Είναι απίστευτο το πόση σκόνη και βρομιά συγκεντρώνουν τα φωτιστικά και εμείς σπάνια το καταλαβαίνουμε. Ειδικά τα επιδαπέδια φωτιστικά, τα οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή με το πάτωμα, είναι αυτά που λερώνονται περισσότερο. Όμως, ένα λερωμένο φωτιστικό αποδίδει πολύ λιγότερο φωτισμό, παρόλο που καίει το ίδιο ρεύμα. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να το καθαρίζουμε τακτικά, ώστε να δημιουργεί με το φως του την ατμόσφαιρα ακριβώς που είχαμε επιλέξει όταν το αγοράζαμε. Το πρόβλημα είναι ότι ένα φωτιστικό δαπέδου είναι μια αρκετά σύνθετη κατασκευή, η οποία αποτελείται από πολλά διαφορετικά εξαρτήματα. Πώς πρέπει να καθαρίζετε το καθένα και τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη διαδικασία, για να μείνει το φωτιστικό σαν καινούριο για χρόνια;
Λάμπες
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καθαριστεί είναι φυσικά οι λάμπες και πραγματικά θα απορήσετε, όταν δείτε πόση σκόνη έχουν συγκεντρώσει πάνω τους. Δεν χρειάζεται να τις ξεβιδώσετε, αλλά αν το φωτιστικό είναι με αμπαζούρ καλό είναι να το αφαιρέσετε, για να έχετε καλύτερη πρόσβαση. Μην καθαρίζετε τις λάμπες με τα γνωστά ξεσκονόπανα, γιατί μπορεί να αφήσουν χνούδι πάνω τους. Το καλύτερο είναι ένα μαλακό βαμβακερό πανί που θα αφαιρέσει και τυχόν λεκέδες.
Αμπαζούρ
Ένα από τα πιο δύσκολα στον καθαρισμό μέρη ενός φωτιστικού είναι το αμπαζούρ, το οποίο είναι φτιαγμένο από χαρτί ή ύφασμα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βραχεί, οπότε ξεσκονίστε το με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι. Αν υπάρχουν λεκέδες που επιμένουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γόμα σε λευκό χρώμα, για να τους «σβήσετε». Μόνο αν το αμπαζούρ είναι φτιαγμένο από πλαστικό, επιτρέπεται να το βρέξετε καθαρίζοντάς το με ένα σφουγγαράκι με υγρό πιάτων.
Γυάλινες προσθήκες
Αν το φωτιστικό έχει γυάλινες προσθήκες, αυτές χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο, για να δείξουν πεντακάθαρες και αστραφτερές. Ένα διάλυμα, μισό από λευκό ξύδι και μισό από χλιαρό νερό, θα κάνει θαύματα, ώστε να λάμψει κάθε τι κρυστάλλινο πάνω στο φωτιστικό. Ωστόσο, μεγάλη σημασία έχει το μετά. Τοποθετήστε το φωτιστικό σε κάποιο σημείο με αέρα και φως, ώστε να στεγνώσει το γυαλί. Αν δεν στεγνώσει καλά, τότε θα μείνουν λεκέδες πάνω του.
Μεταλλικές επιφάνειες
Τα επιδαπέδια φωτιστικά έχουν συχνά αρκετά μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες, οι οποίες φαίνεται να μην καθαρίζουν με τίποτα. Αρχικά, ξεσκονίστε τες με ένα ελαφρά νοτισμένο πανί, το οποίο θα απομακρύνει αποτελεσματικά τη σκόνη. Αν και πάλι η επιφάνεια σας φαίνεται θαμπή, τότε μπορείτε να αγοράσετε ένα καθαριστικό ειδικό για τον καθαρισμό μεταλλικών και μπρούτζινων επιφανειών.
Ξύλο
Αν η βάση ή το κυρίως μέρος του φωτιστικού είναι από ξύλο, τότε αυτό μπορείτε να το καθαρίσετε με ένα ξεσκονόπανο. Αν το ξύλο έχει εσοχές, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πανί με μικροΐνες που δεν αφήνει χνούδι. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρέξετε το ξύλο ούτε καν με ένα νοτισμένο πανί.