Καθαρισμός χαλιών: Πώς θα απαλλαγείτε από τους ψύλλους με φυσικό τρόπο

Οι ψύλλοι είναι παράσιτα, τα οποία μολύνουν κατά κύριο λόγο τους σκύλους και τις γάτες, ενδέχεται όμως να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα ή αλλεργίες και στον άνθρωπο. Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών που βγαίνουν εκτός σπιτιού γνωρίζουν ότι πρέπει να αποπαρασιτώνουν εξωτερικά με ειδική αμπούλα τα κατοικίδιά τους κάθε 2-3 μήνες το χειμώνα και κάθε μήνα το καλοκαίρι, ώστε να σκοτώνουν τους ψύλλους. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν ξεμπερδεύει κανείς τόσο εύκολα με τους ψύλλους μέσα στο σπίτι. Οι ψύλλοι λατρεύουν τις μαλακές και χνουδωτές επιφάνειες, οπότε εκτός από το τρίχωμα του ζώου κάνουν φωλιά και στα χαλιά. Αν, λοιπόν, η γάτα ή ο σκύλος ξαπλώνουν στο χαλί, αυτό θα έχει γεμίσει ψύλλους, οπότε πολύ εύκολα θα μετοικήσουν ξανά στο δέρμα και το τρίχωμα του αγαπημένου σας ζώου.

Ευτυχώς, για να γλιτώσετε από αυτό το πρόβλημα, δεν χρειάζεται να γεμίσετε με βαριά χημικά το χαλί. Υπάρχει καθαρισμός χαλιών ενάντια στους ψύλλους, ο οποίος μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, εύκολα και γρήγορα. Αρκεί να ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε, για να απαλλαγείτε μια και καλή.

Βήμα 1ο: Ηλεκτρική σκούπα

Το πρώτο βήμα σε κάθε καθαρισμό χαλιού είναι το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, όμως εδώ πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί. Επιμείνετε ιδιαίτερα στα σημεία που ξαπλώνει το ζωάκι σας, ειδικά αν πρόκειται για φλοκάτη. Έπειτα, θα πρέπει να αφαιρέσετε αμέσως τη σακούλα της σκούπας, μιας και οι ψύλλοι μπορεί να δραπετεύσουν από αυτή, και να την πετάξετε εκτός σπιτιού, ιδανικά μέσα σε μια καλά κλεισμένη πλαστική σακούλα.

Ηλεκτρική σκούπα και χαλί

Βήμα 2ο: Διατομική γή

Η διατομική γη (diatomaceous earth) είναι ένα φυσικό ορυκτό προϊόν, το οποίο είναι εντομοκτόνο χωρίς όμως να είναι επικίνδυνο ή χημικό. Στην ουσία, πρόκειται για ένα οικολογικό εντομοκτόνο, το οποίο αποτελείται από τα απολιθώματα διατομών (φυτοπλαγκτόν). Μπορείτε να το αγοράσετε online, όμως θα πρέπει να προσέξετε να είναι για τρόφιμα και όχι για πισίνα, καθώς αυτή είναι η ασφαλής συγκέντρωση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πασπαλίσετε το χαλί με αυτό το υλικό που έχει τη μορφή ταλκ. Αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες και ύστερα μαζέψτε το με την ηλεκτρική σκούπα. Εντωμεταξύ, θα έχει σκοτώσει όλους τους ψύλλους.

Διατομική γη σε σκόνη και βρώσιμη μορφή

Βήμα 3ο: Λεμόνι και αιθέρια έλαια

Το λεμόνι είναι ένα φυσικό απωθητικό για τους ψύλλους, ενώ χάρη στο φρέσκο άρωμά του και τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του χρησιμοποιείται γενικά στον καθαρισμό χαλιών. Σε βραστό νερό, ρίξτε μερικές φέτες λεμόνι και ύστερα αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Μεταγγίστε το σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και ψεκάστε την επιφάνεια του χαλιού, ώστε να αποτρέψετε τους ψύλλους από το να μετοικήσουν ξανά σε αυτή. Εξαιρετικά φυσικά εντομοαπωθητικά είναι και τα αιθέρια έλαια δενδρολίβανου και σιτρονέλλας, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε στο διάλυμα και να τα ψεκάζετε τακτικά. Άλλωστε, έχουν εξαιρετική μυρωδιά και συνδέονται με μερικές ακόμα ευεργετικές ιδιότητες, όπως η χαλάρωση και η ευφορία.

Δυο λεμόνια επάνω σε πράσινο φύλλο