Πώς ο ιατρικός εξοπλισμός laser έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς με κύστη κόκκυγα

Η κύστη κόκκυγα είναι θεωρητικά ένα ασήμαντο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο όμως μέχρι πρότινος ταλαιπωρούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που το παρουσίαζαν. Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου ιστού που βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, στη λεγόμενη ουρά ή κόκκυγα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, κυρίως σε νεαρούς άντρες, να αναπτύσσεται στο συγκεκριμένο σημείο κύστη, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά μαζί με τα συρίγγιά της, για να μη μεγαλώσει και υποτροπιάσει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο υπάρχων ιατρικός εξοπλισμός απαιτούσε επέμβαση που άφηνε ανοιχτό τραύμα. Αυτό οδηγούσε σε μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς, καθώς χρειαζόταν σημαντική μετεγχειρητική φροντίδα που μπορούσε να διαρκέσει έως και 3 μήνες, ενώ επηρεαζόταν και η καθημερινότητα του ασθενούς, ο οποίος δεν μπορούσε να καθίσει και έπρεπε να είναι ξαπλωμένους μπρούμυτα για εβδομάδες.

Πλέον, χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ιατρικός εξοπλισμός με laser που συνοδεύεται από εντυπωσιακά αποτελέσματα.

epemvasi-kisti-kokkigas

Πώς ακριβώς γίνεται η επέμβαση με laser για την αφαίρεση της κύστης;

Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή παρά με μια μικροσκοπική οπή, από την οποία εισάγεται ο καθετήρας laser. Στη συνέχεια, το laser προκαλεί αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης, ώστε αυτή να καταστραφεί. Έτσι, δε δημιουργείται τραύμα, καθώς δεν επηρεάζονται καθόλου οι παρακείμενοι ιστοί, ενώ ακριβώς για αυτό το λόγο οι πιθανότητες υποτροπής και επανεμφάνισης της κύστης είναι ελάχιστες. Σε περιπτώσεις προχωρημένων κυστών, όπου έχουν δημιουργηθεί εκτεταμένα συρίγγια, η μέθοδος laser μπορεί να συνδυαστεί με αποκατάσταση της περιοχής μέσω της μεταφοράς ιστού από το γλουτό στο σημείο αυτό, ώστε να μη μείνουν σημάδια και το τραύμα να μην παραμείνει ανοιχτό.

iatrikos-eksoplismos-laser-kisti-kokkiga

Ο ιατρικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την παραπάνω διαδικασία είναι διοδικό laser υψηλής ισχύος που παρέχει τη δυνατότητα τομών μέγιστης ακρίβειας με ταυτόχρονη εξαιρετική αιμόσταση. Χάρη στην ταχύτητα τομής και εξάχνωσης του ιστού, το χειρουργείο ολοκληρώνεται γρήγορα και χωρίς επιπλοκές.

Τι πλεονεκτήματα παρουσιάζει αυτή η μέθοδος;

Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού και με τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό, η μέθοδος αυτή έχει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα:

κυστη-κοκκυγα-ιατρικος-εξοπλισμος-laser

  • Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
  • Είναι απλή και πολύ σύντομη μέθοδος, καθώς γίνεται αναίμακτα σε σηπτικό χειρουργείο.
  • Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής δεν πονάει καθόλου, αφού δεν έχουν τραυματιστεί οι παρακείμενοι ιστοί και δεν υπάρχει καμία πληγή.
  • Η επούλωση είναι άμεση και δεν αφήνει σημάδια.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του μετά από 2 ώρες.
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία ούτε υπάρχει χρόνος ανάρρωσης. Ο ασθενής μπορεί να καθίσει, να ξαπλώσει και να εργαστεί κανονικά.
  • Οι πιθανότητες υποτροπής είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με την ανοικτή επεμβατική μέθοδο με νυστέρι.
  • Ακόμα και στις περιπλεγμένες περιπτώσεις με ανάγκη έκκεντρης τομής, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αυθημερόν στις δραστηριότητές του.