Προβιοτικά: Τι είναι, πώς μας βοηθάνε & ποια η διαφορά τους με τα πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι φιλικοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έντερό μας. Όπως λέει το όνομά τους (προ+βίος = υπέρ της ζωής), πρόκειται για βακτήρια, τα οποία βοηθούν ιδιαίτερα τον οργανισμό μας.

Ποια ακριβώς είναι τα οφέλη των προβιοτικών και σε ποιες τροφές μπορούμε να τα βρούμε; Διαβάστε τον παρακάτω πλήρη οδηγό.

Ποια είναι τα οφέλη των προβιοτικών;

Γενικά, τα προβιοτικά βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα να παραμένει υγιές. Αν ο αριθμός αυτών των εκπληκτικών μικροοργανισμών που είναι αφιερωμένα στη διατήρηση της καλής μας υγείας είναι επαρκής, τότε τα οφέλη είναι τεράστια.

Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά:

 • Μας προστατεύουν από λοιμώξεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 • Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης.
 • Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε διάφορα σημεία του πεπτικού συστήματος.
 • Βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό.
 • Ανακουφίζουν από παθήσεις του παχέος εντέρου.

προβιοτικά

Από ποιες πηγές μπορούμε να λάβουμε τα προβιοτικά;

Οι καλύτερες πηγές των προβιοτικών είναι γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξυνόγαλα.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη των προβιοτικών δεν είναι επαρκής από τις τροφές και χρειάζεται να τα λάβουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες με συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά. Αυτό είναι απαραίτητο στις εξής περιπτώσεις:

 • Αγωγή με αντιβιοτικά, καθώς τα αντιβιοτικά μαζί με τα εχθρικά για τον οργανισμό μας μικρόβια καταστρέφουν και τα φιλικά, όπως τα προβιοτικά.
 • Διαταραχές του εντέρου, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως βακτηριακές λοιμώξεις.
 • Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Δυσανεξία σε ορισμένα τρόφιμα.
 • Έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες.

Η λογική της λήψης προβιοτικών με συμπληρώματα διατροφής είναι ότι ενισχύουμε τον οργανισμό μας με δισεκατομμύρια από αυτά τα φιλικά βακτήρια, έτσι ώστε να τα ρίξουμε στη μάχη με τα εχθρικά βακτήρια και να επαναφέρουμε την υγεία στο γαστρεντερικό σύστημα.

Διαφορά προβιοτικών και πρεβιοτικών

Στην αγορά, κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής με πρεβιοτικά, αλλά και με προβιοτικά, οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς ποια είναι η διαφορά τους.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, τα πρεβιοτικά έχουν έμμεσα οφέλη, καθώς αποτελούν ουσιαστικά την τροφή των προβιοτικών. Πρόκειται για ίνες που δεν αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των φιλικών βακτηρίων που ονομάζονται προβιοτικά.

Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα με φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά. Το οφέλη τους είναι αντίστοιχα με των προβιοτικών, καθώς υποστηρίζουν την καλή υγεία του εντέρου, βοηθώντας στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και αποτρέποντας την εμφάνιση λοιμώξεων.

Είναι όσο απαραίτητα είναι και τα προβιοτικά, οπότε καλό είναι να λαμβάνονται σε συνδυασμό με αυτά.

Ευχαριστούμε το Think Pharmacy για τις πολύτιμες πληροφορίες.