Συσκευασία τροφίμων: Ποιο υλικό είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν πολλοί τύποι στη συσκευασία τροφίμων, όπως γυαλί, χαρτί και πλαστικό. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι συσκευασίες ίδιες. Όλες έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Δύο είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε, όταν αναλογίζεστε ποια συσκευασία είναι καλύτερη για το προϊόν σας:

  • Η συσκευασία πρέπει να διατηρεί το συγκεκριμένο προϊόν ασφαλές.
  • Πρέπει να τραβάει την προσοχή του υποψήφιου πελάτη.

Η συσκευασία τροφίμων είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού, το σχέδιο, τη διάρκεια ζωής, την ευκολία χρήσης και διάθεσης, καθώς και το κόστος που σχετίζεται με την παραγωγή και τη διανομή. Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα χαρακτηριστικά κάθε υλικού.

Γυαλί

γυάλινη συσκευασία

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ανθεκτικό στη θερμότητα και την υγρασία Εύθραυστο
Μη αντιδραστικό με άλλα υλικά Βαρύ και ογκώδες στη μεταφορά
Διαφανές (επιτρέπει στους καταναλωτές να βλέπουν το προϊόν)  
Επαναχρησιμοποιήσιμο / ανακυκλώσιμο  

 

Αλουμίνιο

συσκευασία αλουμινίου

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ανθεκτικό στην υγρασία, τη θερμότητα, τα αέρια και τη διάβρωση Δεν είναι δυνατή η συγκόλλησή του

 

Ελαφρύ Δεν έχει μεγάλη αντοχή
Ανακυκλώσιμο Περιορισμένα σχέδια
  Ακριβό

 

Λευκοσίδηρος

συσκευασία λευκοσιδήρου

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ανθεκτικός στο νερό και τη θερμότητα Αντιδρά με τα τρόφιμα
Ανακυκλώσιμος και εύκολος να διαχωριστεί από άλλα απόβλητα (καθώς είναι μαγνητικός) Δύσκολος στο άνοιγμα
Μια φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι του αλουμινίου Βαρύτερος από το αλουμίνιο

 

   

 

Χάλυβας χωρίς κασσίτερο

συσκευασία χάλιβα

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ισχυρός και ανθεκτικός Δεν μπορεί να συγκολληθεί
Ανθεκτικός στη θερμότητα Επιρρεπής στη διάβρωση
Ανακυκλώσιμος Απαιτεί ανοιχτήρι κονσερβών
Φθηνότερος από λευκοσίδηρο Βαρύτερος από αλουμίνιο

 

Χαρτί και χαρτόνι

χάρτινη συσκευασία

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ελαφρύ Επιρρεπές στην υγρασία
Ανθεκτικό Δεν εμποδίζει το φως και την ακτινοβολία να εισέλθουν
Φθηνό Προκαλούνται εύκολα ζημιές στη συσκευασία
Κατασκευασμένο από ανανεώσιμα υλικά  
Ανακυκλώσιμο  

 

Πολυεστέρας

πολυεστέρασ

Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα
Ανθεκτικό Περιβαλλοντική απειλή
Ιδανικό για συσκευασία ζεστών τροφίμων  
Εξαιρετικά χαρακτηριστικά φραγμού σε ανεπιθύμητες ουσίες  
Ανακυκλώσιμο στην αρχική του μορφή  

 

Είδη πλαστικού

πλαστική συσκευασία

Παρόλο που υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλαστικού, η αλήθεια είναι ότι καμία συσκευασία δεν είναι τόσο ευέλικτη, προσιτή και ελκυστική όσο το πλαστικό. Και πάλι, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή πλαστική συσκευασία τροφίμων ανάλογα με το προϊόν σας:

Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PETE ή PET): Ελαφρύ πλαστικό με εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής στα χτυπήματα. Είναι ασφαλές και εύκολο να ανακυκλωθεί. Το PETE είναι μια δημοφιλής επιλογή συσκευασίας για ποτά, λάδι, νερό, σάλτσα και μαρμελάδα ή ζελέ.

Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE): Πλαστικό χαμηλού κινδύνου, χρήσιμο για τη συσκευασία γάλακτος, νερού, δημητριακών και χυμού.

Πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC): Χρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασιών για περιτυλίγματα τροφίμων, μπουκάλια, λάδια και φάρμακα. Δεδομένου ότι περιέχει το χλώριο ως βασικό συστατικό του, είναι βιολογικά και χημικά ανθεκτικό. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές για μαγείρεμα ή θέρμανση και γενικά δεν γίνεται αποδεκτό από προγράμματα ανακύκλωσης.

Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE): Ιδανικό για την κατασκευή σακουλών, περιτυλίγματος τροφίμων και μπουκαλιών. Έχει ισχυρή αντοχή στη θερμότητα, όμως δεν είναι ανακυκλώσιμο και μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Επομένως, συνιστάται να το επαναχρησιμοποιήσετε.

Πολυπροπυλένιο (PP): Συνήθως χρησιμοποιείται για τη συσκευασία γιαουρτιού, φαρμάκων και κέτσαπ. Η αντοχή του στη θερμότητα το καθιστά ασφαλές για το φούρνο μικροκυμάτων.

Πολυστυρένιο ή φελιζόλ: Ιδανικό για συσκευασίες τροφίμων, όπως ποτήρια μιας χρήσης, μπολ και πλαστικά μαχαιροπήρουνα. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα ασφαλές καθώς εκλύει δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες όταν έρχεται σε επαφή με θερμότητα. Επίσης, δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθεί και, ως εκ τούτου, πρέπει να επαναχρησιμοποιείται.