Σπίτι

Ποια είδη ξύλου χρησιμοποιούνται στα χειροποίητα έπιπλα;

Στον πλανήτη, υπάρχουν πάνω από 100.000 είδη δέντρων και στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου τα 1.000 από αυτά. Έτσι, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, για να φτιαχτούν χειροποίητα έπιπλα από ξύλο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα είδη ξύλου είναι κατάλληλα για να δώσουν στα έπιπλα την υφή και την ομορφιά που όλοι ξέρουμε. Ποια είναι, λοιπόν, τα συχνότερα είδη ξύλου που βρίσκουν εφαρμογή στην επιπλοποιία;

Δρυς

Η βελανίδια, κατά το επιστημονικό δρυς, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο δέντρο στα ξύλινα χειροποίητα έπιπλα. Είναι ιδανική για ανθεκτικούς και λεπτούς τύπους επίπλων και έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα που προσφέρεται για την κατασκευή επίπλων κάθε είδους. Οι ενισχυμένοι δακτύλιοι, οι προεξέχοντες κόκκοι και οι μεγάλοι πόροι καθιστούν το ξύλο βελανιδιάς κατάλληλο για τη βαφή οποιουδήποτε χρώματος.

 

Άλνος

Η άλνος ή αλλιώς σκλήθρα είναι το δεύτερο πιο συχνό δέντρο για χειροποίητα έπιπλα. Είναι πιο μαλακό από τη βελανιδιά, οπότε η ευκαμψία και η ελαστικότητά του το καθιστούν τέλειο για λεπτεπίλεπτα έπιπλα με σκαλίσματα και περίπλοκες λεπτομέρειες. Επιπλέον, το χρώμα του είναι σταθερό και είναι ιδανικό για διάφορους τύπους φινιρίσματος.

 

Σφένδαμος

Ο σφένδαμος έχει πυκνή υφή και ανθεκτικότητα, ενώ παράλληλα βρίσκεται και σε αφθονία στην Ευρώπη, οπότε είναι λογικό να είναι ευρέως διαδεδομένο είδος ξύλου για χειροποίητα έπιπλα. Έχει ομοιόμορφο χρώμα και συνήθως μια ελαφριά κόκκινη απόχρωση. Ενώ πολύ καλό είναι και το φινίρισμα του.

 

Πεύκο

Το πεύκο αποτελεί ένα από τα λιγότερα ακριβά είδη ξύλων, καθώς φύεται σε μεγάλες εκτάσεις στα εύκρατα κλίματα. Υπάρχουν διάφορα είδη πεύκου ανάλογα με την περιοχή, όμως όλα έχουν ορισμένα κοινά σημεία. Το πεύκο παράγει ένα μαλακό είδος ξύλου με κεχριμπαρένιες αποχρώσεις και κάποια διάσπαρτα καφέ σημεία. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζει είναι ότι απαιτεί ένα στεγανωτικό βερνίκι πριν τη βαφή, για να γίνει ομοιόμορφη βαφή του χρώματος.

Κέδρος

Τα μεγάλα αυτά δέντρα φύονται κυρίως σε εξωτικά κλίματα με ζέστη, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Το ανθεκτικό ξύλο που παράγουν χρησιμοποιείται συνήθως σε σανίδες, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στα έπιπλα αλλά γενικά σε μεγάλες ξύλινες κατασκευές τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού χώρου. Η ανθεκτικότητά του και η προσαρμοστικότητά του σε όλων των ειδών τις καιρικές συνθήκες το καθιστούν ιδανικό για την κατασκευή επίπλων εξωτερικού χώρου.

 

Εξωτικά δέντρα

Διάφορα εξωτικά δέντρα, όπως ο Αυστραλιανός πλάτανος, το Αφρικανικό μαόνι και το Μεξικάνικο μαχαίριο, χρησιμοποιούνται σε λιγότερη έκταση στην επιπλοποιία. Επειδή είναι μαλακά, δεν συνίστανται για καθημερινή χρήση, όμως μπορούν να έχουν χρήση σε διακοσμητικά έπιπλα. Έχουν φωτεινά χρώματα και ευλύγιστη υφή, οπότε είναι τα πλέον κατάλληλα για σκαλίσματα σχεδίων σε διάφορα διακοσμητικά. Ο Αυστραλιανός πλάτανος χρησιμοποιείται και για τον καπλαμά.

thrakiki

Recent Posts

Πως να φορέσεις τα σέξι εσώρουχα σαν ρούχα

Σίγουρα θα ήθελες να μπορείς να φορέσεις τα σέξι σου εσώρουχα σαν ρούχα και να…

1 έτος ago

Πλησιάζουν οι Απόκριες: Ποιες είναι οι ανδρικές αποκριάτικες στολές που θα φοριούνται για παντα;

Όσο οι Απόκριες πλησιάζουν, έρχεται η στιγμή για την αναζήτηση της στολής που θα τραβήξει…

1 έτος ago

Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως και πότε είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί;

Η επίσκεψη στον καρδιολόγο και η διενέργεια διαφόρων εξετάσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, την…

1 έτος ago

Τι βαφή μαλλιών να διαλέξω;

Οι ημιμόνιμες βαφές μαλλιών, ή αλλιώς οι βαφές μαλλιών που φεύγουν με το λούσιμο αποτελούν…

2 έτη ago

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα είδη για τη διακόσμηση;

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, όλο και περισσότερο θα αναζητάτε ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα είδη που…

2 έτη ago

Πως να συντηρήσετε εύκολα και με ασφάλεια μια τραπεζαρία μασίφ

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, τότε σίγουρα θα ανήκετε στην πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν…

2 έτη ago