4 πράγματα που δεν ξέρατε για τους διάδρομους γυμναστικής

Οι διάδρομοι γυμναστικής είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές σε κάθε γυμναστήριο. Τους προτιμούν οι περισσότεροι είτε για ζέσταμα ή και αποθεραπεία είτε για τη βασική τους προπόνηση. Άλλωστε, το τρέξιμο αλλά και το γρήγορο περπάτημα θεωρούνται από τις πιο επωφελείς ασκήσεις τόσο για την καύση λίπους όσο και για την τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμα και λίγα λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σμιλεύουν το κορμί αλλά και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ευφορία του αθλητή. Αν τώρα μπαίνετε σιγά σιγά σε αυτό τον μαγικό κόσμο καλό είναι να ενημερωθείτε για τους διαδρόμους τρεξίματος.

 

Κίνηση σε σχέση με το τρέξιμο σε εξωτερικό τερέν

Η κίνηση των ποδιών στο διάδρομο είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που γίνεται σε εξωτερικό τερέν. Όταν τρέχουμε σε έδαφος δουλεύουν περισσότερο οι μύες της γάμπας και των αστραγάλων ώστε να σπρώξουν το σώμα προς τα εμπρός. Αντίθετα στο διάδρομο γυμναστικής η κίνηση προσομοιάζει περισσότερο στο πήδημα με τους τετρακέφαλους να γυμνάζονται πιο εντατικά. Η κίνηση στον διάδρομο γυμναστικής είναι λίγο πιο εύκολη από ό,τι σε εξωτερικό τερέν. Για αυτό το λόγο απαιτείται να αυξήσετε λίγο την ταχύτητα για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα στην καύση θερμίδων.

 

Bbclub.gr - Διάδρομοι Γυμναστικής Perform 210

 

Κλίση εδάφους

Ακόμα και μια αύξηση της κλίσης στο διάδρομο της τάξης του 5% μπορεί να αλλάξει τελείως τις μυϊκές ομάδες που γυμνάζονται αλλά και την καύση λίπους. Αν θέλετε να γραμμώσετε τους γλουτούς και να κάψετε περισσότερο λίπος τότε θα πρέπει να έχετε κλίση πάνω από 7%. Αν αυτό σας φαίνεται αρχικά πολύ δύσκολο μπορείτε να ξεκινήσετε με μέτριο περπάτημα περίπου 4-5 χιλιόμετρα την ώρα. Έπειτα να ανεβάζετε σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να φτάσετε να τρέχετε με αυτή την κλίση.

 

Bbclub.gr - Διάδρομοι Γυμναστικής - Κλίση

 

Διαλειμματική προπόνηση

Αν έχετε ως στόχο να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις τότε απαιτείται να εντάξετε στο πρόγραμμά σας και τη διαλειμματική προπόνηση. Το θέμα είναι να αυξήσετε την αντοχή σας και αυτό θα το καταφέρετε αν ξεφύγετε από την άνεση και την ασφάλεια του σταθερού ρυθμού. Προσπαθήσετε ανά ορισμένα διαστήματα να τρέχετε γρηγορότερα. Μπορείτε να ρυθμίσετε το διάδρομο να αυξάνει την ταχύτητα περίπου 2-3 χιλιόμετρα ανά ώρα κάθε πέντε λεπτά για διάρκεια δύο λεπτά. Έτσι θα αναγκάζεστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα ακόμα και αν το έχετε ξεχάσει. Με αυτό τον τρόπο σύντομα θα δείτε τις επιδόσεις σας να βελτιώνονται κατά πολύ.

 

Επιβάρυνση αρθρώσεων

Επειδή το τρέξιμο αναπόφευκτα επιβαρύνει τις αρθρώσεις στους αστραγάλους και στα γόνατα. Μπορείτε κάποιες μέρες την εβδομάδα να εναλλάσσετε την προπόνηση με το ελλειπτικό. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκουράζετε όσο μπορείτε τα πόδια σας. Παράλληλα η εναλλαγή της κίνησης θα γυμνάσει πιο αποτελεσματικά όλο σας το σώμα και η αντοχή σας θα αυξηθεί θεαματικά.