Τι ακριβώς κάνουν τα στηθοσκόπια & ποιες οι ευρείες χρήσεις τους

Το στηθοσκόπιο είναι το σύμβολο των απανταχού γιατρών. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μόνο τα βασικά για αυτή την τόσο χρήσιμη συσκευή. Ο γιατρός βάζει τα ακουστικά στα αυτιά του και ακούει την καρδιά ή τους πνεύμονες του ασθενούς. Όμως, τα στηθοσκόπια μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πιο παλιές, απλές στη λειτουργία και ευφυείς ιατρικές συσκευές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το ιατρικό εργαλείο με τις ευρείες και θαυματουργές χρήσεις, διαβάστε παρακάτω.

στηθοσκοπιο χρησεις

Πώς δουλεύει ένα στηθοσκόπιο

Το διάφραγμα του στηθοσκοπίου είναι η πλατιά μεμβράνη, η οποία τοποθετείται στο στήθος ή την πλάτη του ασθενούς. Η μεμβράνη αυτή δονείται, όπως το τύμπανο του αυτιού, προωθώντας τον αέρα μέσα από τον στενό σωλήνα που συνδέει τη μεμβράνη με τα ακουστικά που τοποθετούνται στα αυτιά του γιατρού. Δεδομένου ότι η επιφάνεια του διαφράγματος είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της στήλης αέρα που κινείται μέσα στο σωλήνα, προκαλείται μεγέθυνση των κυμάτων πίεσης, έτσι ώστε οι ήχοι που καταλήγουν στα αυτιά να είναι πιο δυνατοί και ο γιατρός να μπορεί να τους ακούσει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ποιες είναι οι χρήσεις του στηθοσκοπίου

  • Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Πιθανώς η πιο κοινή χρήση του στηθοσκοπίου, ειδικά πριν αρκετά χρόνια, είναι η ακρόαση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης στη βραχιόνια αρτηρία. Αποτελούσε παλαιότερα τον μόνο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, όμως πλέον έχει υποκατασταθεί από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα.
  • Αξιολόγηση ήχων των πνευμόνων: Επιτρέπει στον γιατρό να προσδιορίσει τον ρυθμό και την ποιότητα της αναπνοής, τυχόν εμπόδια των αεραγωγών, καθώς και τριβές που υποδηλώνουν φλεγμονή του υπεζωκότα. Η ακρόαση ξεκινάει πάνω από την κλείδα, καθώς ο πνευμονικός ιστός εκτείνεται τόσο ψηλά και εκτείνεται προς τα δεξιά και τα αριστερά με βάση συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ακροαστεί ο γιατρός.
  • Αξιολόγηση των καρδιακών κτύπων: Με τα στηθοσκόπια, ο καρδιολόγος ακούει τον ρυθμό και τον τύπο του καρδιακού κτύπου καθώς και ήχους που δεν πρέπει φυσιολογικά να ακούγονται, όπως φυσήματα. Η ακρόαση περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές, την αορτική, την πνευμονική, την τριπλή και τη μιτροειδή. 
  • Ακρόαση του εντέρου: Αυτό γίνεται, για να ανιχνευθεί πιθανή απόφραξη ή ειλεός και είναι από τις πιο απλές λειτουργίες του στηθοσκοπίου.
  • Ανίχνευση ανώμαλων ήχων στις αρτηρίες: Οι ανώμαλοι ήχοι στις αρτηρίες φανερώνουν ότι μπορεί να υπάρχει στένωση της αρτηρίας, όπως στην αρτηριοσκλήρωση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευθούν στην καρωτίδα, στην κοιλιά, στα νεφρά, στη μηριαία και στη λαγόνια αρτηρία, όπου μπορούν να εντοπιστούν ανευρύσματα αορτής.
  • Μέτρηση του μεγέθους του ήπατος: Με την ακρόαση με το στηθοσκόπιο που ξεκινάει από τη δεξιά θηλή και εκτείνεται προς τα κάτω μπορεί να επισημανθεί η θέση και το μέγεθος του ήπατος.