Εξοπλισμός κρεοπωλείου: Ποια είδη μαχαιριών χρειάζονται;

Ο εξοπλισμός κρεοπωλείου περιλαμβάνει μια πληθώρα συσκευών, όπως θερμαινόμενες και ψυχόμενες επιφάνειες, ψυγεία και καταψύκτες, μηχανές κοπής κρέατος αλλά και εντομοπαγίδες. Εκτός, όμως, από αυτές τις βασικές ηλεκτρικές συσκευές, στον εξοπλισμό ενός κρεοπωλείου περιλαμβάνονται και άλλα εργαλεία, μεταξύ των οποίων κομβική θέση έχουν τα μαχαίρια κοπής. Το να κάνετε σωστή επιλογή στα μαχαίρια όχι μόνο θα σας βοηθήσει στη δουλειά σας, θα την κάνει πιο άνετη και πιο γρήγορη, αλλά ταυτόχρονα θα επηρεάσει και την ποιότητα της κοπής, η οποία πλέον παίζει τεράστιο ρόλο για τη φήμη μιας τέτοιας επιχείρησης και την προσέλκυση πελατών που επιθυμούν την εκλέπτυνση του προϊόντος που αγοράζουν. Ποια είναι, λοιπόν, τα βασικότερα είδη μαχαιριών που θα χρειαστείτε;

  1. Μαχαίρι κοπής κρέατος: Αποτελεί ένα μαχαίρι γενικής χρήσης, το οποίο είναι κατάλληλο για την κοπή διαφόρων κομματιών κρέατος σε φέτες ή σε μικρά και μεγαλύτερα τεμάχια.
  2. Μαχαίρι για τα κόκκαλα: Αυτό το μαχαίρι θεωρείται ειδικό, αφού χρησιμεύει μόνο για μια συγκεκριμένη δουλειά, η οποία είναι ο διαχωρισμός του κρέατος από το κόκκαλο.
  3. Χασαπομάχαιρο: Το χασαπομάχαιρο χρησιμοποιείται, όπως λέει και το όνομά του, από τον κρεοπώλη, για να κάνει την απαραίτητη προεργασία στα κομμάτια του κρέατος, προτού τα εκθέσει προς πώληση. Έτσι, το μαχαίρι αυτό διαχωρίζει μεγάλα κομμάτια κρέατος, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να κοπούν με άλλα μικρότερα μαχαίρια ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη.
  4. Μαχαίρι σπασίματος: Το μαχαίρι αυτό βοηθάει στο σπάσιμο των κομματιών του κρέατος, το οποίο περιλαμβάνει δέρμα, χόνδρους και μικρά κόκκαλα.
  5. Μαχαίρι του σεφ: Πρόκειται για ένα μαχαίρι γενικής χρήσης, το οποίο χρησιμεύει για την κοπή διαφόρων υλικών εύκολα και γρήγορα.
  6. Μαχαίρι μπριζόλας: Το λεγόμενο cimeter χρησιμοποιείται για την κοπή ψημένης μπριζόλας κάνοντας εύκολη την κοπή του κομματιού κοντά στο κόκκαλο αλλά και τη συμμετρική κοπή κάθε τεμαχίου.
  7. Gyuto: Το Gyuto είναι γιαπωνέζικο μαχαίρι, το οποίο χρησιμοποιείται για την κοπή μοσχαριού. Περιλαμβάνεται στον εξοπλισμό κρεοπωλείων που εισάγουν εκλεπτυσμένες ποικιλίες κρέατος από την Ιαπωνία.
  8. Μαχαίρι αλλαντικών: Χρησιμοποιείται για την κοπή διαφόρων αλλαντικών, όπως το σαλάμι. Προσοχή δίνεται εδώ στη λεπτή κοπή κάθε φέτας.
  9. Μαχαίρι για ξεφλούδισμα: Με αυτό το μαχαίρι ξεφλουδίζονται μικρά κομμάτια κρέατος ή κόβονται πολύ μικρά κομμάτια σε ακόμη μικρότερα.
  10. Μαχαίρι για παϊδάκια: Το μαχαίρι αυτό χρησιμεύει για την κοπή μικρών κομματιών από τα πλευρά του μοσχαριού.
  11. Μπαλτάς: Ο μπαλτάς διευκολύνει κατά πολύ την κοπή χοντρού και σκληρού κρέατος.
  12. Μαχαίρι τυριού: Το μαχαίρι αυτό χρειάζεται σε ένα κρεοπωλείο που πουλάει και τυρί και κόβει τα μεγάλα κομμάτια τυριού σε μικρότερα ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη.

Πάντως, δεν είναι απαραίτητα όλα τα παραπάνω μαχαίρια για ένα κρεοπωλείο. Ρόλο για το ποια από αυτά θα επιλέξετε παίζουν διάφοροι παράγοντες, όπως η ποιότητα και το είδος του κρέατος που πουλάτε, καθώς και το αν πουλάτε και ψημένο κρέας ή μόνο ωμό.