Εγκατάσταση δικτύων: πώς θα την κάνετε μόνοι σας στο σπίτι

Η εγκατάσταση δικτύων δεν αφορά μόνο μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς με εκατοντάδες υπολογιστές. Φυσικά, αυτή είναι η πρωταρχική της λειτουργία, όμως ένα δίκτυο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και σε ένα σπίτι που υπάρχουν πολλοί επιτραπέζιοι ή φορητοί υπολογιστές, tablets ή smartphones. Πώς θα κάνετε όμως μία εγκατάσταση δικτύου;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι για ποιο λόγο πρέπει να εγκαταστήσετε ένα δίκτυο. Το συνδεδεμένο δίκτυο θα σας επιτρέψει να ανταλλάσσετε πληροφορίες μεταξύ των υπολογιστών, να έχετε μία σύνδεση internet για όλες τις συσκευές καθώς και να απολαμβάνουν όλοι οι υπολογιστές τις υπηρεσίες περιφερειακών, όπως εκτυπωτές και στερεοφωνικά.

Τι θα χρειαστείτε

Οι περισσότεροι υπολογιστές είναι ο λόγος που είναι απαραίτητη η εγκατάσταση δικτύου, όμως για να υλοποιηθεί χρειάζεστε hardware, software και path, μέσω του οποίου διαχέονται οι πληροφορίες. Το hardware είναι το router που θα συνδέσετε στο modem σας, και το software είναι ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει τη ροή και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συσκευών.

εγκατασταση δικτυωνΑσύρματα δίκτυα

Τα ασύρματα δίκτυα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή στα σπίτια, αφού δεν απαιτούν καλώδια και επομένως η εγκατάσταση δικτύων τέτοιας φύσης είναι εύκολη και ενδείκνυται και για φορητές συσκευές, όπως tablets και smartphones. Θα πρέπει να έχετε έναν ασύρματο router, που θα μεταδώσει το σήμα σε όλες τις συσκευές. Το σήμα φτάνει χονδρικά τα 30 μέτρα και μειώνεται όταν παρεμβάλλονται τοίχοι. Υπάρχουν και οι αναμεταδότες σήματος (repeater), οι οποίοι βοηθούν το σήμα να φτάσει πιο μακριά, για παράδειγμα σε σπίτια με χοντρούς τοίχους ή πολλά κάθετα επίπεδα. Μια ασύρματη ethernet bridge θα προσθέσει ασύρματες δυνατότητες σε συσκευές που δεν την έχουν, ενώ θα πρέπει να τσεκάρετε ότι όλοι οι υπολογιστές σας διαθέτουν ασύρματη κάρτα δικτύου. Σε κάθε περίπτωση, τα ασύρματα δίκτυα είναι μεν βολικά, όμως η σύνδεση είναι σαφώς πιο αργή σε σχέση με τα ενσύρματα δίκτυα, παρεμβάλλεται ακτινοβολία, ενώ πρέπει και να τα θωρακίσετε από ανεπιθύμητες εισόδους άλλων χρηστών.

Ενσύρματα δίκτυα

Τα ενσύρματα δίκτυα χαρακτηρίζονται από ασφάλεια, ταχύτητα αλλά δυστυχώς και περιορισμένη φορητότητα. Προτείνονται σίγουρα στις εταιρείες, οι οποίες στεγάζονται σε καινούρια κτίρια όπου έχει προβλεφθεί ethernet καλωδίωση και δεν χρησιμοποιούνται laptops. Η εγκατάσταση ενσύρματων δικτύων είναι σαφώς πιο περιορισμένη στα σπίτια, όπου η πιθανότατα να υπάρχουν παντού άβολα καλώδια είναι μεγάλη, ενώ και η μεγάλη ταχύτητα δεν είναι τόσο απαραίτητη, όπως όταν πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εργασίες. Πάντως, αν θέλετε να συνδέσετε ενσύρματα μόνο δύο υπολογιστές, το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια κάρτα Network Interface σε κάθε υπολογιστή και ένα καλώδιο που θα τους συνδέει. Για παραπάνω υπολογιστές, χρειάζεστε έναν ethernet router και καλώδια που θα συνδέουν αυτόν με τις συσκευές. Για πολλούς υπολογιστές, που διαμοιράζουν μεταξύ τους αρχεία, αποδοτικός είναι και ένας server Network Attached Storage, ο οποίος αποθηκεύει τα ποικίλα δεδομένα που θέλετε να διαμοιράσετε έχοντας μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Οι υπολογιστές συνδέονται μέσω καλωδίων με αυτόν.