Έπιπλο Κουζίνας – Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ανάλογα με το σκοπό του;

Το στυλ που θα έχει η κουζίνα μας είναι κάτι που εξαρτάται κυρίως από την αισθητική που θέλουμε να αποπνέει. Ωστόσο, πέρα από το κομμάτι της ομορφιάς, μεγάλο ρόλο παίζει και η λειτουργικότητα. Δεν είναι κάθε κουζίνα ίδια. Άλλες απαιτήσεις έχει μια κουζίνα ενός νοικοκυριού με παιδιά και άλλες ενός εργένη. Έτσι, καλό είναι, όταν τη σχεδιάζετε, να προσέξετε τις λεπτομέρειες σε κάθε συσκευή και έπιπλο κουζίνας, ώστε να αποκτήσετε ένα χώρο, στον οποίο θα νιώθετε άνετα και θα τον απολαμβάνετε στο μέγιστο.

Κουζίνα φιλική για παιδιά

Σε μια φιλική κουζίνα για τα παιδιά, η ασφάλεια και η πρακτικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Συνιστάται η χρήση ανθεκτικών υλικών, τα οποία έχουν επιφάνειες που δεν μπορούν εύκολα να πάθουν ζημιά, όπως πάνελ μελαμίνης ή πάγκοι από laminate. Το φινίρισμα υψηλής στιλπνότητας πρέπει να αποφεύγεται, γιατί λερώνει πολύ εύκολα και φαίνονται έντονα οι δαχτυλιές. Για λόγους ασφαλείας, συνιστάται η αποφυγή αιχμηρών λαβών και γωνιών σε κάθε έπιπλο κουζίνας. Τα ανοιχτά ράφια ή τα ντουλάπια με γυάλινες πόρτες πρέπει να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα.

επιπλο κουζινας i-shaped

Κουζίνα σε γκαρσονιέρα

Τα έπιπλα κουζίνας σε ένα μικρό σπίτι, όπου ζει ένας εργένης, πρέπει να δίνουν μεγάλη σημασία στη λειτουργικότητα και τη συμπαγή σχεδίαση. Τα ερμάρια και τα συρτάρια καλό είναι να εξοπλιστούν με μηχανισμούς για αύξηση και συστηματοποίηση της χωρητικότητας, καθώς και να αξιοποιηθεί ο κάθετος χώρος. Για λόγους εξοικονόμησης χώρου, ίσως είναι προτιμότερο να επιλεγούν οι εστίες, αντί για ολόκληρο φούρνο.

Κουζίνα ενιαία με το σαλόνι

Η κουζίνα που επικοινωνεί με το σαλόνι πρέπει, εκτός από λειτουργική, να έχει και ίδιο στυλ με αυτό. Είναι σημαντικό τα έπιπλα κουζίνας να εναρμονίζονται με το υπόλοιπο σπίτι, ώστε η μετάβαση από την κουζίνα στο σαλόνι να είναι ομαλή. Έτσι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων, των υλικών και των διακοσμητικών, για να προκύπτει μια ενιαία αισθητική ατμόσφαιρα.

Κρυφή κουζίνα

Ο σχεδιασμός των επίπλων κουζίνας σε έναν χώρο που δεν έχει ως αρχικό σκοπό να είναι κουζίνα είναι αρκετά πολύπλοκος. Το βασικό σε μια κρυφή κουζίνα είναι κάθε έπιπλο να χρησιμοποιείται και να φαίνεται, μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Για παράδειγμα, αν τα έπιπλα κουζίνας τοποθετηθούν σε μια αίθουσα συσκέψεων ενός γραφείου, τότε η κουζίνα μπορεί εύκολα να κρυφτεί με μια αναδιπλούμενη πόρτα ή να τοποθετηθεί πίσω από έναν διαχωριστικό τοίχο.

επιπλο κουζινας corner
Πρακτική κουζίνα

Αν το ζητούμενο στην κουζίνα είναι η πρακτικότητα, τότε σας προτείνουμε υλικά που συντηρούνται εύκολα, όπως η μελαμίνη. Πιο δύσκολο να διατηρηθούν σαν καινούριοι είναι οι πάγκοι από μασίφ ξύλο ή καπλαμά, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται. Η διαρρύθμιση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και πρακτική. Οι συσκευές δεν πρέπει να έχουν πολλές λειτουργίες, ενώ απαραίτητος είναι και ο έντονος φωτισμός, ιδανικός κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Κουζίνα για σεφ

Στην κουζίνα, όπου μαγειρεύει κάποιος επαγγελματίας μάγειρας για δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας, πρέπει οι συσκευές κουζίνας να είναι πολύ καλές και αξιόπιστες. Εκτός από τον παραδοσιακό εξοπλισμό, μια τέτοια κουζίνα αποτελείται από συσκευές με ειδικές λειτουργίες, όπως φούρνος ατμού και εστίες αερίου, ενώ απαραίτητη είναι και η υποστήριξη μιας ομαλής ροής εργασίας. Το ύψος και η θέση του φούρνου πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με την επιφάνεια εργασίας, η οποία πρέπει να είναι ανθεκτική, όπως για παράδειγμα από ανοξείδωτο ατσάλι.