Πόσο κοστίζει ένας απινιδωτής και τι καθορίζει την τιμή του;

Ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να σας ακούγεται ως μια δαπανηρή επένδυση, καθώς κοστίζει μεταξύ 1.500-3.000€. Η τιμή απινιδωτή, όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο υψηλή, όσο μπορεί να σας φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Οι προηγμένες δυνατότητες και η έρευνα για την ανάπτυξη ενός απινιδωτή καθιστούν αυτή τη συσκευή ένα πολύτιμο εργαλείο που σώζει ζωές με αξία ανεκτίμητη.

Κόστος έρευνας και ανάπτυξης των απινιδωτών

Η έρευνα και η ανάπτυξη αποτελούν βασική αιτία των δαπανών για τους περισσότερους κατασκευαστές ιατρικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών απινιδωτών. Οι απινιδωτές κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα, επειδή πρέπει να πληρούν ορισμένα βασικά κριτήρια για να μπορέσουν να διατεθούν στην αγορά:

  • Πρέπει να σχεδιαστούν σχολαστικά και να αναπτυχθούν σύμφωνα με την τρέχουσα ιατρική επιστήμη, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα βλάψουν τον ασθενή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως μπορεί να συμβεί στη χορήγηση σοκ όταν δεν απαιτείται ή αν γίνει παροχή υπερβολικά υψηλής ενέργειας στην καρδιά.
  • Απαιτείται η ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων λογισμικού που καθοδηγούν τους χρήστες και ερμηνεύουν τους καρδιακούς ρυθμούς.
  • Υποβάλλονται σε μακροχρόνιες δοκιμές για την ασφάλεια αλλά και την ανθεκτικότητά τους.
  • Συγκεκριμένα εξαρτήματα, όπως οι μπαταρίες, πρέπει να δοκιμαστούν μεμονωμένα και επίσης σε συνδυασμό με τη συσκευή. Οι μπαταρίες υπόκεινται σε ιδιαίτερα αυστηρές δοκιμές, καθώς απαιτείται να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, να προσφέρουν αξιόπιστη θερμική προστασία, για να αποτρέψουν πιθανή έκρηξη, και να διασφαλίζουν την ετοιμότητα της συσκευής.

Κόστος ανταλλακτικών των απινιδωτών

απινιδωτές τιμές

Τα περιβλήματα των απινιδωτών είναι κατασκευασμένα με ειδικά διαμορφωμένα θερμοπλαστικά, τα οποία είναι ανθεκτικά και έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τους κραδασμούς από πιθανή πτώση και να απωθούν το νερό.

Οι αυστηρά δοκιμασμένες μπαταρίες μίας χρήσης είναι ειδικά σχεδιασμένες, για να παρέχουν θερμική προστασία μεγάλης διάρκειας και άμεση επικοινωνία με τη συσκευή. Μια τυπική μπαταρία για έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή διαρκεί από 4 έως 8 χρόνια και αποτελείται από πρωτογενή κύτταρα διοξειδίου του μαγγανίου λιθίου μεγάλης διάρκειας ζωής. Για αυτόν τον λόγο, η μπαταρία από μόνη της μπορεί να κοστίζει ακόμα και 400€.

Η τιμή του απινιδωτή ανεβαίνει ανάλογα και με τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται καθώς και το λογισμικό του. Το λογισμικό αποτελείται από πολύπλοκους αλγόριθμους, οι οποίοι ερμηνεύουν τον καρδιακό ρυθμό και αποφασίζουν αν θα χορηγηθεί ηλεκτρικό σοκ σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Ορισμένα μοντέλα καταγράφουν ακόμη και πληροφορίες ηλεκτροκαρδιογραφήματος σε μια κάρτα δεδομένων που μπορεί να αποθηκευτεί ή να παρασχεθεί σε ιατρικό προσωπικό.

Το κόστος κατοχής ενός απινιδωτή

Μπορεί το αρχικό κόστος ενός απινιδωτή να φαίνεται μεγάλο, όμως αν το σκεφθείτε καλύτερα θα δείτε ότι τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Το πραγματικό κόστος της κατοχής ενός απινιδωτή είναι λιγότερα από 200€ ετησίως, αφού ένας απινιδωτής έχει διάρκεια ζωής περίπου δέκα χρόνια και συνήθως συνοδεύεται με αντίστοιχη εγγύηση για τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματά του. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι θα αγοράσετε έναν απινιδωτή στην τιμή των 2.000€ και ότι λόγω της εγγύησης δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε τίποτα επιπλέον κατά τη διάρκεια χρήσης του, αντιλαμβάνεστε ότι η ετήσια δαπάνη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ειδικά αν αναλογιστείτε το τεράστιο όφελός της σε ανθρώπινες ζωές.

Στην εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Mantzaris.com θα βρείτε απινιδωτές κορυφαίας ποιότητας υλικών και κατασκευής.