Καθαρισμός στρωμάτων: κάθε πότε και πώς πρέπει να γίνεται;

Ο καθαρισμός στρωμάτων είναι ίσως μία από τις πιο παραμελημένες δουλειές του νοικοκυριού. Ενώ θεωρούμε απαραίτητο να καθαρίζουμε συνέχεια το δάπεδο, την κουζίνα και το μπάνιο, ενώ συχνά καθαρίζουμε και τα χαλιά και τις μοκέτες, με το στρώμα ασχολούμαστε πολύ σπάνια. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται, επειδή αλλάζουμε τα σεντόνια κάθε εβδομάδα, οπότε νιώθουμε ότι το κρεβάτι είναι αρκετά καθαρό. Αφετέρου, ακόμα και αν καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα του καθαρισμού του στρώματος, δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να τον κάνουμε ή η όλη διαδικασία μας φαίνεται πολύ δύσκολη. Το θέμα, όμως, είναι ότι ένα βρόμικο στρώμα σημαίνει ένα στρώμα με ακάρεα, υγρασία και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παιδιών αλλά και ενηλίκων. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς πρέπει να κάνουμε το σωστό καθαρισμό στρωμάτων.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Το στρώμα πρέπει τουλάχιστον μία φορά το μήνα να βγαίνει στο μπαλκόνι, για να αεριστεί και να το δει ο ήλιος. Το φως του ήλιου και ο αέρας είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μειωθεί η υγρασία μέσα στο στρώμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση και των ακάρεων, τα οποία τρέφονται από την υγρασία. Μετά την έκθεσή του στον εξωτερικό αέρα, καλό είναι να περνάμε με σίδερο την επιφάνεια του στρώματος, για να το απολυμάνουμε, αλλά και να το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα, για να φύγει η περίσσεια σκόνη. Κάθε δύο με τρεις μήνες, είναι απαραίτητος ένας βαθύτερος καθαρισμός με καθαριστικά που εισχωρούν στις ίνες στο βάθος του στρώματος και εξαλείφουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πώς γίνεται ο βαθύς καθαρισμός στρωμάτων;

Αυτός ο βαθύς καθαρισμός δεν μπορεί να γίνει αν δεν έχετε ατμοκαθαριστή, με τον οποίο θα περάσετε κάθε εκατοστό της πάνω αλλά και της κάτω επιφάνειας του στρώματος. Χωρίς τον ατμοκαθαριστή, είναι αδύνατον να εισχωρήσει στη συνέχεια σε βάθος το απορρυπαντικό και τελικά θα γίνει μία τρύπα στο νερό, αφού θα καθαριστούν μόνο οι επιφανειακές ίνες του στρώματος. Αφού το στρώμα πλυθεί καλά, πρέπει να στεγνώσει και πολύ καλά. Αν μείνει έστω και λίγη υγρασία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν εκ νέου ακάρεα και τελικά ο καθαρισμός να πάει κυριολεκτικά στράφι.

καθαρισμος στρωματων
Η συνολική διαδικασία του καθαρισμού στρώματος είναι αρκετή δύσκολη να γίνει στο σπίτι, όπου δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα, ενώ επιπλέον είναι και πολύ επιβαρυντικό για έναν ενήλικα να σηκώσει ένα στρώμα μόνος του. Για αυτόν το λόγο, υπάρχουν επαγγελματίες, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτό το απαιτητικό έργο με κατ’ οίκον καθαρισμό στρώματος, ο οποίος ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να μένει ίχνος υγρασίας και μάλιστα με βιολογικά απορρυπαντικά που εγγυώνται ότι δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον αλλά και ο αέρας που αναπνέουν μέσα στο σπίτι τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα.