Ανακαινίσεις κατοικιών: τα 4 είδη τους και ποιο είναι το ιδανικό για εσάς

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένας πολύ γενικός όρος που μας έρχεται στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε ότι το σπίτι μας χρειάζεται βελτίωση. Οι ανακαινίσεις κατοικιών περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους εργασιών ανάλογα με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των εργασιών είναι ότι γίνονται πάνω σε ένα υπάρχον σπίτι, το οποίο δουλεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό είναι το όριο που χωρίζει μια ανακαίνιση από μια κατασκευή σπιτιού από την αρχή. Στην πράξη, βέβαια, μια ανακαίνιση μπορεί να περιλαμβάνει τόσο εκτεταμένες εργασίες, ώστε να μοιάζει με την κατασκευή από την αρχή σε πολλά στάδια της διαδικασίας.

Για κάποιον μη επαγγελματία, όλα όσα μπορούν να γίνουν σε μια ανακαίνιση φαντάζουν μια συμπαγής ομάδα εργασιών, όπου δεν μπορεί να διαχωρίσει τι είναι πράγματι απαραίτητο και ποια είναι η ακολουθία ανάμεσα σε κάθε βήμα. Γι’ αυτό το λόγο, οι ανακαινίσεις σπιτιών χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ανάλογα με το στόχο που θέλετε να πετύχετε.

Βασική ανακαίνιση

Στη βασική ανακαίνιση περιλαμβάνονται οι εργασίες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία και την ασφάλεια του σπιτιού. Απομάκρυνση της υγρασίας από τους τοίχους, διόρθωση της στέγης, για να μην στάζει, στήριξη εσωτερικής σκάλας και σταθερότητα δαπέδου είναι οι κύριοι στόχοι μιας ανακαίνισης τέτοιου είδους, η οποία δεν άπτεται αισθητικών ζητημάτων.

βασικη ανακαινιση

Ανακαίνιση για μεταπώληση

Υπάρχει ένας τύπος ανακαίνισης κατοικίας, ο οποίος γίνεται με κύριο στόχο την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου. Σε αυτόν, δεν γίνονται σοβαρές αισθητικές παρεμβάσεις, όπως αλλαγή πλακιδίων ή δαπέδου, όμως δίνεται έμφαση στο να δείχνει το σπίτι καθαρό και όσο το δυνατόν πιο καινούριο, ώστε να προσελκύσει αγοραστές ή μισθωτές. Βάψιμο των τοίχων, αφαίρεση της υγρασίας, λουστράρισμα των ξύλινων δαπέδων, γυάλισμα των μαρμάρων και των πλακιδίων στο μπάνιο και την κουζίνα είναι σχετικά οικονομικές εργασίες που μπορούν όμως να αλλάξουν εντελώς την εικόνα που δίνει ένα σπίτι προς τα έξω.

ανακαινιση για μεταπωληση

Ανακαίνιση για αύξηση της αξίας του σπιτιού

Ο πιο κλασικός τύπος στις ανακαινίσεις κατοικιών είναι αυτός. Περιλαμβάνει όλες αυτές τις εργασίες που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του σπιτιού αλλά και την αισθητική του αναβάθμιση, ώστε να ταιριάζει με τα πρότυπα της εποχής. Αλλαγή των ειδών υγιεινής, των δαπέδων και των επίπλων στο μπάνιο και την κουζίνα, πιθανό γκρέμισμα τοίχων και ενοποίηση κάποιων χώρων, τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων και αντικατάσταση των πορτών μπορούν να κάνουν το σπίτι όχι μόνο να δείχνει αλλά και να είναι καινούριο, να εξασφαλίζει άνεση στην καθημερινότητα και να συμβαδίζει με τις σύγχρονες απαιτήσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.

ανακαινιση

Ανακαίνιση προσωπικών προτιμήσεων

Το τελευταίο σκαλί στις ανακαινίσεις κατοικιών, το οποίο επιλέγεται κυρίως σε πολυτελή σπίτια με ευρύ budget για την ανακαίνιση, είναι οι προσωπικές προτιμήσεις που δίνουν έναν άλλο αέρα στο σπίτι και το καθιστούν διαφορετικό από τα άλλα. Εσωτερική πισίνα, κελάρι για τα κρασιά, ηχομονωμένο δωμάτιο για ακρόαση μουσικής, κουζίνα που εκτείνεται και στον αίθριο χώρο, υπερμέγεθες μπάνιο και κουζίνα με αυτοματισμούς είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε ένα σπίτι ανάλογα με τον προϋπολογισμό του καθενός.