5 συχνά ορθοδοντικά προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τέλεια σύγκλειση στο στόμα και αντιμετωπίζουν κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα, αν ως παιδιά ή έφηβοι δεν εφάρμοσαν προληπτική ή επανορθωτική ορθοδοντική αντιμετώπιση. Κάποιο στραβό δόντι, πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση ή ελαφρύς συνωστισμός είναι πολύ συνήθη προβλήματα σε ενήλικες και παιδιά. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πιο σοβαρά ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης ιδανικά από την παιδική ηλικία ή στην ενήλικη ζωή. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να σας στείλουν κατευθείαν σε κάποιον ορθοδοντικό. Ενημερωθείτε από τον οδοντιατρικό σύλλογο για τους ειδικούς ορθοδοντικούς στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία από επαγγελματίες εξειδικευμένους σε αυτό που κάνουν, και αποκτήστε ένα υπέροχο και υγιές χαμόγελο! Παρακάτω, θα σας αναλύσουμε το πιο εμφανή και συχνά οδοντοσκελετικά προβλήματα.

Πρόταξη ή βαθιά δήξη δοντιών

Αν έχετε πεταχτά δόντια ή, όπως αλλιώς λέγεται επιστημονικά, πρόταξη, τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο τραυματισμού τους. Τα πάνω μπροστινά δόντια απέχουν πολύ από τα κάτω με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή σε κατάγματα, πέρα από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργείται. Επίσης, ένα παρεμφερές πρόβλημα είναι τα άνω πρόσθια δόντια να καλύπτουν πλήρως τα κάτω, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η κάτω γνάθος είναι πιο πίσω σε σχέση με την άνω.

Συνωστισμός δοντιών

Ένα συχνό πρόβλημα που καλό θα ήταν να σας στείλει άμεσα σε κάποιον ορθοδοντικό στην Αθήνα είναι ο συνωστισμός. Ο σημερινός άνθρωπος, ο οποίος έχει σαφώς μικρότερες γνάθους από τους προγόνους του λόγω της επεξεργασμένης τροφής που τρώει και της ατροφίας πολλών δοντιών, κινδυνεύει τελικά να μην έχει χώρο, ιδιαίτερα όταν ανατείλουν οι φρονιμίτες. Ο συνωστισμός των δοντιών έχει ως αποτέλεσμα να πιέζονται τα δόντια λόγω του ανεπαρκούς χώρου και να στραβώνουν ή ακόμα και να κινδυνεύουν να εκτοπιστούν πλήρως και να χαθούν.

Ανοιχτή δήξη δοντιών

Στην ανοιχτή δήξη τα δόντια της πάνω και της κάτω γνάθου δεν ακουμπάνε και δεν αλληλοκαλύπτονται δημιουργώντας ένα κατακόρυφο κενό ανάμεσα στις δύο οδοντοστοιχίες. Πού οφείλεται αυτό το πρόβλημα; Σε πολλούς παράγοντες, όπως η μακροχρόνια χρήση πιπίλας ή μπιμπερό, η εκμύζηση του δαχτύλου ή κάποια δυσλειτουργία της γλώσσας. Σε κάθε περίπτωση, η ανοιχτή δήξη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα γιατί αλλιώς θα προκαλέσει προβλήματα στη μάσηση.

Αραιοδοντία

Η αραιοδοντία σημαίνει ότι τα δόντια, συνήθως τα άνω μπροστινά, είναι πολύ αραιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά λόγω απώλειας μόνιμων δοντιών. Συνήθως, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ορθοδοντικό στην Αθήνα που θα συνεργάζεται με προσθετολόγο, για να επιτευχθεί μόνιμη και αισθητικά και λειτουργικά αποδεκτή λύση που θα προσφέρει τόσο σωστή σύγκλειση όσο και προσθήκη δοντιών, αν αυτό απαιτείται.

Σταυροειδής σύγκλειση δοντιών

Στη σταυροειδή σύγκλειση το άνω οδοντικό τόξο διασταυρώνεται μόνο μερικά σε ορισμένα σημεία με το κάτω. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πλάγια δόντια μπαίνουν προς τα μέσα μονόπλευρα, δημιουργώντας ασυμμετρία στο πρόσωπο λόγω της λάθος θέσης της γνάθου. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα κλασικό ορθοδοντικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί τόσο λειτουργικές όσο και αισθητικές επιπλοκές στον ασθενή.

 

 

Συντάκτης άρθρου: DR. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ