Υγεια

Τι ακριβώς κάνουν τα στηθοσκόπια & ποιες οι ευρείες χρήσεις τους

Το στηθοσκόπιο είναι το σύμβολο των απανταχού γιατρών. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε μόνο τα βασικά για αυτή την τόσο χρήσιμη συσκευή. Ο γιατρός βάζει τα ακουστικά στα αυτιά του και ακούει την καρδιά ή τους πνεύμονες του ασθενούς. Όμως, τα στηθοσκόπια μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πιο παλιές, απλές στη λειτουργία και ευφυείς ιατρικές συσκευές.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το ιατρικό εργαλείο με τις ευρείες και θαυματουργές χρήσεις, διαβάστε παρακάτω.

Πώς δουλεύει ένα στηθοσκόπιο

Το διάφραγμα του στηθοσκοπίου είναι η πλατιά μεμβράνη, η οποία τοποθετείται στο στήθος ή την πλάτη του ασθενούς. Η μεμβράνη αυτή δονείται, όπως το τύμπανο του αυτιού, προωθώντας τον αέρα μέσα από τον στενό σωλήνα που συνδέει τη μεμβράνη με τα ακουστικά που τοποθετούνται στα αυτιά του γιατρού. Δεδομένου ότι η επιφάνεια του διαφράγματος είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της στήλης αέρα που κινείται μέσα στο σωλήνα, προκαλείται μεγέθυνση των κυμάτων πίεσης, έτσι ώστε οι ήχοι που καταλήγουν στα αυτιά να είναι πιο δυνατοί και ο γιατρός να μπορεί να τους ακούσει με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ποιες είναι οι χρήσεις του στηθοσκοπίου

  • Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: Πιθανώς η πιο κοινή χρήση του στηθοσκοπίου, ειδικά πριν αρκετά χρόνια, είναι η ακρόαση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης στη βραχιόνια αρτηρία. Αποτελούσε παλαιότερα τον μόνο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, όμως πλέον έχει υποκατασταθεί από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα.
  • Αξιολόγηση ήχων των πνευμόνων: Επιτρέπει στον γιατρό να προσδιορίσει τον ρυθμό και την ποιότητα της αναπνοής, τυχόν εμπόδια των αεραγωγών, καθώς και τριβές που υποδηλώνουν φλεγμονή του υπεζωκότα. Η ακρόαση ξεκινάει πάνω από την κλείδα, καθώς ο πνευμονικός ιστός εκτείνεται τόσο ψηλά και εκτείνεται προς τα δεξιά και τα αριστερά με βάση συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να ακροαστεί ο γιατρός.
  • Αξιολόγηση των καρδιακών κτύπων: Με τα στηθοσκόπια, ο καρδιολόγος ακούει τον ρυθμό και τον τύπο του καρδιακού κτύπου καθώς και ήχους που δεν πρέπει φυσιολογικά να ακούγονται, όπως φυσήματα. Η ακρόαση περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές, την αορτική, την πνευμονική, την τριπλή και τη μιτροειδή.
  • Ακρόαση του εντέρου: Αυτό γίνεται, για να ανιχνευθεί πιθανή απόφραξη ή ειλεός και είναι από τις πιο απλές λειτουργίες του στηθοσκοπίου.
  • Ανίχνευση ανώμαλων ήχων στις αρτηρίες: Οι ανώμαλοι ήχοι στις αρτηρίες φανερώνουν ότι μπορεί να υπάρχει στένωση της αρτηρίας, όπως στην αρτηριοσκλήρωση. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ανιχνευθούν στην καρωτίδα, στην κοιλιά, στα νεφρά, στη μηριαία και στη λαγόνια αρτηρία, όπου μπορούν να εντοπιστούν ανευρύσματα αορτής.
  • Μέτρηση του μεγέθους του ήπατος: Με την ακρόαση με το στηθοσκόπιο που ξεκινάει από τη δεξιά θηλή και εκτείνεται προς τα κάτω μπορεί να επισημανθεί η θέση και το μέγεθος του ήπατος.
thrakiki

Recent Posts

Πως να φορέσεις τα σέξι εσώρουχα σαν ρούχα

Σίγουρα θα ήθελες να μπορείς να φορέσεις τα σέξι σου εσώρουχα σαν ρούχα και να…

1 έτος ago

Πλησιάζουν οι Απόκριες: Ποιες είναι οι ανδρικές αποκριάτικες στολές που θα φοριούνται για παντα;

Όσο οι Απόκριες πλησιάζουν, έρχεται η στιγμή για την αναζήτηση της στολής που θα τραβήξει…

1 έτος ago

Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως και πότε είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί;

Η επίσκεψη στον καρδιολόγο και η διενέργεια διαφόρων εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, την…

1 έτος ago

Τι βαφή μαλλιών να διαλέξω;

Οι ημιμόνιμες βαφές μαλλιών, ή αλλιώς οι βαφές μαλλιών που φεύγουν με το λούσιμο αποτελούν…

2 έτη ago

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα είδη για τη διακόσμηση;

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, όλο και περισσότερο θα αναζητάτε ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα είδη που…

2 έτη ago

Πως να συντηρήσετε εύκολα και με ασφάλεια μια τραπεζαρία μασίφ

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε σίγουρα θα ανήκετε στην πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν…

2 έτη ago