Κατασκευή γηπέδου τέννις με ακρυλικό δάπεδο: τι πρέπει να γνωρίζω;

Η κατασκευή γηπέδου τέννις μπορεί να είναι τριών ειδών: με χώμα, με συνθετικό τάπητα και με ακρυλικό δάπεδο. Κάθε επιλογή έχει συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Η χωμάτινη επιφάνεια θεωρείται η πιο παραδοσιακή και αριστοκρατική μέθοδος που τη συναντάμε σε tennis club και αγώνες υψηλού επιπέδου, όμως έχει μεγάλο κόστος συντήρησης, το οποίο αποθαρρύνει πολλούς ιδιοκτήτες να τη σκεφθούν ως λύση. Αρκετή συντήρηση χρειάζεται και ο συνθετικός τάπητας κυρίως για την αντικατάσταση της άμμου. Έτσι, δεν είναι λίγα τα tennis clubs που προσανατολίζονται στην κατασκευή γηπέδου τέννις με ακρυλικό δάπεδο, το οποίο θεωρείται μία από τις πιο συμφέρουσες επιλογές που βελτιώνεται σημαντικά με τον καιρό. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζετε για αυτή τη μέθοδο;

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα του ακρυλικού δαπέδου είναι αδιαμφισβήτητα και αποτελούν το λόγο που πολλά γήπεδα τέννις κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο. Το σημαντικότερο τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζονται συντήρηση. Παράλληλα, έχουν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και η επιφάνειά τους είναι αντιολισθητική. Παρουσιάζουν υψηλή ελαστικότητα, με αποτέλεσμα η αναπήδηση της μπάλας να είναι σωστή και να προσφέρει ένα γρήγορο παιχνίδι, ενώ από την άλλη απορροφούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τους κραδασμούς προστατεύοντας τις αρθρώσεις των αθλητών και διασφαλίζοντας ένα άνετο παιχνίδι χωρίς τραυματισμούς ακόμα και μετά από ώρες. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το ακρυλικό δάπεδο δεν χρησιμοποιείται μόνο στην κατασκευή γηπέδου τέννις αλλά και άλλων γηπέδων, όπως μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ.

Είδη ακρυλικών δαπέδων

Οι τύποι των ακρυλικών δαπέδων είναι τρεις. Όλοι εφαρμόζονται σε υποδομή ασφάλτου ή σκυροδέματος, όμως ο καθένας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πρότυπο ακρυλικό δάπεδο είναι σε πολλά χρώματα και απαιτούνται τουλάχιστον τρία στρώματα ακρυλικού χρώματος. Στο ακρυλικό δάπεδο με μαξιλάρι, εφαρμόζεται αστάρι και επιφανειακή επίστρωση, τρία στρώματα σκόνης καουτσούκ και δύο στρώματα ακρυλικής βαφής, ενώ στο ακρυλικό δάπεδο σε καουτσούκ εκτός από αστάρι και επιφανειακή επίστρωση εφαρμόζεται ένα στρώμα δαπέδου από καουτσούκ και δύο στρώματα ακρυλικής βαφής.

Διαδικασία κατασκευής γηπέδου

Η κατασκευή γηπέδου τέννις με ακρυλικό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρώμα και ξεκινάει με την απομάκρυνση από το χώρο σκόνης, σαθρών στοιχείων και υγρασίας. Αν το υπόστρωμα που τοποθετείται είναι άσφαλτος, τότε εξομαλύνεται αρχικά με ασφαλτικό γαλάκτωμα πριν εφαρμοστεί το ακρυλικό. Αν η επιφάνεια είναι τσιμεντένια, τότε πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχει ανωμαλίες. Αν οι ανωμαλίες είναι περιορισμένες, τότε αρκεί να εφαρμοστεί το ακρυλικό σε τρεις στρώσεις. Αν, όμως, οι ανωμαλίες είναι έντονες, τότε η αγωνιστική επιφάνεια θα πρέπει να τριφτεί με ειδικό μηχάνημα και στη συνέχεια να περαστεί με τρείς στρώσεις ακρυλικού. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μπορεί να εξομαλυνθεί με ασφαλτικό γαλάκτωμα και δύο στρώσεις ακρυλικού χρώματος. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της επιφάνειας από την υγρασία μέχρι να στεγνώσει είναι κομβικής σημασίας για τη διάρκεια ζωής του γηπέδου. Έπειτα, βάφονται οι διαγραμμίσεις, γίνεται η τοποθέτηση του φιλέ, φωτίζεται το γήπεδο, ενώ μπορούν να κατασκευαστούν και κερκίδες.

 

Μάθετε περισσότερα στο https://www.sportsolutions.gr/el/kataskevi-gipedou/kataskevi-gipedou-tennis