Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2020: Πώς να αναβαθμίσετε το σπίτι σας με χαμηλό κόστος

Η πιθανότητα να μην είναι το σπίτι σας ενεργειακά αποδοτικό είναι τεράστια, μιας και τα περισσότερα σπίτια των προηγούμενων δεκαετιών δεν έχουν λάβει καμία μέριμνα για την προστασία τους από τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη και πρέπει να ανάβετε συνέχεια το air-condition, ενώ το χειμώνα το κρύο και η υγρασία σας αναγκάζει να καίτε το καλοριφέρ (ή πάλι το air-condition) πολλές ώρες. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη σας, καθώς τα ποσά που δαπανούνται για την ψύξη και τη θέρμανση του σπιτιού σε μηνιαία βάση είναι τεράστια.

Από την άλλη, ίσως σκέφτεστε ότι δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να κάνετε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας. Αυτό ακριβώς έρχεται να λύσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Διότι με μόνωση και καινούρια κουφώματα επέρχεται σημαντική μείωση των μηνιαίων εξόδων στους λογαριασμούς του ρεύματος και της θέρμανσης, με αποτέλεσμα η απόσβεση της επένδυσης, ειδικά όταν υπάρχει κρατική βοήθεια σε σημαντικό μέρος της, να έρχεται άμεσα.

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να ανακαινίσετε το σπίτι σας, για να γίνει πιο αποδοτικό ενεργειακά με το χαμηλότερο κόστος.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις, για να λάβετε την κρατική επιδότηση, δεν αφορούν το οικογενειακό εισόδημα (το οποίο παίζει ρόλο μόνο στον καθορισμό του ύψους της επιδότησης), αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά του κτιρίου. Συγκεκριμένα, το κτίριο πρέπει:

  • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Να φέρει οικοδομική άδεια.
  • Να είναι αποπερατωμένο και ηλεκτροδοτημένο.
  • Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Να έχει καταταγεί με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Για να διαπιστώσετε την ενεργειακή κλάση του κτιρίου, θα πρέπει να έρθει ενεργειακός επιθεωρητής και να σας δώσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Ωστόσο, εφόσον το κτίριο είναι κατασκευής πριν από το 2000, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι είναι ενεργειακά μη αποδοτικό.

Ύψος επιδότησης

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτον, το οικογενειακό εισόδημα και δεύτερον, τη συνολική δαπάνη. Συγκεκριμένα, η κρατική επιδότηση δίνεται ως ποσοστό επί της συνολικής δαπάνης. Το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 25% και 60% ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της επιδότησης. Για το ποσό, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος, χορηγείται άτοκο δάνειο στους δικαιούχους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ενεργειακές παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται, ώστε να γίνει το κτίριο πιο αποδοτικό ενεργειακά, είναι οι ακόλουθες:

  • Τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων και υαλοπινάκων
  • Συστήματα σκίασης, όπως τέντες, παντζούρια και ρολά
  • Εξωτερική θερμομόνωση στο κτίριο (τοίχοι και ταράτσες)
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης με πιο οικονομικές και περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές.

Ευχαριστούμε τη Fenestral για τις πολύτιμες πληροφορίες.