Για να βεβαιωθείτε πως ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του σπιτιού σας είναι ασφαλής, πρέπει να εκτελέσετε κάποιους ελέγχους, όπως μια επιθεώρηση ή ένα test. Το επίπεδο του ελέγχου εξαρτάται σίγουρα από τους κινδύνους που θέλετε να αποφύγετε.
Ένας τυπικός, επιφανειακός έλεγχος είναι εύκολο να διεκπεραιωθεί οπτικά σε ένα καθαρό και στεγνό περιβάλλον. Αρκεί να παρατηρήσετε τις πρίζες, τους διακόπτες, τον ηλεκτρολογικό πίνακα και κάποια εμφανή καλώδια για τυχόν διαβρώσεις ή βλάβες. Σε περίπτωση που ο ηλεκτρολογικός σας εξοπλισμός είναι εκτεθειμένος σε άλλου είδους περιβάλλοντα, όπως σε εξωτερικό χώρο, είναι βέβαιο πως ο οπτικός έλεγχος δεν αρκεί.
Ο έλεγχος του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού είναι απαραίτητο να λαμβάνει χώρα αρκετά συχνά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί στο μεσοδιάστημα. Σκεφτείτε πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχετε τα διάφορα κομμάτια του ηλεκτρολογικού σας εξοπλισμού και σημειώστε στην ατζέντα σας να ρίχνετε μια ματιά, αλλά και να καταγράφετε τυχόν βλάβες που παρατηρήσατε. Αν αυτές είναι συχνές, παρατηρήστε το μοτίβο και πραγματοποιήστε έναν έλεγχο πιο τακτικά.
Ωστόσο, αν θέλετε μια επαγγελματική προσέγγιση, ή αν ανησυχείτε πως υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ηλεκτρολόγου. Αυτός θα σας κατατοπίσει με σιγουριά και αξιοπιστία ως προς το τι πρέπει να προσέξετε, αν χρειάζονται επιδιορθώσεις ή αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, μην επιχειρήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας κάποια ζημιά, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού, εγκαύματος, ή ηλεκτροπληξίας, είναι μεγάλος.
Αφού ολοκληρώσετε τον τυπικό, οπτικό έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο σπίτι σας, αλλά και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (πρίζες, διακόπτες, πίνακες, κ.α.) καταγράψτε τυχόν βλάβες ή δυσλειτουργίες που παρατηρήσατε και μιλήστε με τον ηλεκτρολόγο σας για να σας συμβουλέψει για το πως θα προχωρήσετε.
Σε περίπτωση που συμβεί κάποια βλάβη εκτός ελέγχου ωστόσο, ενημερώστε όλους τους κατοίκους του σπιτιού να μην πλησιάζουν ή να μη χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κομμάτι ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Αν είναι αυτό δυνατόν, απενεργοποιήστε το για να είστε ακόμα πιο σίγουροι για την ασφάλεια όλων. Έπειτα, μην προσπαθήσετε να το επιδιορθώσετε μόνοι σας, αλλά καλέστε έναν επαγγελματία τεχνικό να αποκαταστήσει τη βλάβη. Ακόμα και αν νιώθετε αυτοπεποίθηση, το ρεύμα δεν είναι παιχνίδι και μπορεί να τραυματιστείτε άθελά σας.
Ένας ενδελεχής έλεγχος του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πρέπει να προγραμματίζεται και να πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια περίπου. Ωστόσο, συνίσταται να ρίχνετε μια προσεκτική ματιά κάθε χρόνο τουλάχιστον. Αν έχετε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό εκτεθειμένο σε εξωτερικό χώρο, όπως στον κήπο, όπου το νερό και η υγρασία συμβάλλουν στη διάβρωση του πρέπει να πραγματοποιείτε έλεγχο συχνότερα, κάθε 1-3 χρόνια. Φυσικά, ένας πλήρης έλεγχος απαιτεί την επίσκεψη επαγγελματία ηλεκτρολόγου ώστε να είστε βέβαιοι πως δεν έχει ξεφύγει κάτι από την αντίληψή σας.
Ευχαριστούμε το e-shop skrekis για τις πολύτιμες συμβουλές
Σίγουρα θα ήθελες να μπορείς να φορέσεις τα σέξι σου εσώρουχα σαν ρούχα και να…
Όσο οι Απόκριες πλησιάζουν, έρχεται η στιγμή για την αναζήτηση της στολής που θα τραβήξει…
Η επίσκεψη στον καρδιολόγο και η διενέργεια διαφόρων εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, την…
Οι ημιμόνιμες βαφές μαλλιών, ή αλλιώς οι βαφές μαλλιών που φεύγουν με το λούσιμο αποτελούν…
Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, όλο και περισσότερο θα αναζητάτε ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα είδη που…
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε σίγουρα θα ανήκετε στην πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν…