Κλασικά ή μοντέρνα χαλιά; Τα 3 είδη χαλιών που πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή επιλογή

Τα χαλιά είναι απαραίτητο συστατικό σε ένα σπίτι, για να αναδειχθεί η διακόσμησή του και να αποκτήσει θαλπωρή. Σίγουρα το γνωρίζετε αυτό. Ωστόσο, από αυτή τη θεωρητική γνώση μέχρι του να ξέρετε πώς ακριβώς θα επιλέξετε τα κατάλληλα χαλιά για το σπίτι σας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η βασική διάκριση είναι ανάμεσα σε κλασικά και μοντέρνα χαλιά, αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας και πώς εντάσσονται αυτά στη διακόσμηση; Ποια είναι η τρίτη κατηγορία που ενδεχομένως θα σας βγάλει από το δίλημμα; Διαβάστε παρακάτω, για να λύσετε όλες σας τις απορίες.

Κλασικά χαλιά

κλασικα χαλια

Τα κλασικά χαλιά είναι αυτά που σκεφτόμαστε πρώτα, όταν μιλάμε για κάλυψη δαπέδου με χαλί. Είναι χαλιά με παραδοσιακό χαρακτήρα που μας ταξιδεύει πίσω στους προηγούμενους αιώνες, στην ξακουστή Ανατολή με τα περίτεχνα μοτίβα της. Floral μοτίβα, δουλεμένες λεπτομέρειες και κλασικά χρώματα, όπως μπεζ, καφέ και μπορντό, κυριαρχούν σε ένα παραδοσιακό χαλί. Έχουν έναν επίσημο τόνο και ταιριάζουν ιδανικά σε σπίτια με κλασική, vintage και πολυτελή διακόσμηση, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενταχθούν αρμονικά και σε έναν πιο καθημερινό χώρο, όπως το γραφείο.

Μοντέρνα χαλιά

μοντερνα χαλια

Τα μοντέρνα χαλιά χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα και γεωμετρικά μοτίβα. Κύκλοι, ορθογώνια, τρίγωνα αλλά και ελεύθερες μορφές κυριαρχούν σε αυτού του στυλ τα χαλιά, τα οποία γοητεύουν με τις ισχυρές τους αντιθέσεις και αποτελούν τον πρωταγωνιστή σε όποιον χώρο και αν στρωθούν. Βέβαια, τα μοντέρνα χαλιά δεν ταιριάζουν μόνο σε σπίτια με φουτουριστική διακόσμηση, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και ως ρετρό διακοσμητικές παρεμβάσεις. Με αναφορές στην περίοδο art deco, συνδυάζουν με εξαιρετικό τρόπο το σύγχρονο design με τη νοσταλγία του παρελθόντος και εξισορροπούν το λιτό στυλ τους με θερμές πινελιές θαλπωρής.

Ενδιάμεσο στυλ

χαλια

Τέλος, υπάρχουν χαλιά που καταφέρνουν να συγκεράσουν και τα δύο στυλ, έτσι ώστε να μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε χώρο. Πρόκειται, συνήθως, για χαλιά, τα οποία ξεκινούν από τα κλασικά μοτίβα, αλλά τα απαλύνουν αρκετά και δημιουργούν ένα πιο εύκολο στυλ. Για παράδειγμα, ένα τέτοιου είδους χαλί μπορεί να έχει τα περίτεχνα μοτίβα των κλασικών χαλιών, αλλά να μην έχει περίγραμμα γύρω γύρω ή να έχει απαλά χρώματα, οπότε οι λεπτομέρειες αυτές να μη φαίνονται τόσο έντονες.

Φυσικά, οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν απλώς μια αδρή κατανομή των διαφόρων τύπων χαλιών. Υπάρχουν διάφορα άλλα είδη, όπως τα tribal και τα οικολογικά με φυσικά υλικά, τα οποία δεν μπορούν εύκολα να κατηγοριοποιηθούν. Ωστόσο, όσον αφορά στο στυλ, καλό είναι να αποφασίσετε σε πρώτη φάση ποια κατηγορία ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και τη διακόσμηση του σπιτιού σας και ύστερα να κάνετε διάφορους πειραματισμούς.

Όλα τα παραπάνω χαλιά θα τα βρείτε στο colorecolori.gr