Πώς το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία μας

Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το τρέξιμο ως άθλημα έχει σημειώσει θεαματική άνοδο. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας φορούν τα αθλητικά τους και τα ακουστικά της μουσικής στα αυτιά και κάνουν τζόκιν σε πάρκα, πεζοδρόμια και βουνά. Στην Ελλάδα, μάλιστα, της οικονομικής κρίσης το άθλημα του τζόκιν αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική στο γυμναστήριο, αφού είναι εντελώς δωρεάν. Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τόσο κόσμο να παθιάζεται με το τρέξιμο και να μην το αλλάζει με καμία άλλη μορφή γυμναστικής; Για όποιον δεν έχει ασχοληθεί, του φαίνεται αδύνατο να ευχαριστιέται κανείς να λαχανιάζει και να ιδρώνει, όμως για όσους το έχουν καταφέρει η ευχαρίστηση είναι πολύ έντονη και το τζόκιν αλλάζει κυριολεκτικά την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, το τζόκιν έχει θεαματικά θετικές συνέπειες στην υγεία μας και σίγουρα παίζει και αυτό ένα ρόλο για το ότι είναι τόσο δημοφιλές.

treksimoΚαταρχάς, το τρέξιμο αποτελεί μια εξαιρετική καρδιοαναπνευστική άσκηση που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του ατόμου και το καρδιακό και αγγειακό σύστημά του. Έτσι, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στις καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, με το τρέξιμο απελευθερώνεται το άγχος και το άτομο νιώθει πιο χαλαρό και ευδιάθετο. Το άγχος βλάπτει με τον χειρότερο τρόπο τον οργανισμό, αφού συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και εγκεφαλικών επεισοδίων, επομένως αν αισθάνεστε πολύ στρεσαρισμένοι, βγείτε για μια διαδρομή μισής ώρας και θα νιώσετε καλύτερα.

Η καλή διάθεση μετά την άσκηση δημιουργείται λόγω της απελευθέρωσης στον εγκέφαλο ενδορφινών, της ορμόνης της ευτυχίας όπως ονομάζεται. Με τις ενδορφίνες το άτομο δε νιώθει θλίψη ούτε και πόνο, όταν τα επίπεδά τους είναι υψηλά, ενώ στην ευφορία συμβάλλει σίγουρα και το αίσθημα αυτοπεποίθησης για το επίτευγμα, η χαλάρωση μέσω της μουσικής ή η κουβέντα με τον συναθλητή.

Φυσικά, το τζόκιν αποτελεί και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την απώλεια βάρους, διότι όχι μόνο καίει ανά ώρα τις περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη άσκηση, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει συνολικά το μεταβολισμό και το μυϊκό σύστημα. Η απώλεια βάρους έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία, αφού το άτομο νιώθει πιο επιθυμητό, βλέπει τους στόχους του να κατακτώνται και αποκτά έτσι μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Τέλος, η μυϊκή ενδυνάμωση αλλά με τον ήπιο τρόπο που αυτή επιτυγχάνεται μέσω του χαλαρού τρεξίματος μειώνει την επιβάρυνση των οστών και βοηθάει στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.

Βεβαίως, το τζόκιν χρειάζεται τα κατάλληλα παπούτσια, ενώ καλό είναι να τρέχετε σε γήπεδο με ταρτάν για να μην πονέσουν τα γόνατά σας, πράγμα που ενδέχεται να συμβεί μετά από ώρες προπόνησης. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να κάνετε τη σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία πριν και μετά τη διαδρομή αντίστοιχα, για να μην προκαλέσετε τραυματισμούς στους μύες σας, ενώ πρέπει να είστε και σωστά ενυδατωμένοι. Αν τηρείτε αυτούς τους βασικούς και εύκολους κανόνες, μόνο καλά θα δείτε στο σώμα σας από το τζόκιν και θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας αλλά και όποιον σας ώθησε σε αυτή την απόφαση για αυτή την ευεργετική συνήθεια που βάλατε στη ζωή σας.