Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που χρειάζεται μεγάλη φροντίδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα μάτια μας. Το νερό της θάλασσας, η άμμος και φυσικά η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον ευαίσθητο κερατοειδή χιτώνα μας και τα πράγματα σίγουρα περιπλέκονται, όταν φοράμε φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής είναι φυσικά πολύ βολικοί το καλοκαίρι, γιατί τα γυαλιά μπορεί να μας βαραίνουν ή να γλιστράνε με τον ιδρώτα. Βέβαια, υπάρχουν πολλές λύσεις και για αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να απολαμβάνουν τις βουτιές τους χωρίς κανένα αξεσουάρ στο πρόσωπό τους, το οποίο θα πρέπει να το προσέχουν συνέχεια. Ωστόσο, προσοχή χρειάζονται και οι φακοί επαφής. Συγκεντρώσαμε για εσάς τα βασικότερα σημεία, στα οποία σας προτείνουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Καλό καλοκαίρι!
Ποτέ και για κανένα λόγο δεν πρέπει να φορέσετε τους φακούς επαφής στην παραλία. Ξεκινήστε με αυτούς από το σπίτι, όταν τα χέρια σας είναι καθαρά και δεν καραδοκούν στον αέρα εκατοντάδες σωματίδια από σκόνη και άμμο.
Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι στη θάλασσα μπορεί να μολυνθούν τα μάτια λόγω των φακών επαφής. Η θάλασσα δεν έχει υψηλό μικροβιακό φορτίο, εκτός αν κολυμπήσετε σε παραλία, όπου απαγορεύεται το κολύμπι λόγω ακαταλληλότητας των νερών. Κατά τα άλλα, με την παραπάνω λογική δεν θα έπρεπε να μπαίνουμε στη θάλασσα ούτε αν έχουμε κάποια πληγή, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Γενικά, το να κάνουμε βουτιές με τους φακούς επαφής είναι ευκολότερο σε σχέση με τα γυαλιά, όμως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος φακός να φύγει από τη θέση του, αν ανοίξουμε τα μάτια μέσα στη θάλασσα. Ειδικά αν είστε στα βαθιά και έχετε μεγάλο βαθμό μυωπίας ή αστιγματισμού, αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και επικίνδυνο.
Αν αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά μετά τις βουτιές στη θάλασσα, μην κατηγορήσετε για αυτό τους φακούς επαφής προσπαθώντας να τους αφαιρέσετε αμέσως μόλις καθίσετε στην ξαπλώστρα. Η ξηρασία στα μάτια είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό μετά την επαφή τους με το θαλασσινό νερό και συμβαίνει σε όλους. Το αποτέλεσμα είναι οι φακοί να προσκολλώνται πιο δυνατά στον κερατοειδή και να υπάρχει ο κίνδυνος να του προκαλέσετε γρατζουνιά, αν τους βγάλετε εκείνη την ώρα. Περιμένετε 10-20 λεπτά, μέχρι να αποκατασταθεί η υγρασία στο μάτι.
Η άμμος γενικά είναι προβληματική για τα μάτια και όχι μόνο για όσους φορούν φακούς επαφής, γιατί ακόμα και ένας κόκκος της μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κερατοειδή. Αν καταλάβετε ότι μπήκε άμμος στα μάτια, μην τα τρίβετε. Αφαιρέστε προσεκτικά τους φακούς επαφής και πλύνετέ τους έπειτα με φυσιολογικό ορό.
Μην ξεχνάτε, βεβαίως, τα γυαλιά ηλίου με 100% απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Θυμηθείτε ότι τα γυαλιά χρειάζονται τόσο στην σκιά όσο και στην περίπτωση συννεφιάς, αφού οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου καταφέρνουν να διαπερνούν τα σύννεφα, ενώ στη σκιά η αντηλιά είναι επίσης πολύ βλαβερή.
Σίγουρα θα ήθελες να μπορείς να φορέσεις τα σέξι σου εσώρουχα σαν ρούχα και να…
Όσο οι Απόκριες πλησιάζουν, έρχεται η στιγμή για την αναζήτηση της στολής που θα τραβήξει…
Η επίσκεψη στον καρδιολόγο και η διενέργεια διαφόρων εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, την…
Οι ημιμόνιμες βαφές μαλλιών, ή αλλιώς οι βαφές μαλλιών που φεύγουν με το λούσιμο αποτελούν…
Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, όλο και περισσότερο θα αναζητάτε ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα είδη που…
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε σίγουρα θα ανήκετε στην πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν…