Επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα: Ποιες είναι οι κυριότερες εφαρμογές τους

Ο σημαντικότερος παράγοντας αλλοίωσης των τροφίμων είναι η επαφή τους με το οξυγόνο. Ενώ η συμβατική συσκευασία τα προστατεύει από άλλους παράγοντες ποιοτικής υποβάθμισής τους, όπως το φως, η υγρασία και η σκόνη, το οξυγόνο παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Αυτό ακριβώς που λύνουν τα επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα. Πρόκειται για μηχανήματα συσκευασίας τροφίμων, τα οποία αφαιρούν τον αέρα και συνεπώς το οξυγόνο από τη συσκευασία του τροφίμου, με αποτέλεσμα αυτό να διατηρείται αναλλοίωτο για περισσότερο χρόνο, ενώ φυσικά μειώνεται και ο όγκος του, κάτι που διευκολύνει την αποθήκευση και μεταφορά του. Οι εφαρμογές των μηχανημάτων vacuum είναι ποικίλες και ιδιαίτερα χρήσιμες σε ορισμένους τύπους τροφίμων.

Νωπό ​​κρέας

Οι τρόποι αλλοίωσης του νωπού κρέατος κατά τη συντήρηση είναι πολλοί, όπως ο πολλαπλασιασμός αερόβιων βακτηρίων, η χαλάρωση των λιπαρών ιστών, η αλλοίωση του χρώματος και η αφυδάτωση της επιφάνειάς του. Η αφαίρεση του αέρα στη συσκευασία κενού αέρος επιτρέπει την επιβράδυνση όλων των μορφών ποιοτικής υποβάθμισης του τροφίμου. Στην ατμόσφαιρα με ελάχιστο οξυγόνο σε συσκευασία vacuum, καταστρέφονται τα βακτήρια, τα λιπίδια δεν αλλοιώνονται και δεν υφίσταται αφυδάτωση λόγω εξάτμισης ή απώλειας των χυμών του κρέατος. Ελλείψει οξυγόνου, το κρέας σκουραίνει στο χρώμα του, αλλά αυτό είναι ένα παροδικό φαινόμενο, εάν το κρέας συσκευάζεται αμέσως μετά την κοπή. Μόλις το κρέας εκτεθεί ξανά στο οξυγόνο, θα αποκτήσει αμέσως το χρώμα που είχε πριν τη συσκευασία του σε κενό αέρος.

Μαγειρεμένα προϊόντα

Στα μαγειρεμένα προϊόντα, όπως τα κρέατα και τα λαχανικά, η αρχική σύσταση αλλάζει από τη θερμική επεξεργασία, καθώς τα φυσικά ένζυμα μεταλλάσσονται και τα λίπη υπόκεινται σε φθορά. Για αυτούς τους λόγους, αλλάζουν χρώμα, γεύση και μυρωδιά πολύ γρήγορα, ακόμα και όταν διατηρούνται στην ψύξη. Η συσκευασία κενού αέρος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, για να επιβραδύνει το φαινόμενο αυτό, αφαιρώντας το οξυγόνο και απομονώνοντας το προϊόν σε αδιάβροχη συσκευασία. 

Τυριά

Όλα τα τυριά, σκληρά ή μαλακά, υπόκεινται πολύ εύκολα και γρήγορα σε μόλυνση από μύκητες. Οι σπόροι μούχλας βρίσκονται στον ατμοσφαιρικό αέρα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στην επιφάνεια του τυριού από πολύ νωρίς, λόγω του υψηλού επιπέδου υγρασίας που περιέχει. Η συσκευασία vacuum  εξαλείφει το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών και εμποδίζει την ξήρανσή του, αφού δεν συμβαίνουν οξειδωτικές αλλαγές.

Αλλαντικά

Η διαδικασία φθοράς των αλλαντικών ξεκινάει επίσης από πολύ πρώιμα στάδια της αποθήκευσής τους ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η συσκευασία τους με επαγγελματικά vacuum για τρόφιμα ανατρέπει αυτή τη διαδικασία. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων είναι το χρώμα τους (ροζ ή κόκκινο), η μυρωδιά και η γεύση. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξαρτώνται έντονα από το επίπεδο οξυγόνου, με το οποίο έρχονται σε επαφή. Επομένως, αφαιρώντας τον αέρα από τη συσκευασία, διασφαλίζεται η ποιότητα συντήρησης των αλλαντικών για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την απλή αποθήκευση στο ψυγείο με οποιαδήποτε συσκευασία.