Πώς να εγκαταστήσετε το αυτόματο πότισμα

Το αυτόματο πότισμα είναι μια εξαιρετική λύση για μεγάλους κήπους με πολλά φυτά, όμως ταυτόχρονα αποτελεί ένα προηγμένο σύστημα, το οποίο λόγω της πολυπλοκότητάς του απαιτεί εμπειρία και γνώσεις, για να στηθεί σωστά και να αποδώσει το μέγιστο. 

Σας προτείνουμε, αν ο κήπος σας είναι μεγάλος και με πολλών ειδών φυτά με διαφορετικές ανάγκες, να απευθυνθείτε σε κάποιον γεωπόνο για την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος, ώστε να μην κάνετε κάποιο λάθος που μπορεί να καταστρέψει την ευημερία των φυτών σας. Γενικά, πάντως, είτε εγκαταστήσετε μόνοι σας το αυτόματο πότισμα είτε το κάνει κάποιος άλλος για εσάς, καλό είναι να γνωρίζετε από τι αποτελείται και τις επιλογές έχετε, όταν το αγοράζετε.

προγραμματιστής-για-αυτόματο-πότισμα

Σωλήνες

Οι σωλήνες συνδέονται στον προγραμματιστή, ο οποίος συνδέεται στη βρύση, και μεταφέρουν το νερό και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του κήπου. Οι σωλήνες βγαίνουν σε διάφορες διατομές και το ποια διατομή θα επιλέξετε εξαρτάται από την παροχή νερού στη βρύση ανά ώρα. Επίσης, αν ο κήπος σας παρουσιάζει υψομετρικές διαφορές, αναγκαστικά θα πρέπει να επιλεγούν διαφορετικές διατομές ανάλογα με το σημείο.

αυτόματο-πότισμα

Σύνδεση σωλήνων

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη στο αυτόματο πότισμα είναι η σύνδεση των σωλήνων. Με δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν διάφορες διακλαδώσεις, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε έναν σωλήνα με μεγάλο μήκος, τον οποίο έπειτα θα κόψετε και θα συνδέσετε στα κατάλληλα σημεία. Οι σύνδεσμοι αυτοί μπορεί να είναι ευθύγραμμοι, γωνιακοί ή με δύο διακλαδώσεις σε σχήμα ταυ. Μια άλλη διάκρισή τους είναι ότι μπορεί να είναι κατάλληλοι για χαμηλή πίεση νερού (συνδετικά φις) ή για υψηλή πίεση (συνδετικά lock).

αυτόματο-πότισμα-και-σωληνες

Σημεία εκροής

Τα σημεία εκροής είναι οι έξοδοι, από τις οποίες βγαίνει το νερό από το σωλήνα. Υπάρχουν διάφοροι τύπου σημείων εκροής, με τα βασικότερα να είναι οι σταλάκτες και τα μπεκ. Οι σταλάκτες ρίχνουν νερό σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στη ρίζα του φυτού και είτε είναι καρφωμένοι πάνω στο σωλήνα είτε σε πασσαλάκια που δεν ακουμπούν στο χώμα. Υπάρχουν και οι σταλακτηφόροι σωλήνες, οι οποίοι έχουν ενσωματωμένους σταλάκτες. Τα μπεκ ποτίζουν σε πολύ μεγαλύτερη διάμετρο σε μορφή σπρέι και απαιτούνται όταν πρέπει να ποτιστεί μεγάλη επιφάνεια, όπως για παράδειγμα γκαζόν.

αυτόματο_πότισμα-εξοπλισμός

Προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος

Οι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος συνδέονται με τη βρύση και ελέγχουν τη ροή. Η βρύση μένει ανοιχτή, όμως το νερό δεν τρέχει μόνιμα, αφού ο προγραμματιστής ελέγχει για πόση ώρα θα υπάρξει ροή. Οι προγραμματιστές μπορεί να λειτουργούν με μπαταρία ή ρεύμα και να έχουν συγκεκριμένα προγράμματα επιλογής ροής ή να δίνουν τη δυνατότητα να ορίσετε εσείς τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος, κάτι που είναι και το ιδανικότερο για έναν ολόκληρο κήπο. Υπάρχουν, επίσης, προγραμματιστές, οι οποίοι διαθέτουν ανιχνευτή υγρασίας, για να μην ποτίζουν, αν έχει ήδη βρέξει.

Προγραμματιστές-αυτόματου-ποτίσματος

 

 

 

Σημασία έχει, από όλες αυτές τις επιλογές να κάνετε αυτή που είναι σωστότερη για τον κήπο και τα φυτά σας με βάση τις ανάγκες τους σε νερό, την ηλιοφάνεια, το υψόμετρο και γενικά τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Μόνο έτσι, θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι με το αυτόματο πότισμα δεν θα βλάψετε, αλλά θα ωφελήσετε τα φυτά σας.