Σε ποιες περιπτωσεις ειναι απαραιτητη η ψυχοθεραπεια;

Παρόλο που η ψυχοθεραπεία έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, ο καθένας ατομικά από εμάς, αν ερωτηθεί, θα απαντήσει με περισσή ευκολία ότι εκείνος δεν χρειάζεται ψυχοθεραπευτή. Στο μυαλό των περισσότερων, ακόμα και αυτών που μπορεί να έχουν επισκεφθεί κάποιον ψυχοθεραπευτή, η ψυχοθεραπεία είναι κατηγοριοποιημένη ως κάτι που χρειάζεται σε λίγους ανθρώπους και σε σοβαρές περιπτώσεις. Τα στοιχεία που μας δίνουν μάλιστα οι ψυχοθεραπευτές φανερώνουν αυτή ακριβώς τη στάση και προκαλούν ανησυχία. Οι πελάτες τους ντρέπονται πολλές φορές που τους επισκέπτονται, δεν το αποκαλύπτουν στο συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον και νομίζουν πως πάσχουν από κάποια φοβερή διαταραχή, εφόσον χρειάζονται ψυχολόγο. Ένας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα μπορεί να βλέπει δεκάδες ασθενείς μέσα στην εβδομάδα, όμως λίγοι είναι αυτοί που βλέπουν τη διαδικασία ως ένα δώρο στον εαυτό τους, το πολυτιμότερο ίσως που θα μπορούσαν να του κάνουν.

ψυχοθεραπευτης σε ποιες περιπτωσεις ειναι απαραιτητοςΣτην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία μας βοηθάει να ανακαλύψουμε το χαρακτήρα μας, τα υποσυνείδητα μοτίβα συμπεριφοράς που ακολουθούμε και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στον ψυχισμό τόσο τον δικό μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων. Ακόμα και αν τίποτα δεν μας βασανίζει, ακόμα και αν βλέπουμε τη ζωή μας να κυλάει ρολόι, η ψυχοθεραπεία μας αποκαλύπτει το θαυμαστό κόσμο της ψυχής και του μυαλού μας και μας οδηγεί στην αυτογνωσία, η οποία θα μας βοηθήσει όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία.

Βέβαια, ελάχιστοι άνθρωποι απολαμβάνουν μια καλοκουρδισμένη καθημερινότητα χωρίς προβλήματα, φόβους και ανησυχίες. Για την πλειοψηφία του μέσου πληθυσμού  η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας, ο οποίος μας ανταμείβει αλλά μας δυσκολεύει κιόλας. Για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή την ανταμοιβή και να οδηγηθούμε στην ευτυχία και την ισορροπία αλλά και για να μη λυγίσουμε από τις δυσχέρειες, η ψυχοθεραπεία με τη μορφή του Life Coaching μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο να μας δείξει το μονοπάτι και να μας κρατήσει στο σωστό δρόμο δυνατούς, ακόμα και όταν όλα γύρω μας μοιάζουν να διαλύονται.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η συμβολή ενός ψυχοθεραπευτή είναι απαραίτητη και όχι απλώς επιθυμητή. Είναι αυτές οι περιπτώσεις των ανθρώπων, οι οποίοι αρνούνταν να δουν την αναγκαιότητα της ψυχοθεραπείας και εσωτερίκευαν τις πιέσεις από το περιβάλλον τους με τέτοιο τρόπο, ώστε στρέσαραν πολύ τον ψυχικό τους κόσμο. Έτσι, μπορεί τώρα να εκδηλώνουν κρίσεις πανικού ή να εμφανίζουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στην προσπάθειά τους να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και με εξαντλητικούς ρυθμούς.

Για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για κάθε άνθρωπο που ταλανίζεται από εσωτερικευμένο στρες, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σταθεί αρωγός και να τους προσφέρει τη γαλήνη που τόσο χρειάζονται. Η αντιμετώπιση άγχους αποτελεί βασικό πεδίο της ψυχολογίας των καθημερινών προβλημάτων και είναι ίσως η πιο επιτακτική επιθυμία όσων επισκέπτονται τους ψυχοθεραπευτές.

Φυσικά, υπάρχουν και προβλήματα, για τα οποία η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητική λύση. Έτσι, ψυχικές ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, ο αυτισμός, η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και επίβλεψη από ψυχίατρο.