Λεκές από κρασί: Πώς να τον αφαιρέσετε

Είτε πρόκειται για μια ιδιαίτερη μέρα είτε για οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι μια ωραία απόλαυση. Αρκεί να μην χυθεί πουθενά και μας χαλάσει όλη την υπέροχη διάθεση. Ακόμα και μια σταγόνα να πέσει πάνω στο χαλί -πόσο μάλλον αν πέσει όλο το ποτήρι-, πρόκειται για μια εφιαλτική στιγμή. Ειδικα αν το χαλί είναι ανοιχτόχρωμο. Εκεί μπορεί να γίνει η απόλυτη καταστροφή. Αν δράσετε γρήγορα, μπορεί να καταφέρετε να μην αφήσει λεκε μέχρι να τα πάτε καθαριστήριο.

Βήμα 1

Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, αφαιρέστε αμέσως όσο περισσότερο υγρό μπορείτε. Χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, ακουμπήστε και πιέστε το λεκέ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρίψετε το λεκέ, γιατί απλά θα βοηθήσετε στην εξάπλωσή του και στην καταστροφή των ινών του χαλιού.

 

Καθαρισμός Χαλιού Απο Κρασί Με Πανί

Βήμα 2

Ανακατέψτε σε ένα μπολ ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων – κατά προτίμηση άχρωμο – και ένα φλιτζάνι υπεροξείδιο του υδρογόνου ( οξυξενε ). Βάλτε προστατευτικά γάντια, βρέξτε ένα σφουγγάρι στο διάλυμα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το, για να τρίψετε το σημείο. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι από έξω προς τα μέσα.

Βεβαιωθείτε ότι το σφουγγάρι είναι απλώς υγρό και όχι βρεγμένο και ότι το ξεπλένετε συχνά με καθαρό νερό, προτού το βρέξετε ξανά με το διάλυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου δεν φαίνεται πλέον ο λεκές.

Στην περίπτωση που δεν θέλετε να ρισκάρετε να αποχρωματιστει το χαλί με την χρήση του οξυζενε μπορειτε να δημιουργησετε ενα μιγμα με μαγειρικη σόδα 3 προς 1 σε νερό.

Βήμα 3

Αν το χαλί σας δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με πολλή υγρασία, αν παρατηρείτε ότι με την παραπάνω διαδικασία τα χρώματα ξεβάφουν ή αν το κρασί δεν έχει αφήσει έντονο λεκέ, τότε μπορείτε να δοκιμάστε μια πιο ήπια λύση. Ανακατέψτε ένα φλιτζάνι κρύο νερό με 2-6 σταγόνες σαπουνιού πιάτου (άχρωμο αν είναι δυνατόν) και ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το σημείο (και λίγο έξω από το σημείο) μέχρι το χαλί να είναι υγρό. Σκουπίστε το χαλί μέχρι να στεγνώσει.

 Καθαρισμός Χαλιού Απο Κρασί Με σπρει

Βήμα 4

Γεμίστε έναν ξεχωριστό ψεκαστήρα με ζεστό νερό και ψεκάστε το χαλί ή καθαρίστε σχολαστικά τον πρώτο, ώστε να φύγει όλη η ποσότητα σαπουνιού. Έπειτα, σκουπίστε το μέχρι να μην έχει μείνει υγρασία. Στη συνέχεια, ακουμπήστε με τα δάχτυλά σας το σημείο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υπόλειμμα σαπουνιού στο χαλί. Τα κατάλοιπα σαπουνιού όχι μόνο φθείρουν τις ίνες του χαλιού και προκαλούν αλλεργίες, αλλά επίσης προσελκύουν τη βρομιά. Αν αισθάνεστε ότι έχει μείνει έστω και λίγο σαπούνι, τότε ψεκάστε ξανά με νερό, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς.

Βήμα 5

Τοποθετήστε πάνω στο υγρό χαλί άφθονο χαρτί κουζίνας ή μια απαλή πετσέτα. Βάλτε μερικά βάρη πάνω της, ώστε να καθίσει για μερικές ώρες. Μετά από αυτό, αφαιρέστε τα βάρη και την πετσέτα και ελέγξτε ότι το χαλί σας είναι στεγνό.

Αν μετά από αυτή τη διαδικασία, ο λεκές από κρασί δεν έχει εξαφανιστεί, το καθαριστήριο χαλιών είναι αναγκαίο. Όσο συντομότερα επικοινωνήσετε με τους ειδικούς, τόσο ευκολότερα και με τη λιγότερη φθορά στο χαλί θα μπορέσει να φύγει ο λεκές.