Ακουστικά βαρηκοΐας: Γιατί πρέπει να εφαρμόζονται και στα δύο αυτιά

Η λειτουργία των ακουστικών βαρηκοΐας συνίσταται στην επαύξηση των ήχων του εξωτερικού περιβάλλοντος, ώστε να γίνονται ευκολότερα αντιληπτοί από το χρήστη. Το διακύβευμα στα ακουστικά βαρηκοΐας είναι το πώς θα γίνει αυτή η επαύξηση σωστά. Διότι πρέπει να επιλεγούν συγκεκριμένοι ήχοι από το περιβάλλον, τους οποίους θα τους συλλάβει το μικρόφωνο, θα τους μετατρέψει σε ηλεκτρικό σήμα και ύστερα αυτοί μέσω του ενισχυτή θα καταλήξουν ως ακουστικό σήμα στο ακουστικό νεύρο του χρήστη. Αν οι ρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν σωστά, τότε το άτομο θα καταλήξει να ακούει ένα βουητό και να μη μπορεί να αντιληφθεί τους σημαντικούς ήχους, όπως τις ομιλίες.

ακουστικα βαρηκοιας 2 αφτια

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο δυσάρεστο αποτέλεσμα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξει ο ακοοπροθετιστής. Ένα από τα πιο βασικά είναι η χρήση δύο ακουστικών αντί για ένα. Είναι συχνό λάθος να επιλέγεται μόνο ένα ακουστικό, τόσο για οικονομικούς όσο και για αισθητικούς λόγους, με τη λογική ότι αρκεί να έχει κανείς ικανοποιητική ακοή έστω και από το ένα αυτί. Όμως, η εφαρμογή δύο ακουστικών έχει ιδιαίτερα αισθητά πλεονεκτήματα:

  • Άριστο αποτέλεσμα: Η ακοή λειτουργεί αθροιστικά με την έννοια ότι δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί σε τι ποσοστό συμβάλλει κάθε αυτί στην επίτευξη της ακοής, αφού το τελικό αποτέλεσμα προέρχεται από τη συνδυαστική λειτουργία και των δύο αυτιών. Έτσι, η τοποθέτηση ακουστικού σε ένα μόνο αυτί οδηγεί αναπόφευκτα σε μειωμένο αποτέλεσμα. Ειδικά στα παιδιά με προβλήματα βαρηκοΐας, η εφαρμογή ακουστικών και στα δύο αυτιά είναι ο μόνος τρόπος να αναπτύξουν σωστά το λόγο και την ομιλία τους, καθώς έτσι επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ακοή.
  • Κατανόηση ομιλιών σε όλα τα περιβάλλοντα: Ο πιο δύσκολος στόχος στα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η αντίληψη των ξεχωριστών ομιλιών σε πολύβουα περιβάλλοντα. Αυτό αποδεδειγμένα δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα μόνο ακουστικό, όπως θα γινόταν με την αμφίπλευρη εφαρμογή.
  • Αντίληψη της πηγής του ήχου: Ένα κριτήριο που αυξάνει κατά πολύ την κατανόηση του ήχου δεν είναι τόσο η ένταση όσο η αντίληψη της πηγής του. Είναι, όμως, αδύνατον να καταλάβει ο χρήστης από πού προέρχεται ο ήχος, αν δεν φοράει ακουστικά βαρηκοΐας και στα δύο αυτιά του. Κάτι τέτοιο είναι, όμως, ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολυπληθή περιβάλλοντα και φυσικά είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό στις λύσεις για την βαρηκοΐα των παιδιών, τα οποία μέσα στο περιβάλλον της τάξης πρέπει οπωσδήποτε να μπορούν να καταλάβουν από πού ακριβώς προέρχεται κάθε ήχος.
  • Αίσθηση απόστασης: Η μονόπλευρη εφαρμογή ακουστικών αφαιρεί τη δυνατότητα από το χρήστη να καταλαβαίνει πόσο μακριά είναι ο ήχος. Αυτό έχει σαφείς προεκτάσεις όχι μόνο στην προσομοίωση της φυσιολογικής ακοής αλλά και στην ασφάλεια του ατόμου. Στο δρόμο, για παράδειγμα, είναι κομβικής σημασίας να μπορεί όποιος φοράει ακουστικά βαρηκοΐας να αντιληφθεί πόσο μακριά βρίσκεται ένα αυτοκίνητο.

Ευχαριστούμε το Κέντρο Ακοής Θεοδώρου για το άρθρο.