Οι 6 συνηθέστερες ενδείξεις απώλειας ακοής

Οι αλλαγές στην ακοή είναι συνηθισμένες, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Όμως, η αλλαγή σπάνια συμβαίνει εν μία νυκτί. Δεν πρόκειται να ξυπνήσετε μια μέρα και να μην ακούτε. Θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να μη γίνει αμέσως αντιληπτή.

Έτσι, είναι σημαντικό να προσέχετε αυτά τα πρώτα σημάδια που υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα άτομα με απώλεια ακοής που δεν το αποδέχονται και δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, να αισθάνονται απομονωμένα και να παρουσιάσουν αργότερα προβλήματα μνήμης.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τις πιο συχνές ενδείξεις απώλειας ακοής που συμβαίνουν σε πρώιμο στάδιο. Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα σας ακούγεται οικείο, τότε καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν ακοολόγο για τη διεξαγωγή τεστ ακοής.

Οι φωνές των παιδιών και των γυναικών σας ακούγονται ασαφείς

Όταν η γήρανση επηρεάζει τον κοχλία, το όργανο του εσωτερικού αυτιού που σας βοηθά να ακούτε, τα κύτταρα που ανιχνεύουν ήχους με υψηλή ένταση είναι συνήθως τα πρώτα που προσβάλλονται. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση της ομιλίας οποιουδήποτε ατόμου με υψηλή φωνή, όπως τα παιδιά και οι γυναίκες.

Δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνομιλία σε θορυβώδη μέρη

Ο θόρυβος στο παρασκήνιο στα εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια είναι γενικά χαμηλής έντασης, ενώ η ομιλία σε υψηλότερη ένταση. Εάν έχετε πρόβλημα να ακούσετε τους υψηλούς τόνους, θα ακούτε τον θόρυβο καλύτερα από την ομιλία των ανθρώπων γύρω σας. Έτσι, θα σας είναι δύσκολο να κατανοείτε τι σας λένε τα άτομα που βρίσκονται κοντά σας.

Νιώθετε μεγάλη κούραση μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις

Όταν δεν μπορείτε να ακούσετε όλους τους ήχους της ομιλίας, ο εγκέφαλός σας πρέπει να γεμίσει τα κενά για να κατανοήσει τι λένε οι άλλοι. Χρειάζεται μεγάλη εστίαση, ειδικά όταν μιλούν περισσότερα από ένα άτομα κάθε φορά. Όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να σας αφήσει εξαντλημένους μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις με πολλά άτομα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να λυθεί με ακουστικά βαρηκοΐας.

Παρακολουθείτε τα χείλη των ανθρώπων αντί να τους κοιτάτε στα μάτια

Όταν μια αίσθηση δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο παλιά, ο εγκέφαλος προσπαθεί να την αντισταθμίσει χρησιμοποιώντας μια άλλη αίσθηση, στην περίπτωση της βαρηκοΐας την όραση. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να προσπαθείτε να διαβάσετε τα χείλη του συνομιλητή σας, τότε κάτι δεν πάει καλά με το επίπεδο ακοής σας.

Αισθάνεστε ότι υπάρχει κάποιο εμπόδιο στα αυτιά σας

Μερικές φορές αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πάρα πολύ κερί ή υγρό στα αυτιά σας. Αλλά αν τα αυτιά σας είναι καθαρά, τότε είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα τεστ ακοής. Η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να κάνει τους ήχους να μοιάζουν υπόκωφοι, ακριβώς όπως όταν ο ακουστικός πόρος έχει φράξει από κάποιο εμπόδιο.

Με πληροφορίες από: https://www.akoustikatheodorou.gr/i-akoi/