Ποια είναι τα οφέλη της λογοτεχνίας και της ανάγνωσης βιβλίων για τους εφήβους;

Πολλοί έφηβοι ή νεαροί ενήλικες βρίσκουν ευχαρίστηση στην περιστασιακή ανάγνωση ενός περιοδικού ή βιβλίου. Ορισμένοι, εκδηλώνουν ιδιαίτερη αγάπη προς το διάβασμα βιβλίων λογοτεχνίας, ενώ άλλοι ως και καθόλου. Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία κλέβει τις εντυπώσεις είναι σημαντικό να απαριθμήσουμε τα πραγματικά πλεονεκτήματα που επιτρέπει η λογοτεχνία στους εφήβους.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ξεκινήσουν την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, και παρατηρήστε τα να ανθίζουν! Ας δούμε παρακάτω τα σημαντικότερα οφέλη που έχει η λογοτεχνία στους νέους.

Παιδί διαβάζει βιβλίο

Ακαδημαϊκά οφέλη

Η κοινή πρακτική είναι να επιδιώκουμε την ενθάρρυνση ανάγνωσης βιβλίων στα πρώτα, παιδικά χρόνια. Όλα τα μικρά παιδιά αποκτούν αυτή τη διασκεδαστική συνήθεια με τη βοήθεια τον γονιών, ή των δασκάλων, οι οποίοι τα καθοδηγούν έτσι ώστε να αναπτύξουν αυτή τη δεξιότητα. Στην πραγματικότητα όμως, και οι έφηβοι χρειάζονται βοήθεια, καθοδήγηση, και ενίσχυση της δεξιότητας ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου. Σε αυτή την ηλικία άλλωστε, ακόμα μαθαίνουν πράγματα και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Η επαφή με τη λογοτεχνία λοιπόν τους βοηθάει στην ανάπτυξη όλων αυτών των δεξιοτήτων και γνώσεων, με αποτέλεσμα να αποδίδουν καλύτερα σε όλα τους τα μαθήματα, άρα και στην μετέπειτα ακαδημαϊκή τους πορεία.

Η ανάγνωση ενός περιοδικού ή ενός “χαλαρού” βιβλίου δυστυχώς δεν είναι αρκετή γι’ αυτή την ηλικία. Προτιμήστε τη κλασική λογοτεχνία, η οποία θα προσθέσει ποιότητα στη ζωή των παιδιών σας. Αν παρατηρήσετε σημάδια βαρεμάρας από το παιδί σας, ίσως δεν του ταιριάζει το συγκεκριμένο βιβλίο που έχει επιλέξει. Επιτρέψτε του να το αλλάξει με κάποιο άλλο και μην πιέζετε αυτή τη διαδικασία, παρά μόνο ενθαρρύνετέ την όσο περισσότερο. Η ακαδημαϊκή πορεία του παιδιού σας θα παίξει μεγάλο ρόλο τόσο στη ψυχολογία του ίδιου, όσο και στην κοινωνική του θέση στην μετέπειτα ζωή του.

Μαθητής διαβάζει βιβλίο στη τάξη

Γνωστικά οφέλη

Ένα σημαντικό γνωστικό όφελος της ανάγνωσης βιβλίων λογοτεχνίας είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων συλλογιστικής. Οι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες πολλές φορές θεωρούν πως υπάρχει μια και μόνο γενική αλήθεια που δεν επηρεάζεται από προκαταλήψεις ή άλλους παράγοντες. Συνήθως επιλέγουν να πιστέψουν τις πληροφορίες που δέχονται από το άμεσο περιβάλλον τους (γονείς, καθηγητές, φίλους) ή όσα παρατηρούν οι ίδιοι. Συνεπώς, πρέπει να αναπτύξουν τη διαδικασία συλλογιστικής και κριτικής σκέψης ώστε να κατανοήσουν σε βάθος πως η αλήθεια είναι σχετική και αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Με την ανάγνωση βιβλίων αυτή η δεξιότητα αναπτύσσεται σημαντικά, καθώς οι νεαροί αναγνώστες έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς χαρακτήρες και ιστορίες που εκτυλίσσονται με διαφορετικό τρόπο.

Παιδιά στο σχολείο διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία

Κοινωνικά και συναισθηματικά οφέλη

Κατά κανόνα, η ανάγνωση λογοτεχνίας βοηθά σημαντικά στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Οι χαρακτήρες των βιβλίων προέρχονται από ποικίλα περιβάλλοντα και αντιπροσωπεύουν διάφορες φυλές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, κουλτούρες, κ.α. Συνεπώς, οι έφηβοι έρχονται σε επαφή με διαφορετικές συνιστώσες και έτσι απομακρύνονται από τον εγωκεντρισμό, κάτι το οποίο τους διευκολύνει στις σχέσεις τους με συνομηλίκους ή άλλους ενήλικες.

Επιπλέον, μαθαίνουν να συμφιλιώνονται με διάφορα συναισθήματα, όπως η οργή, η απογοήτευση, η αγάπη, η απώλεια, η φιλία, κ.ο.κ. Μερικά από αυτά τα συναισθήματα είναι πιθανό να μην τα έχουν νιώσει ποτέ ως τώρα, και η μοναδική τους ευκαιρία για να τα αναγνωρίσουν και να τα κατανοήσουν είναι μέσα από τις ιστορίες που διηγείται η λογοτεχνία. Άρα, όταν θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και θα μπορούν να τα διεργαστούν ομαλά, χωρίς έντονες συναισθηματικές εκρήξεις. Στο βιβλιοπωλείο e-mati.gr θα βρείτε πληθώρα βιβλίων κατάλληλα για παιδιά & εφήβους