Φούρνος υγραερίου: 4 tips για ασφαλές μαγείρεμα

Οι φούρνοι υγραερίου κερδίζουν ολοένα σε έδαφος τόσο ανάμεσα στους επαγγελματίες σεφ όσο και στα νοικοκυριά, καθώς προσφέρουν γρήγορο και εύκολο μαγείρεμα και μάλιστα σε πολύ πιο οικονομική τιμή από τους ηλεκτρικούς. Επειδή, όμως, η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική με ένα απολαυστικό γεύμα, είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε ορισμένες απαραίτητες συμβουλές ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε έναν φούρνο υγραερίου.

Τα κυριότερα σημεία που πρέπει να θυμάστε είναι τα εξής:

Μάτι φούρνου με υγραέριο ζεσταίνει τηγάνι με φαγητό

Το αέριο θερμαίνεται ταχύτερα

Επειδή πηγή θερμότητας είναι η φλόγα, ο φούρνος υγραερίου θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από τον ηλεκτρικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε για τον καυστήρα να ζεσταθεί, κάτι πολύ χρήσιμο αλλά και επικίνδυνο ταυτόχρονα, αν δεν το γνωρίζετε. Αυτό, βέβαια, έχει και την αντίστροφη πλευρά. Μόλις σβήσετε τον διακόπτη, η παροχή θερμότητας παύει, οπότε το φαγητό σταματάει να σιγομαγειρεύεται.

Μάθετε πώς μυρίζει το αέριο

Όσον αφορά την ασφάλεια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πώς μυρίζει το αέριο που χρησιμοποιεί ο φούρνος. Αν και οι διαρροές είναι πολύ σπάνιες, δυστυχώς δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβούν. Πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τυχόν διαρροή του αερίου μέσω της όσφρησης, ώστε να κλείσετε αμέσως τον φούρνο. Πάρτε τον χρόνο σας για να μάθετε πού είναι ο διακόπτης της βαλβίδας και πώς να τον χρησιμοποιείτε πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε. Σε τυχόν διαρροή, πάνω στον πανικό θα πρέπει να μπορείτε να κλείσετε τον διακόπτη αμέσως.

Μάγειρας κρατάει τηγάνι με φλόγα

Να είστε προσεκτικοί με τη φλόγα

Θυμηθείτε ότι μαγειρεύετε με φλόγα γύρω από το σκεύος και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Από αυτή τη μικρή φλόγα μπορεί εύκολα να ξεκινήσει πυρκαγιά μέσα στην κουζίνα. Θα πρέπει να είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις εστίες διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα, όπως πετσέτες, γάντια φούρνου, ποδιές κλπ. Και φυσικά, θα πρέπει πρώτα να κλείνετε τη φλόγα και ύστερα να αφαιρείτε το σκεύος και όχι το αντίστροφο, όπως συχνά λόγω βιασύνης κάνουμε με τους ηλεκτρικούς φούρνους.

Γυναίκα καθαρίζει με γάντια επιφάνεια φούρνου με υγραέριο

Κρατήστε τον φούρνο καθαρό

Όσο κι αν προσέχετε, το μαγείρεμα αφήνει βρομιές και υπολείμματα τροφών και λίπους. Αυτά τα υπολείμματα αποτελούν μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς μπορεί να αρπάξουν φωτιά στο επόμενο μαγείρεμα. Αν καθαρίζετε τον φούρνο αμέσως, τότε θα φύγουν εύκολα και δεν θα σας ταλαιπωρήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το θέμα της ασφάλειας, χρειάζεται προσοχή και στο πώς θα χρησιμοποιήσετε τον φούρνο υγραερίου για σωστό μαγείρεμα. Οι οικιακοί φούρνοι αερίου δεν παρέχουν πολλές δυνατότητες για αυτό. Από την άλλη, ένας επαγγελματικός φούρνος υγραερίου διαθέτει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως ανεμιστήρα, έτσι ώστε να διαχέει παντού τη θερμότητα και να συμβάλλει στο ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Ευχαριστούμε το κατάστημα serkoararat.gr για τις χρήσιμες συμβουλές που μας έδωσε, για την δημιουργία του άρθρου.