Έπιπλα κουζίνας: τι πρέπει να προσέξετε αν ενώσετε την κουζίνα με το σαλόνι

Στα παλαιότερα σπίτια, η κουζίνα αποτελούσε ξεχωριστό δωμάτιο από το σαλόνι και ο λόγος ήταν να μη μεταφέρονται μυρωδιές σε όλο το σπίτι με το μαγείρεμα. Η σύγχρονη ζωή, όμως, έχει αλλάξει το πώς βλέπουμε το σπίτι μας.

Γενικά, στα καινούρια σπίτια η κουζίνα αποτελεί έναν ενιαίο χώρο με το σαλόνι και την τραπεζαρία, διότι πλέον θεωρείται πιο σημαντικό να υπάρχει ένας ενιαίος μεγάλος χώρος παρά περισσότερα μικρά δωμάτια. Άλλωστε, με τον κατάλληλο εξαερισμό το πρόβλημα των οσμών από την κουζίνα μπορεί να καταπολεμηθεί και έτσι, όσο μαγειρεύουμε, να έχουμε άμεση επαφή με την οικογένεια και τους καλεσμένους μας. Ακόμα και αν μένετε σε σπίτι με διαχωρισμένη την κουζίνα, μπορείτε πολύ εύκολα να ενώσετε τους χώρους γκρεμίζοντας τον εσωτερικό τοίχο σε μια ανακαίνιση.

Αν, όμως, το κάνετε αυτό, καλό είναι να προσέξετε ορισμένα σημεία όσον αφορά στα έπιπλα κουζίνας και γενικά τη διακόσμησή της, έτσι ώστε να δένει με το σαλόνι σε ένα όμορφο και ταιριαστό σύνολο.

Ταιριαστά με το σαλόνι

Όσο η κουζίνα είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο, τα έπιπλά της μπορούν κάλλιστα να διαφέρουν ουσιωδώς από αυτά του σαλονιού. Όταν, όμως, υπάρχει ένας ενιαίος χώρος, πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει και κάποια ομοιομορφία. Αν έχετε μοντέρνα έπιπλα κουζίνας, θα πρέπει σε αντίστοιχο στυλ να κινηθείτε στο σαλόνι και αντίστροφα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει τα έπιπλα των δύο χώρων να είναι ίδια, αλλά της ίδιας φιλοσοφίας. Δεν χρειάζεται τα χρώματα των επίπλων να είναι ίδιο ακριβώς χρώμα με αυτά του σαλονιού, αλλά να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ντουλάπια κουζίνας λακαρισμένα με άσπρο χρώμα δένουν εξαιρετικά με ανοιχτόχρωμα έπιπλα στο σαλόνι σε μοντέρνες γραμμές.

Επίσης, μπορείτε με τα χρώματα να παίζετε με απροσδόκητους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα η κουζίνα να έχει κόκκινα πλακάκια ή ντουλάπια και το σαλόνι να παίζει με το ζεστό ανοιχτό καφέ χρώμα. Έτσι, θα δημιουργείται ένα ομοιόμορφο σύνολο, παρόλο που δεν θα είναι ίδιο.

επιπλα κουζινας

Διαχωρισμός των περιοχών

Ναι μεν θέλετε να έχετε έναν ενιαίο χώρο, όμως καλό είναι να έχετε και τη δυνατότητα διαχωρισμού του, για να μη δείχνει αυτός αχανής. Ένας πάγκος στην κουζίνα που χρησιμεύει ως χώρος εργασίας ή φαγητού μπορεί να κάνει εξαιρετικά αυτή τη δουλειά, αν τοποθετηθεί στο μεταίχμιο μεταξύ των δύο δωματίων. Αντίστοιχα, την ίδια δουλειά μπορεί να επιτελέσει μια βιβλιοθήκη ή ραφιέρα, ενώ μπορείτε να τοποθετήσετε και ρολά, περσίδες ή μετακινούμενα πλαίσια, για να απομονώνετε την κουζίνα οπότε το θελήσετε.

Σε μικρότερους χώρους, όπου δεν χωράει να μπει ένα ολόκληρο έπιπλο στη μέση ως διαχωριστικό, μπορεί η οριοθέτηση των δύο περιοχών να γίνει με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε ένα χαλί runner εκεί όπου τελειώνει η κουζίνα ή να παίξετε με τα διαφορετικά χρώματα στους τοίχους.

 

Οπτική σύνδεση των περιοχών

Παρόλο που ο διαχωρισμός είναι απαραίτητος μέχρι ένα σημείο, ειδικά αν ο ενιαίος χώρος είναι μεγάλος, σημαντικό είναι να δένουν και μεταξύ τους οι διαφορετικές ζώνες που θα δημιουργήσετε. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα. Δηλαδή ένα έντονο και εκθαμβωτικό χρώμα που υπάρχει στον ένα χώρο να υπάρχει και στον άλλο. Έτσι, αν ο ένας τοίχος του σαλονιού είναι σε μπορντό χρώμα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στον έναν τοίχο της κουζίνας ή να τοποθετήσετε σε αυτή ένα χαλί ή ένα statement διακοσμητικό στην ίδια απόχρωση.

Αν οι χρωματικές αποχρώσεις είναι ουδέτερες, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε την επιθυμητή σύνδεση με άλλα στοιχεία, όπως τα φωτιστικά, τα υφάσματα, οι κουρτίνες και τα υλικά.

Αποθηκευτικοί χώροι

Με δεδομένο ότι η κουζίνα θα αποτελεί πρακτικά μέρος του σαλονιού και θα φαίνεται από παντού, θα πρέπει αναγκαστικά να τη δείτε με άλλο μάτι. Δηλαδή δεν μπορείτε πλέον να την έχετε σαν μια μικρή αποθήκη. Η οργάνωση και η τάξη θα πρέπει να αποτελούν βασικό στόχο της καθημερινότητας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επένδυση σε πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

Για να έχετε χώρο αποθήκευσης, δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε μια μεγάλη κουζίνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε ντουλάπια μέχρι πάνω, αξιοποιώντας έτσι τον κάθετο χώρο. Επιπλέον, υπάρχουν έξυπνες λύσεις αποθήκευσης με συρτάρια και ντουλάπια που οργανώνουν τα πράγματα μέσα (π.χ. στοιβάζοντας με ειδικές υποδοχές τα σκεύη), ώστε να εξοικονομήσετε και το τελευταίο εκατοστό χώρου.

Πολυλειτουργικά έπιπλα, όπως η νησίδα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αποθήκευση εκτός από τη βασική τους χρήση, μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση του χώρου μαζί με κουτιά και καλάθια για τα μικροπράγματα.

Ανοιχτά παράθυρα

απορροφητηρας

Ένα λάθος που γίνεται συχνά στις κουζίνες είναι να τοποθετούνται διάφορα έπιπλα ή άλλα αντικείμενα μπροστά στα παράθυρα της κουζίνας, με αποτέλεσμα αυτά να μη μπορούν να ανοίξουν εύκολα. Αν, όμως, θέλετε ενιαία κουζίνα με σαλόνι και τραπεζαρία, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για τον πολύ καλό εξαερισμό. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο έναν δυνατό απορροφητήρα αλλά και άμεση πρόσβαση στα παράθυρα.

Συμπερασματικά, σε έναν ενιαίο χώρο για το σαλόνι και την κουζίνα, η εναρμόνιση του στυλ μαζί με έναν στοιχειώδη διαχωρισμό είναι η ισορροπία που πρέπει να βρεθεί για ένα όμορφο και στιλάτο τελικό αποτέλεσμα.