Έπιπλα βιβλιοπωλείου και άλλες συμβουλές για να πετύχετε σε αυτή την επιχείρηση

Τα βιβλιοπωλεία είναι μια από τις πιο γοητευτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον αν κανείς είναι βιβλιοφάγος και του αρέσει να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, δηλαδή να διαβάζει βιβλία και να τα προωθεί σε ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν την άποψή του για αυτά. Το θέμα είναι ότι ένα βιβλιοπωλείο χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση. Από το πώς θα τοποθετηθούν τα έπιπλα βιβλιοπωλείου στο χώρο μέχρι πώς θα οργανωθούν τα βιβλία σε διακριτές κατηγορίες. Ακριβώς επειδή το βιβλίο δεν είναι ένα εμπόρευμα που προσελκύει πελάτες με την εμφάνισή του, αλλά με το περιεχόμενό του, για να πετύχει ένα βιβλιοπωλείο θα πρέπει να καθιστά αυτό το περιεχόμενο όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμο στο κοινό, ώστε αυτό να μπορεί να αντιληφθεί ποιο βιβλίο του αρέσει και τελικά να το αγοράσει. Ας δούμε παρακάτω ορισμένους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε στο δύσκολο εγχείρημα της όμορφης αλλά και αποδοτικής παρουσίασης των βιβλίων.

Έπιπλα βιβλιοπωλείου

Όσον αφορά στα έπιπλα βιβλιοπωλείου απαιτούνται καταρχάς γόνδολες, στις οποίες θα παρουσιάζετε τα best sellers αλλά και οποιονδήποτε τίτλο θέλετε να προωθήσετε στην είσοδο του βιβλιοπωλείου. Στην προώθηση κάποιων βιβλίων θα σας βοηθήσουν και τα εκθετήρια, τα οποία μοιάζουν με τραπέζι και δίνουν στους πελάτες καλύτερη προοπτική. Για το μέσον της επιφάνειας του καταστήματος θα χρειαστείτε κεντρικά σταντ περιστρεφόμενα με ρόδες, ενώ φυσικά οι βιβλιοθήκες του καταστήματος αποτελούν πάντα τα βασικότερα έπιπλα βιβλιοπωλείου.

επιπλα βιβλιοπωλειου

Οργάνωση βιβλιοθηκών

Οι βιβλιοθήκες, τα σημαντικότερα έπιπλα βιβλιοπωλείου, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να διαθέτουν μεγάλα ράφια, στα οποία τα βιβλία δεν θα στέκονται συνωστισμένα, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να τα πιάσει εύκολα και να τα επεξεργαστεί. Έτσι, σε κάθε ράφι τα βιβλία πρέπει να στέκονται χαλαρά, για να μπορεί κανείς να τα τραβήξει εύκολα. Σας προτείνουμε, επίσης, να μη διαλέξετε πολύ ψηλές βιβλιοθήκες ή αν θέλετε να εκμεταλλευθείτε τον κάθετο χώρο, να έχετε και κάποιου είδους σκάλα. Πολύ όμορφες είναι οι ξύλινες σκάλες που δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να ανέβει στα ψηλότερα ράφια άνετα και με ασφάλεια.

Εκτός, όμως, από το θέμα του χώρου μεγάλη σημασία έχει και το πώς κατηγοριοποιείτε τα βιβλία σε κάθε βιβλιοθήκη. Η ομαδοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να καταφέρετε να αποκτήσετε πελάτες που θα αγοράσουν παραπάνω από ένα βιβλία, αφού ψάχνοντας για ένα συγκεκριμένο τίτλο μπορεί να βρουν και κάτι ακόμα που τους ενδιαφέρει. Το πώς θα οργανώσετε τα βιβλία σε είδη εξαρτάται γενικά από την έρευνα αγοράς που θα κάνετε αλλά καλό είναι να κοιτάξετε τι κάνουν και οι ανταγωνιστικές σας επιχειρήσεις. Φυσικά, η δική σας προσωπική άποψη, που θα παίξει μεγάλο ρόλο αν διαβάζετε πολλά βιβλία, μπορεί να επενεργήσει πολύ θετικά.

Σωστός φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός είναι το παν σε ένα βιβλιοπωλείο. Σίγουρα σε κάποια σημεία πρέπει να μπορεί να δημιουργεί ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο θα συζητήσετε με το διακοσμητή σας, όμως σε γενικές γραμμές το άπλετο φως είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Χώρος ανάγνωσης

Το να έχετε στο βιβλιοπωλείο σας έναν χώρο με καναπέδες και πολυθρόνες, στον οποίο οι πελάτες θα μπορούν να ρίξουν μια πιο ενδελεχή ματιά στα βιβλία που θέλουν να αγοράσουν, όχι μόνο θα δημιουργήσει μια ευχάριστη και ζεστή ατμόσφαιρα, αλλά και θα αυξήσει τις πωλήσεις και τους πελάτες σας.