Ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ: 4 tips για ακόμα πιο αποτελεσματική χρήση

Πριν από λίγο καιρό, η ηλεκτρική σκούπα που δουλεύει μόνη της ήταν περισσότερο ένα αστείο ή μια ελπίδα, παρά η καθημερινότητα. Ωστόσο, πλέον η τεχνολογία έχει βελτιωθεί δραματικά, οπότε οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ, που σκουπίζουν μόνες τους όλο το σπίτι, είναι η πραγματικότητα. Μάλιστα, παρόλο που αρχικά οι τιμές τους ήταν πολύ υψηλές, εδώ και λίγο καιρό έχουν πέσει αισθητά, οπότε είναι προσιτές πλέον για όλους.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι χρειάζεται λίγη προσοχή, για να δουλέψουν όντως ικανοποιητικά αυτές οι σκούπες. Σίγουρα, δε μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο που θα έφτανε ένας άνθρωπος, όμως με λίγη καλή θέληση μπορούν να φτάσουν αρκετά κοντά. Διαβάστε παρακάτω μερικά χρήσιμα tips, για να σας προσφέρει η σκούπα ρομπότ το καλύτερο επίπεδο καθαριότητας που μπορείτε να φανταστείτε.

Κάντε αρκετές δοκιμές

ηλεκτρική σκούπα ρομπότ

Είναι δελεαστικό, αλλά σίγουρα δεν μπορείτε απλά να ανοίξετε το κουτί, να θέσετε σε λειτουργία τη νέα σκούπα και να περιμένετε να επιστρέψετε σε ένα καθαρό σπίτι. Χρειάζεται χρόνος τόσο για εσάς όσο και για τη σκούπα, για να μάθετε ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στο σπίτι σας για τη συσκευή. Κάντε πρώτα αρκετές δοκιμές, για να δείτε πώς λειτουργεί το ρομπότ και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε περαιτέρω.

Ανοίξτε τα φώτα

σκούπα ρομπότ

Οι ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ χρησιμοποιούν διάφορους αισθητήρες για περιήγηση μέσα στο σπίτι. Οι αισθητήρες προφυλακτήρα τους λένε πότε πρέπει να κατευθυνθούν προς διαφορετική κατεύθυνση, ενώ οι υπέρυθροι αισθητήρες για τα άκρα τις προειδοποιούν για πιθανές πτώσεις. Πολλές ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ δεν έχουν κάμερες, αλλά έχουν οπτικούς αισθητήρες που παρακολουθούν εμπόδια στην πορεία του ρομπότ και μετρούν πόση απόσταση έχει διανύσει. Όμως, οι οπτικοί αυτοί αισθητήρες απαιτούν φως περιβάλλοντος, για να λειτουργήσουν. Έτσι, καλό είναι να βάζετε τη σκούπα να λειτουργήσει το πρωί και να σκουπίζετε τακτικά τους αισθητήρες από τυχόν σκόνη.

Αδειάστε τον κάδο

σκούπα ρομπότ σε παρκέ

Ο κάδος στις σκούπες ρομπότ είναι πολύ μικρός, περίπου μισό λίτρο. Μόνο έτσι μπορούν να είναι μικρές, ώστε να χωρούν παντού και να καθαρίζουν. Ωστόσο, αν ο κάδος είναι γεμάτος, η σκούπα δε θα μπορεί να ρουφήξει και απλώς θα μετακινεί τη σκόνη από το ένα σημείο του σπιτιού στο άλλο. Για αυτό, καλό είναι να τον αδειάζετε μετά από κάθε χρήση.

Τακτοποιήστε το σπίτι

σκούπα ρομπότ καθαρίζει χαλί

Η σκούπα ρομπότ αποτελεί, εκτός από μια πολύ βολική συσκευή, και μια αφορμή να έχετε ένα τακτοποιημένο σπίτι. Το να μην έχετε πεταμένα δεξιά και αριστερά διάφορα αντικείμενα που εμποδίζουν την πορεία της είναι βασικό, για να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. Έτσι, θα πρέπει να προσέξετε να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά στον καναπέ ή κάτω από το κρεβάτι, ούτε μικροαντικείμενα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε. Αν κρατήσετε μια τάξη στο σπίτι, τότε η σκούπα θα πηγαίνει σε μέρη που εσείς κανονικά δεν θα καθαρίζατε, όπως πίσω από το φούρνο, κάτω από τον καναπέ ή κάτω από το τραπεζάκι. Επιπλέον, η τάξη στο σπίτι είναι σίγουρα κάτι που θα εκτιμήσετε!