Επιδαπέδια φωτιστικά: τα 4 είδη τους και ποιο να διαλέξετε

Τα επιδαπέδια φωτιστικά είναι από τα φωτιστικά με τη μεγαλύτερη ποικιλία. Όχι μόνο βγαίνουν σε εκατοντάδες σχέδια που μπορούμε να διαλέξουμε ανάλογα με το στυλ του χώρου μας. Vintage, industrial, ρετρό ή minimal, από γυαλί, αλουμίνιο, ξύλο ή βιομηχανικά υλικά, οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες. Επιπλέον, έχουν και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα. Έχουν διάφορους τύπους, κάτι που τα καθιστά φωτιστικά- μπαλαντέρ. Ανάλογα με τον τύπο που θα διαλέξουμε, το  φωτιστικό μας θα επιτελέσει και διαφορετικό ρόλο. Οπότε το θέμα είναι να ξέρουμε τι επιλογές έχουμε και ποια είναι η καλύτερη για το λόγο που τη θέλουμε.

επιδαπεδιο φωτιστικο με μπρονζε σωληνα

Φωτισμός περιβάλλοντος

Τα φωτιστικά αυτά αποτελούν το κατεξοχήν παράδειγμα του φωτισμού που προσομοιάζει με το φυσικό φωτισμό, ο οποίος διαχέεται παντού και δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα. Τα φωτιστικά αυτά δαπέδου βρίσκονται πάνω σε μία βάση και γύρω από τη λάμπα τους έχουν κάποιο περίβλημα που επιτρέπει στο φωτισμό να διαχέεται. Πολλά φωτιστικά έχουν πολλές λάμπες και το περίβλημα καλύπτει όλο τους το μήκος, οπότε έχουν μεν έντονο φως, κατάλληλο ακόμα και για διάβασμα, όμως ο φωτισμός τους δεν είναι σκληρός. Τα επιδαπέδια φωτιστικά με φωτισμό περιβάλλοντος είναι ιδανικά για το σαλόνι, αφού δεν τυφλώνουν τους καλεσμένους, είναι αρκετά για μια χαλαρή βραδιά ή ακόμα και για φαγητό, ενώ συνδυάζονται και με την τηλεόραση, αφού δεν κάνουν αντανάκλαση. Αν, μάλιστα, τοποθετηθούν δίπλα σε μια πολυθρόνα, δημιουργούν μια cozy γωνιά που είναι ιδανική για διάβασμα.

Φωτιστικά για διάβασμα

Η άλλη κατηγορία των φωτιστικών δαπέδου είναι αυτά με φωτισμό για διάβασμα. Συνήθως σε μοντέρνο ή βιομηχανικό σχεδιασμό, τα φωτιστικά αυτά έχουν λάμπα που ρίχνει σποτ, έντονο φωτισμό σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ταιριάζουν εξαιρετικά στο γραφείο, αλλά και στο σαλόνι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν θέλετε να έχετε μια γωνιά ειδικά για διάβασμα. Τα φωτιστικά με κινούμενους βραχίονες, για να μπορείτε να κατευθύνετε το φως όπου θέλετε, είναι σαφώς πολύ πιο βολικά.

επιδαπεδιο φωτιστικο με μαυρο σωληνα

Φωτιστικό- ράβδος

Το φωτιστικό – ράβδος είναι μια φουτουριστική προσθήκη σε κάθε σπίτι, ιδανικό για να φωτίσετε μια συγκεκριμένη γωνία ή έναν τοίχο του δωματίου. Ο φωτισμός στρέφεται ουσιαστικά προς τα πάνω, δημιουργώντας σκιές που κάνουν το εφέ πιο δραματικό. Δεν είναι ένα φωτιστικό που θα ζεστάνει το χώρο ούτε θα φωτίσει αρκετά για διάβασμα. Είναι περισσότερο ένα έργο τέχνης που βρίσκεται εκεί, για να εντυπωσιάσει.

Φωτιστικό με καπέλο

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το καπέλο στα φωτιστικά γραφείου και τα πορτατίφ, όμως κάλλιστα μπορεί να μπει και στα επιδαπέδια φωτιστικά, τα οποία έτσι αποτελούν ουσιαστικά έναν συνδυασμό των παραπάνω λειτουργιών. Το καπέλο διαχέει αρκετά το φωτισμό, οπότε δημιουργεί ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει αρκετό φωτισμό για διάβασμα στο σημείο, πάνω από το οποίο βρίσκεται. Αν έχει ευπροσάρμοστους βραχίονες, μπορεί μάλιστα να κατευθυνθεί όπου θέλετε και να αναδείξει οποιοδήποτε σημείο θέλετε.