως για παράδειγμα τα μεταχειρισμένα Samsung, είναι δύσκολο για το μέσο χρήστη να αντιληφθεί αν είναι κλεμμένα, όμως για όσους σκέφτονται να αγοράσουν iPhone τα νέα είναι καλά, αφού η Apple δίνει διάφορες δυνατότητες που όχι μόνο ενημερώνουν τον επίδοξο αγοραστή για την κλοπή, αλλά και προστατεύουν τον ιδιοκτήτη του κινητού, καθώς καθιστούν πλέον δυσκολότερες τις κλοπές.

 

Find my iPhone

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του κινητού να το εντοπίσει μέσω GPS και να το μπλοκάρει, ενώ για να απενεργοποιηθεί πρέπει να μπει ο κωδικός που έχει ορίσει ο αρχικός χρήστης. Έτσι, ζητήστε από τον πωλητή να απενεργοποιήσει μπροστά σας αυτή τη λειτουργία, αν είναι ενεργοποιημένη, για να μη βρεθείτε προ απροόπτου. Αν αρνηθεί να το κάνει, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, το πρόβλημα με το Find my iPhone είναι ότι αν κάποιος διαγράψει τα δεδομένα του κινητού, τότε αυτή καθίσταται άχρηστη. Βρείτε την εφαρμογή εδώ

find my iphone

Activation Lock

To feature αυτό δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους κλέφτες των iPhone, αφού έκανε αδύνατη την απόκτηση καινούριας ταυτότητας Apple ID, αν κάποιος δεν γνώριζε την αρχική ταυτότητα, με την οποία το κινητό είχε ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, ειδικά για αγορές μέσω ίντερνετ δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστωθεί ποιο Apple ID είναι ενεργό, με αποτέλεσμα να έχουν μεν μειωθεί οι πωλήσεις κλεμμένων iPhone σε τοπικό επίπεδο, να συνεχίζουν απτόητες όμως οι απάτες στις online αγορές.

activation lock

Έλεγχος του Activation Lock

Η Apple έχει δημιουργήσει μια σελίδα, όπου μπορούμε να ελέγχουμε το Activation Lock μιας συσκευής και αν αυτή έχει δηλωθεί ως κλεμμένη. Το βασικότερο είναι να έχουμε στα χέρια μας είτε το IMEI (International Mobile Station Equipment Identity) είτε το σειριακό αριθμό της συσκευής που μπορούμε να βρούμε στο μενού των ρυθμίσεων (Πληροφορίες) του iPhone. Πριν, λοιπόν, προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να ζητήσουμε από τον πωλητή, είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε επιχείρηση, να μας δώσει έναν από τους δύο αριθμούς. Αν δεν το κάνει, αυτό από μόνο του αρκεί, για να μας υποψιάσει ότι το κινητό είναι κλεμμένο.

Εφόσον έχουμε κάποιο από τα δύο νούμερα, μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα https://www.icloud.com/activationlock/, όπου θα εισάγουμε το σειριακό αριθμό ή το IMEI. Στη συνέχεια, η σελίδα θα μας δείξει αν το Activation Lock είναι ενεργοποιημένο ή απενεργοποιημένο. Αν είναι απενεργοποιημένο, τότε το iPhone είναι νόμιμο και μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά. Αν είναι ενεργοποιημένο, κατά πάσα πιθανότητα το κινητό έχει δηλωθεί ως κλεμμένο. Όμως, επειδή μπορεί απλά ο πωλητής να έχει ξεχάσει να το κλείσει, μπορούμε να του ζητήσουμε να το κάνει.

Ο μόνος περιορισμός αυτού του feature ισχύει στην περίπτωση που ο κλέφτης γνωρίζει το Apple ID, αφού τότε μπορεί να απενεργοποιηθεί το Activation Lock και να μη φαίνεται από πουθενά ότι το μεταχειρισμένο κινητό έχει κλαπεί.

Βρείτε αξιόπιστα και με εγγύηση μεταχειρισμένα iphone στο ired.gr