Επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεν είναι πλέον λίγες οι βιομηχανίες τροφίμων που επιλέγουν να συσκευάζουν τα προϊόντα τους με επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα. Τα ακαταμάχητα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός ο τύπος συσκευασιών τον έχουν προκρίνει ως μία από τις καλύτερες λύσεις για τα ευπαθή τρόφιμα, με αποτέλεσμα να δίνονται ολοένα και περισσότερες λύσεις για εξελιγμένα μηχανήματα συσκευασίας που διατηρούν τα τρόφιμα με την τεχνολογία του κενού αέρος. Πράγματι, οι τύποι των μηχανημάτων τέτοιου είδους είναι πλέον ποικίλοι και διαθέτουν πρόσθετα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα. Πώς, όμως, λειτουργούν ακριβώς τα επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα και τι πρέπει να προσέξετε;

Πώς λειτουργούν τα μηχανήματα συσκευασίας κενού αέρος;τρόφιμα σε συσκευασία κενού αέρος

Τα επαγγελματικά vacuum  ενδείκνυνται για υγρά ή στερεά τρόφιμα, τα οποία είναι αρκετά ευπαθή, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα, και συνεπώς με μια συμβατική συσκευασία θα αλλοιωθούν πολύ γρήγορα. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αφαιρούν όλο τον αέρα, δηλαδή το οξυγόνο, οπότε τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια που ζουν και αναπτύσσονται μέσα σε αυτό. Με την αφαίρεση του αέρα, απομακρύνονται και οι αναερόβιοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι επίσης αλλοιώνουν το φαγητό. Μετά την αφαίρεση του ατμοσφαιρικού αέρα, ανάλογα με το είδος του τροφίμου, μπορεί να προστεθεί αδρανές αέριο για επιπλέον συντήρηση. Τα τρόφιμα διατηρούνται έτσι 7-8 φορές περισσότερο διάστημα σε σχέση με τις κοινές συσκευασίες.

Τύπος συσκευασίας

Η συνηθέστερη συσκευασία, στην οποία συσκευάζονται τα τρόφιμα από τα επαγγελματικά vacuum, είναι η σακούλα, η οποία γεμίζεται περίπου στα 2/3, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος, για να αφαιρεθεί ο αέρας χωρίς να καταστραφεί το προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν συσκευασίες που έχουν μικρό όγκο, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα του κενού αέρος. Η άλλη επιλογή είναι τα ειδικά δοχεία που σφραγίζονται με ειδικό καπάκι και δεν παραμορφώνουν το σχήμα των τροφίμων.

Ρύθμιση κενούΣολωμός σε συσκευασία κενού αέρος

Τα επαγγελματικά μηχανήματα κενού αέρος διαθέτουν διαβάθμιση στη ρύθμιση της αφαίρεσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η στάθμη του κενού, τόσος περισσότερος αέρας θα αφαιρεθεί, κάτι που εγγυάται μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία είναι εύθραυστα, οπότε δεν μπορούν να αποθηκευτούν σε σακούλες με τη μέγιστη ρύθμιση κενού. Για αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ειδική ρύθμιση, όπου τα τρόφιμα αποθηκεύονται σε κενό αέρος χωρίς να συνθλιβούν.

Πρόσθετες λειτουργίες

Τα επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα διαθέτουν χρήσιμες πρόσθετες λειτουργίες που επιτρέπουν τη γρήγορη και αυτόματη συσκευασία διαφόρων τύπων προϊόντων και την ασφαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι ο αισθητήρας υπερχείλισης υγρών και ο υπολογιστής πίεσης που σφραγίζει τη συσκευασία μόνο όταν η πίεση είναι η κατάλληλη. Επιπλέον, πολλά μηχανήματα περιλαμβάνουν και ενσωματωμένο κόπτη σακούλας σε συγκεκριμένο μέγεθος.