Γενικες συμβουλες φροντιδας για τον inkjet εκτυπωτη σας

Οι επαγγελματικοί εκτυπωτές έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας και στην καθημερινή μας εργασία. Η αγορά ενός φωτοτυπικού μηχανήματος είναι από τις πρώτες κινήσεις που κάνει ένας επαγγελματίας, ενώ πλέον έχει τη δυνατότητα για μισθώσεις leasing εκτυπωτών που προσφέρουν οι premium partners μεγάλων εταιρειών (με τα συνακόλουθα πλεονεκτήματα φυσικά που έχει η ενοικίαση και όχι η αγορά). Η καθημερινή χρήση, όμως, γρήγορα θα καταπονήσει το μηχάνημά σας, ενώ πολλές φορές θα δημιουργηθούν προβλήματα και θα χρειαστεί επισκευή και συντήρηση.

Το κομμάτι αυτό είναι από τα πλέον απαιτητικά και καθοριστικά στη σχέση και στην αξιοπιστία μιας εταιρείας. «Περίμενα, περίμενα, περίμενα! Τους είχα τηλεφωνήσει εκατό φορές και ο τεχνικός τους απουσίαζε. Όταν είχα επιλέξει αυτόν τον εκτυπωτή, μου είπαν ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστώ συντήρηση και επισκευή φωτοαντιγραφικών, θα με εξυπηρετήσουν και άμεσα μάλιστα. Να μην σχολιάσω καν το «και φυσικά στο χώρο σας για την ευκολία σας» που μου είχαν πει. Στο τέλος, βαρέθηκα, τον έσπασα από τα νεύρα μου ή τον ξεβίδωσα μόνος μου ή πήγα και αγόρασα άλλον». Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε από γνωστούς και συνεργάτες την ίδια ιστορία -σε περίπτωση βλάβης.

Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να προσέχετε και να συντηρείτε τα φωτοαντιγραφικά σας μηχανήματα. Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς συμβούλους της Alpha Digital, premiumpartner και εξουσιοδοτημένου επισκευαστή της KonicaMinolta στην Ελλάδα, και μας έδωσαν κάποιες βασικές συμβουλές για τη συντήρηση φωτοαντιγραφικών inkjet(ούτως ώστε να μην χρειαστεί επισκευή τους).

εκτυπωτες konica minoltaΟι δύο τύποι εκτυπωτών inkjet

Υπάρχουν δυο κατηγορίες κεφαλώνinkjetεκτυπωτών με υγρό μελάνι: το ένα είδος είναι οι κεφαλές με ενσωματωμένα τα ακροφύσια ψεκασμού και το άλλο οι κεφαλές με μη ενσωματωμένα τα ακροφύσια (τα οποία βρίσκονται βιδωμένα στο σύστημα του εκτυπωτή). Στην πρώτη κατηγορία, όταν πετάτε την κασέτα πετάτε και τα ακροφύσια ψεκασμού (με αποτέλεσμα σε κάθε αλλαγή κασέτας να έχετε στη διάθεσή σας καινούργια ακροφύσια ψεκασμού) ενώ στη δεύτερη όταν αντικαθιστάτε την κασέτα, τα ακροφύσια μένουν τα ίδια.

Συμβουλές συντήρησης

Οι inkjetεκτυπωτές (όπως και οι laser φυσικά) σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία συντήρησης. Απαιτείται απλώς ένας καθαρισμός των κεφαλών, τον οποίο μπορείτε να πραγματοποιήσετε και μόνοι σας, χωρίς κανένα απολύτως κόστος. Πρόκειται για μια διαδικασία που περιγράφεται λεπτομερώς σε κάθε εγχειρίδιο χρήσης, με αναλυτικές μάλιστα κινήσεις. Το βασικό, λοιπόν, που έχετε να κάνετε για σωστή λειτουργία του εκτυπωτή σας, είναι να καθαρίσετε τις κεφαλές του, για να αποφύγετε τα συνηθισμένα ακόλουθα προβλήματα:

  1. Τα ακροφύσια υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιάσουν προβλήματα λόγω της φυσιολογικής φθοράς. Αυτό προκαλείται από τον όγκο των εργασιών που πραγματοποιείτε με τον εκτυπωτή σας (καθότι όλα τα είδη ακροφυσίων έχουν ένα συγκεκριμένο χρόνο ζωής ανάλογα με τον αριθμό αντιτύπων για τα οποία είναι κατασκευασμένα). Το αποτέλεσμα είναι να βλέπετε λεπτές άσπρες γραμμές στην εκτύπωση.
  2. Σε ενδεχόμενη μη λειτουργία του εκτυπωτή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να στεγνώνει και να ξεραίνεται μικρή ποσότητα μελανιού που υπάρχει πάντα στα ακροφύσια. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να ψεκάσουν μελάνι στην πρώτη εκτύπωση που θα ξανακάνετε. Αυτό είναι ορατό (όπως και στο προηγούμενο πρόβλημα) με λεπτές άσπρες γραμμές κατά μήκος της σελίδας είτε με ολόκληρα κενά σε αυτήν.
  3. Αν χρησιμοποιήσετε μελάνι ακατάλληλο (είτε χαμηλότερης ποιότητας είτε μελάνι που δεν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο μοντέλο του εκτυπωτή) υπάρχει περίπτωση να προκληθεί φράξιμο των ακροφυσίων της κεφαλής.

Για να αποφύγετε τα προαναφερθέντα προβλήματα, ο καθαρισμός κεφαλών αποτελεί τη λύση.