Μπορώ να χρησιμοποιήσω παλιά πυροτεχνήματα; Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Είτε θέλετε να τα ρίξετε σε μια γιορτή είτε για να καλωσορίσετε το νέο έτος, τα πυροτεχνήματα προσθέτουν μια μαγική πινελιά στην εκδήλωσή σας. Αν τηρείτε όλους τους κανόνες ασφαλείας και διατηρείτε τα πυροτεχνήματα μακριά από τα παιδιά τόσο κατά την αποθήκευσή τους όσο φυσικά και κατά τη ρίψη τους, τότε αποτελούν μια όμορφη και ακίνδυνη εορταστική κίνηση που εντυπωσιάζει τους πάντες.

Τι γίνεται, όμως, αν δεν ρίξετε όλα τα πυροτεχνήματα σε μια γιορτή; Μπορούν αυτά να παραμείνουν αχρησιμοποίητα για καιρό ή λήγουν; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πυροτέχνημα που εκρήγνυται

Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στα πυροτεχνήματα

Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση «λήγουν τα πυροτεχνήματα;» είναι «όχι». Τα πυροτεχνήματα δεν περιέχουν κάποιο ευπαθές προϊόν που χαλάει με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα μια καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε πυροτεχνήματα που είχατε αγοράσει πριν από πέντε χρόνια για παράδειγμα. Διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πυροτέχνημα θα λειτουργήσει σωστά.

Το καλό είναι ότι ένα παλιό πυροτέχνημα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επικίνδυνο. Απλώς αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την αγορά του, τότε μπορεί να μη λειτουργήσει σωστά και τελικά να μην σκάσει.

Πυροτεχνήματα στο κουτί

Πώς πρέπει να αποθηκεύονται σωστά τα πυροτεχνήματα

Η αποθήκευση είναι το κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέξετε, όταν έχετε ένα πυροτέχνημα το οποίο δεν χρησιμοποιήσατε αμέσως. Η μεγαλύτερη απειλή για τα πυροτεχνήματα είναι η υγρασία. Η πυρίτιδα, το βασικό υλικό τους, παραμένει αναλλοίωτη αν δεν υπάρχει υγρασία μέσα στην συσκευασία. Αν, όμως, έρθει σε επαφή με νερό, τότε γίνεται ασταθής και μπορεί να χαλάσει εντελώς, οπότε το πυροτέχνημα δεν θα εκραγεί. Επίσης, οι ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας επηρεάζουν τη λειτουργία του πυροτεχνήματος.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε τα πυροτεχνήματά σας σε σημεία μακριά από την υγρασία, το έντονο κρύο ή την έντονη ζέστη και να ελέγχετε ότι η συσκευασία τους είναι επαρκώς κλεισμένη και δεν επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό.

Φυσικά, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποθηκεύετε τα πυροτεχνήματα σε σημεία, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά, αλλά επιπλέον είναι και σε μεγάλη απόσταση από οποιαδήποτε πηγή ζέστης ή φωτιά.

Συμπερασματικά, τα πυροτεχνήματα μπορεί να μη λήγουν, αλλά δεν είναι πάντα καλή ιδέα να τα χρησιμοποιείτε αν είναι παλιά. Μόνο αν είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή αποθήκευσή τους μπορείτε να το κάνετε. Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σκάσουν ποτέ, όμως υπάρχει πάντα και η μικρή πιθανότητα να εκραγούν απροειδοποίητα ή σε χρόνο, όταν αυτό δεν θα είναι ασφαλές και αναμενόμενο.

Στο κατάστημα www.fireworks.gr θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από πυροτεχνήματα κατασκευασμένα από κορυφαίας ποιότητας υλικά.