Τα 3 είδη ανταλλακτικών μότο και τι να επιλέξετε για τη μηχανή σας

Όσο η μηχανή σας κάνει χιλιόμετρα, είναι λογικό να εμφανίζει βλάβες και κόστη συντήρησης που απαιτούν ανταλλακτικά. Η αλλαγή κάποιου ανταλλακτικού μπορεί να γίνει και επειδή θέλετε να κάνετε κάποια βελτίωση στην οδική συμπεριφορά της μηχανής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, δεν είναι πάντα εύκολο να επιλέξετε ανταλλακτικά μοτό. Ο τύπος, τα χαρακτηριστικά αλλά και το κόστος του παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή, για να βρείτε αυτό που θα έχει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ανταλλακτικών για εξαρτήματα μηχανής: μεταχειρισμένα, αυθεντικά από τον κατασκευαστή του αρχικού εξοπλισμού και ανταλλακτικά από ανεξάρτητους κατασκευαστές. Ας δούμε μία μία κάθε κατηγορία.

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι εξαρτήματα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη μηχανή. Μπορεί να είναι μέρη που λαμβάνονται από μια μοτοσικλέτα που δεν χρησιμοποιείται πλέον ή έχει υποστεί βελτιώσεις (π.χ. έχει αλλάξει την ανάρτηση), οπότε δεν χρειάζεται πια το παλιό ανταλλακτικό.

Σε σύγκριση με τα καινούρια ανταλλακτικά, τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι φυσικά πολύ φθηνά. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν έχουν εγγύηση και δεν γνωρίζετε για πόσο καιρό θα λειτουργούν σωστά. Οπότε, είναι κομβικής σημασίας να γνωρίζετε την ηλικία και τα χιλιόμετρα του ανταλλακτικού, πριν το αγοράσετε, ώστε να ξέρετε τι προσδοκίες έχετε και αν αξίζει η αγορά.

Αυθεντικά ανταλλακτικά

Τα ανταλλακτικά του αρχικού κατασκευαστή του εξοπλισμού της μηχανής (OEM) είναι εξαρτήματα και αξεσουάρ από τον αρχικό κατασκευαστή, όπως Harley Davidson, Ducati, BMW, Honda, Yamaha, και ούτω καθεξής. Πολλοί ιδιοκτήτες μηχανών προτιμούν ανταλλακτικά OEM λόγω της ποιότητας, της εγγύησης, της υποστήριξής τους και του αξιόπιστου δικτύου διανομής. Δεν υπάρχει επίσης ο παραμικρός κίνδυνος το ανταλλακτικό να μην ταιριάζει στη μηχανή σας.

Ωστόσο, επειδή τα εξαρτήματα OEM είναι καινούρια και αυθεντικά, είναι ακριβά. Επιπλέον, δεν έχουν μεγάλη ποικιλία, αλλά βγαίνουν μόνο στα σχέδια και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της μάρκας που σας ενδιαφέρει.

Ανταλλακτικά από τρίτους κατασκευαστές

Τα ανταλλακτικά από τρίτους ανεξάρτητους κατασκευαστές μπορούν να βγαίνουν με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή της μηχανής, αλλά και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις της μηχανής, να ενισχύουν τις λειτουργίες της και να πετύχουν άριστη ποιότητα.

Η ποικιλία τους δεν έχει να κάνει μόνο με τα χαρακτηριστικά απόδοσής τους, αλλά και με αισθητικές ιδιότητες, όπως το χρώμα και το σχέδιο. Μπορείτε επίσης να βρείτε εξαρτήματα σε υλικά διαφορετικά από το πρωτότυπο, όπως αλουμίνιο ή τιτάνιο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται σε ανταλλακτικά τρίτων μερών.

Για καινούργια και stock ανταλλακτικά μηχανών θα βρείτε τα πάντα στο injectionmotor.gr ώστε να απολαύσετε τα ταξίδια με τη μοτοσυκλέτα σας.